Ρεπορτάζ

Αυξημένα τα ποσοστά βίας στη Ρόδο και στα νησιά

Αυξημένα είναι τα ποσοστά έμφυλης βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην περιοχή μας, τόσο στα νησιά όσο και στη Ρόδο, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ρόδου –με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας.
Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Δήμος Ρόδου και η ΧΕΝ Ρόδου, με στόχο την ενημέρωση του προσωπικού του νοσηλευτικού μας ιδρύματος, σχετικά με την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας δύο φύλων, Τρίτης Ηλικίας, ΑμεΑ και Εθελοντισμού, κα Άννα Ζωάννου:
«Με κάθε τρόπο, είτε με εκδηλώσεις, με ομιλίες ή άλλες δράσεις, προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η γυναίκα μετά από μακροχρόνιους αγώνες, κατάφερε να πάρει μια θέση στην κοινωνία. Δυστυχώς, αυτή η θέση βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω από τον άνδρα αλλά για να φτάσουμε εδώ, έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες. Στην Ελλάδα, ύστερα από μακροχρόνιους αγώνες, μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η γυναίκα κατάφερε να κερδίσει τα δικαιώματά της. Η πρώτη επιτυχία ήταν το δικαίωμα ψήφου και βέβαια, η εργασία. Σήμερα, ακόμη προσπαθεί να διεκδικήσει το δικαίωμα σε καλύτερες συνθήκες εργασίας, σε θέσεις ευθύνης αλλά και σε καλύτερα μισθολογικά κίνητρα. Και πάλι όμως, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των δύο φύλων, κάνει μεγάλη καμπάνια ώστε να μπορέσει η γυναίκα στην σημερινή εποχή να κερδίσει τα δικαιώματά της σε θέσεις ευθύνης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων της. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα είτε με την έμφυλη βία, είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, είτε με την λεκτική βία, το bullying, το trafficking κ.λπ.»
Στην ημερίδα, που έγινε μέσω του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Ρόδου ομιλήτριες ήταν: η κα Εύη Μηνατσή –κοινωνιολόγος, η κα Δέσποινα Φακιδαράκη –ψυχολόγος, η κα Θεανώ Χρυσού –κοινωνική λειτουργός, ενώ το “παρών” έδωσαν η κα Δέσποινα Μουτάφη και η κα Θαρρενή Ζαννετίδη από την ΧΕΝ Ρόδου. Στις τοποθετήσεις τους, ανέπτυξαν μια σειρά από σοβαρά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όπως η ενδο-οικογενειακή βία, τι επικαλούνται συνήθως οι άνδρες όταν ασκούν βία πάνω στις γυναίκες, οι επιπτώσεις της βίας πάνω στα παιδιά μέσα στην οικογένεια ή ακόμη και της βίας των ανδρών πάνω στα παιδιά τους, τα κοινωνικά στερεότυπα κ.λπ.
Όπως τόνισε η κα Ζωάννου τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ρόδο όσο και στα άλλα νησιά της περιοχής μας, καθώς «οι γυναίκες φοβούνται, δεν μιλούν και δεν απευθύνονται εξ αρχής στα κέντρα συμβουλευτικής. Πρέπει αυτές οι γυναίκες να απευθυνθούν στους ειδικούς, να μιλήσουν και να ενταχθούν στα προγράμματα ώστε να μπουν στην κοινωνία με περισσότερο θάρρος, να αποκτήσουν μια καινούργια ζωή και να έχουν μεγαλύτερη διάθεση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, έχοντας όμως την απαραίτητη στήριξη που είναι κάτι πολύ σημαντικό γι αυτές και για τα παιδιά τους».
Η πρόεδρος τη ΧΕΝ Ρόδου και η Κύρωση της Κων/λης
Μιλώντας στην «δημοκρατική» η πρόεδρος τη ΧΕΝ Ρόδου κα Δέσποινα Μουτάφη με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας και την ημερίδα για την έμφυλη βία, υπογράμμισε τα εξής: «Το 2011, 180 χώρες, παραδέχτηκαν ότι υπάρχει κενό στη νομοθεσία σχετικά με την υπεράσπιση της γυναίκας που είναι θύμα κακοποίησης (αυτό περιλαμβάνει και την κακοποίηση των παιδιών και των ηλικιωμένων). Γι αυτό και συμφώνησαν με την ‘Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης’ ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στις νομοθεσίες της κάθε χώρας ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν αυτά τα θύματα. Η Ελλάδα, ενώ υπέγραψε την σχετική σύμβαση, δεν την έχει επικυρώσει μέχρι σήμερα στην Βουλή. Γι αυτό και τα Κέντρα της ΧΕΝ από όλη την χώρα, κινητοποιηθήκαμε, συγκεντρώσαμε υπογραφές και ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, να εφαρμόσει την ‘Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης’. Μάς ενημέρωσαν ότι προχωρούν οι διαδικασίες προετοιμασίας και στο επόμενο διάστημα θα έρθει στην Βουλή για να επικυρωθεί» όπως είπε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου