Αιτία… πολέμου δηλώνουν οι περίοικοι πως είναι η απόφαση της προχθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, για την μετεγκατάσταση των Ρομά του καταυλισμού Κορακόνερου στον Οργανωμένο Χώρο Προσωρινής Μετεγκατάστασης στην Κ.Μ. 297Α γαιών Ασγούρου σύμφωνα με τον Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό Διαχείρισης και Λειτουργίας Οργανωμένου Χώρου Προσωρινής Μετεγκατάστασης ΡΟΜΑ, που ψηφίστηκε από το σώμα.
Ήδη μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, κάτοικοι και οι επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής οργανώνονται προκειμένου να μην επιτρέψουν την μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ στην περιοχή που επελέγη.
Όπως έκανε γνωστό με δηλώσεις του στη “δ” ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κοσκινού κ. Νίκος Μανωλάγκας, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με κατοίκους και επαγγελματίες των γύρω περιοχών, το πρόβλημα δεν λύνεται αλλά απλώς μετατίθεται από το Κορακόνερο, σε Κοσκινού, Τσαΐρι, Ιαλυσό και Ασγούρου. «Το θέμα μας δεν είναι να φύγουν οι ΡΟΜΑ απλώς από το Κορακόνερο, αλλά να μην φορτωθούν το πρόβλημα άλλες περιοχές. Το μόνο που θα καταφέρουμε με αυτή την απόφαση είναι να μεγεθύνουμε το πρόβλημα και να το μεταθέσουμε σε άλλες περιοχές. Εγώ θα πρότεινα να βρεθεί άλλη περιοχή πιο απομακρυσμένη, όπως είναι για παράδειγμα το χωριό του δημάρχου. Είναι δυνατόν να μεταφέρουμε τους ΡΟΜΑ σε μια περιοχή όπου λειτουργούν επιχειρήσεις, λειτουργεί το ΚΤΕΟ; Ενας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας περνάει μέσα από τους “Τρεις”, περνάνε τόσοι τουρίστες για να μεταβούν στην Ιαλυσό… Από πού θα περνάει αυτός ο κόσμος; Μέσα από τον καταυλισμό των ΡΟΜΑ; Μήπως να βγάλουμε και διαβατήρια για να περνάμε από εκεί; Αν θέλουν να δημιουργήσουν νέο καταυλισμό, να φροντίσουν εκεί να λειτουργεί και Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να επιλαμβάνεται άμεσα των προβλημάτων που είναι βέβαιο ότι θα δημιουργούνται. Τι θα γίνει τώρα δηλαδή; Θα αφήσουμε τις επιχειρήσεις των ανθρώπων απροστάτευτες απέναντι στους ΡΟΜΑ; Θα γίνει χαμός εκεί», λέει ο κ. Ν. Μανωλάγκας.
Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κοσκινού, αναφέρει επιπλέον ότι η μόνη λύση είναι η εγκατάστασή τους σε σπίτια, σε διαφορετικές περιοχές ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία γκέτο και όχι η δημιουργία νέου καταυλισμού κοντά σε σπίτια και επιχειρήσεις. «Η λύση που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, το μόνο που θα προσφέρει είναι η δημιουργία ενός γκέτο ΡΟΜΑ στη Ρόδο, όπως συμβαίνει σήμερα στο Κορακόνερο. Τι θα κάνουμε δηλαδή; Θα αφήσουμε τους ΡΟΜΑ να αλωνίζουν στα σπίτια μας και στις επιχειρήσεις μας; Μα είναι ικανοί να φτάσουν μέχρι τη Ρόδου-Λίνδου απ όπου περνούν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι. Τι κάνανε δηλαδή με την απόφαση αυτή; Μια τρύπα στο νερό. Προκαλώ όσους δημοτικούς συμβούλους ψήφισαν “ναι” να μεταβούν στην περιοχή για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια ποια περιοχή επέλεξαν για να πάνε οι ΡΟΜΑ και να απολογηθούν στους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και των καταστημάτων. Αυτό ήταν το έργο που έχει να επιδείξει τέσσερα χρόνια αυτή η δημοτική αρχή», λέει ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κοσκινού. Επιπλέον, ο κ. Νίκος Μανωλάγκας, επισημαίνει ότι ήδη η περιοχή είναι… καζάνι που βράζει με τους κατοίκους να προσπαθούν να οργανωθούν εγκαίρως προκειμένου να αποτραπεί με κάθε τρόπο η μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ. «Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση των ΡΟΜΑ. Το ζητούμενο είναι να ενταχθούν στην κοινωνία διαμένοντας σε σπίτια σε διάφορες περιοχές στο νησί και όχι να “φορτώσουμε” το πρόβλημα σε άλλες περιοχές για να ανακουφίσουμε κάποιες άλλες. Αφού θέλουν να τους μεταφέρουν κάπου, ας βρουν μια απομακρυσμένη περιοχή και ας βάλουν κι ένα αστυνομικό τμήμα απ΄έξω για να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή. Με αυτή την προχειρότητα που ενήργησε η δημοτική αρχή, δεν λύνονται τόσο σοβαρό θέματα. Ελεος! Οι περισσότεροι από αυτούς που ψήφισαν θετικά, δεν ξέρουν κατά πού πέφτει η περιοχή. Ο μόνος λόγος που ψήφισαν είναι γιατί έχουν αντιδημαρχίες και μισθό».
Όπως αναφέρει ο κ. Ν. Μανωλάγκας, δεν έχει γίνει καμία υποδομή μέχρι στιγμής στην συγκεκριμένη περιοχή ώστε να μπορέσει να δεχθεί ΡΟΜΑ με τον τρόπο που παρουσίασε η δημοτική αρχή. «Καμία υποδομή δεν υπάρχει εκεί. Η μόνη προοπτική είναι να μετατρέψουμε μια περιοχή σε τσιγγανομαχαλά που θα συνορεύει με Ασγούρου, με την περιοχή “Γαϊδάρα” στα Κοσκινού, με την Ρόδου-Λίνδου και μετά πάει λέγοντας… Φτάνουμε μέχρι Ιξιά και Ιαλυσό. Δεν θα μπορούμε να κυκλοφορούμε εκεί γιατί θα δραστηριοποιούνται οι ΡΟΜΑ και καταλαβαίνετε τι εννοούμε με τον όρο “δραστηριότητα”. Δεν το δεχόμαστε αυτό, δεν θα παραχωρήσουμε τις περιοχές μας σε ΡΟΜΑ. Να αξιοποιήσουν τα προγράμματα και να τους ενοικιάσουν σπίτια, σπάζοντας το γκέτο. Οσοι δεν θέλουν να μπουν σε σπίτια και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, και επιμένουν να ζουν σε τσαντίρια, να φύγουν από τη Ρόδο». Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Κοσκινού, έκανε γνωστό ότι οι διαβουλεύσεις για την αποτροπή της μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ στ΄Ασγούρου είναι σε εξέλιξη και πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες των κατοίκων.

2 σχόλια στο Εντονότατες αντιδράσεις για την μετεγκατάσταση των Ρομά σε περιοχή στ’ Ασγούρου

  1. Avatar Ο/Η MHTSOS λέει:

    ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΟΥ ΚΟΣΚΙΝΟΥ,ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΥ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ???ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΑΞΙΑ -ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ -ΒΕΝΖΙΝΕΣ ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΜΑΣ!!ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΑΝ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ??ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΗΝ ΝΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ,ΔΙΩΧΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ,ΑΦΟΥ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ!!

  2. Avatar Ο/Η GEORGE RODITIS λέει:

    ΜΕΤΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ. ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΟΜΑΘΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΤΣΑΜΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ NISSAN NAVARA ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΧΑΛΚΟ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΑ. ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΕΧΕΤΕ ΒΡΕΙ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ