Ρεπορτάζ

Το ΕΚΡ γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του

Για μετά το Πάσχα προγραμματίζονται από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, μια σειρά από εκδηλώσεις με αφορμή την συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυσή του (1948 – 2018) αλλά και για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας, προγραμματίζονται πολλές δράσεις, όπως η έκδοση βιβλίου για την ιστορία του ΕΚΡ, μία ημερίδα σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ αλλά και εκθέσεις ζωγραφικής:
«Φέτος, γιορτάζουμε τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΚΡ (1948 – 2018). Γι αυτό και ετοιμάζουμε μια σειρά από εκδηλώσεις για να τιμήσουμε αυτή την επέτειο. Κατ’ αρχήν προχωρούμε στην έκδοση ενός επετειακού βιβλίου, το οποίο αναφέρει αναλυτικά την ιστορία του ΕΚΡ, τους αγώνες, την πορεία των σωματείων μέσα στον χρόνο, τις δραστηριότητες, τις παρεμβάσεις, τις κινητοποιήσεις κ.λπ. που θα περιλαμβάνει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Ακόμη, θα πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση και μία ημερίδα σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας, για τα ζητήματα των εργαζομένων με προσκεκλημένους εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων και επιστήμονες.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, θα κάνουμε έναν διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές με θέμα το ΕΚΡ και τους αγώνες των εργαζομένων. Αυτό θα γίνει με ορίζοντα την Πρωτομαγιά, ενώ δεν αποκλείονται και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια ολόκληρου του έτους ώστε να συνδεθούν με την επέτειο για την συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυση της ΓΣΕΕ», ανέφερε ο κ. Χατζησάββας.
Βεβαίως, όλα αυτά τα χρόνια, το ΕΚΡ διαδραμάτισε έναν πολύ σοβαρό ρόλο στην τοπική κοινωνία της Ρόδου, συνδέοντας την πορεία του με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα: «Από την αρχή της ίδρυσής του, το 1948, το ΕΚΡ έχοντας 25 σωματεία ως ιδρυτικά μέλη, κατέδειξε ότι οι εργαζόμενοι έπαιζαν πολύ σοβαρό ρόλο στην οικονομική ζωή του τόπου μας. Πάλευαν με στόχο να αναδείξουν τα προβλήματα της εργατικής τάξης, έκαναν προτάσεις και για την εξέλιξη της τοπικής οικονομίας, ήταν πάντα παρόντες σε όλους τους αγώνες, τις κινητοποιήσεις και κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Από τις πρώτες αποφάσεις του ΕΚΡ ήταν η ίδρυση Τουριστικής Σχολής στην Ρόδο. Επίσης, το ΕΚΡ ήταν αυτό που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΙΚΑ στο νησί, στην ανέγερση εργατικών κατοικιών που εξυπηρέτησαν χιλιάδες συμπολίτες μας από την δεκαετία του ’50 μέχρι και σήμερα. Το ΕΚΡ ξεκίνησε τις μεγάλες κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων το 1982 με βάση τις οποίες οι εργαζόμενοι απέκτησαν δικαιώματα».
Όπως τόνισε, μεταξύ των ιδρυτικών μελών του ΕΚΡ ήταν τα σωματεία στην τότε Καπνοβιομηχανία της Ρόδου, στην Μακαρονοποιΐα «Ροσόλ» και άλλες βιομηχανίες, όπως οι κεραμοποιοί του Γενναδίου «Υψηκεράμ» αλλά και της ΜΑ.ΠΟ.ΛΕ. ενώ το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, δεν ήταν το μεγαλύτερο, όπως στα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξημένης τουστικής δραστηριότητας:
«Το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων εκείνα τα χρόνια, ήταν το μικρότερο σε σχέση με τα άλλα σωματεία των εργαζομένων στο ΕΚΡ. Αυτό δείχνει πως η ανάπτυξη της Ρόδου δεν βασιζόταν αποκλειστικά στον Τουρισμό. Σε δύσκολες συνθήκες, οι εργαζόμενοι της Ρόδου, είχαν την δύναμη να συνασπιστούν σε σωματεία, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η συμβολή του ΕΚΡ και κυρίως των εργαζομένων ήταν πάρα πολύ σημαντική σε αυτό που αποκαλούσαμε ‘οικονομικό θαύμα’ της Ρόδου και αυτό θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από τις εκδηλώσεις που θα κάνουμε με αφορμή την επέτειο των 70 ετών από την ίδρυσή του» είπε ο κ. Χατζησάββας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου