Ρεπορτάζ

Αθώος παράνομης μεταβολής αιγιαλού ο Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου

Aθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ο πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Ρόδου και πλέον ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου, κατηγορούμενος για παράβαση του άρθρου 19 παρ. 1 του Ν. 2971/2001.
Ο κ. Κωνσταντίνου κατηγορήθηκε συγκεκριμένα ως υπαίτιος του ό,τι στην περιοχή Φαληρακίου την 29η Απριλίου 2014 με πρόθεση ενεργώντας, χωρίς άδεια, επέφερε στον αιγιαλό οποιαδήποτε μεταβολή με οποίονδήποτε τρόπο, ανεξαρτήτου επελεύσεως ζημίας σε οποιονδήποτε και συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος ως χωρικός αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας έδωσε εντολή στον κ. Στέργο Καφετζή να προβεί σε εργασίες διαμόρφωσης αιγιαλού – παραλίας έμπροσθεν του εστιατορίου «ΣΤΕΦΑΝΟΣ» και ειδικότερα να προβεί σε λήψη λίθων και όψιμου από τη θάλασσα εναποθέτοντάς τα στην παραλία, χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη προς τούτο άδεια της αρχής.
Με τον τρόπο αυτό επέφερε μεταβολή στον αιγιαλό, δηλαδή αλλοίωση στη φυσική μορφολογία του και τα βιοτικά του στοιχεία, παραβιάζοντας τον προορισμό του ως κοινοχρήστου.
Ο ίδιος απολογούμενος στην προδικασία εξήγησε ότι η ‏χρήση των παραλιών της Ρόδου, όπως κάθε χρόνο, παραχωρείται από το Δημόσιο προς το Δήμο Ρόδου με απευθείας απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 2971/2001 και στην συνέχεια ο Δήμος Ρόδου τις εκμισθώνει για την τοποθέτηση ομπρελών και σε επιχειρήσεις θαλασσίων μέσων αναψυχής.
‏Στα πλαίσιο της παραχώρησης αυτής, προ της έναρξης της τουριστικής περιόδου ο Δήμος Ρόδου κάθε χρόνο στις παραλίες που του παραχωρούνται εκτελεί εργασίες καθαρισμού καθώς από τις κακοκαιρίες του χειμώνα τις περισσότερες φορές εκβράζονται στις ακτές κομμάτια ξύλων και βράχια , εκτός από σκουπίδια.
Λόγω δε του αμμώδους εδάφους από την ίδια αιτία δημιουργούνται στην παραλία και μικροί αμμόλοφοι ή επικίνδυνες λακκούβες που κάθε χρόνο αποκαθίστανται. Ο καθαρισμός εκτελείται κυρίως από εθελοντές, που διαθέτουν και τα κατάλληλα σκαπτικά μηχανήματα.
‏Για το λόγο αυτό στις 29 Απριλίου 2014 βρισκόταν στην παραλία Φαληρακίου ο κ. Καφετζής, που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον καθαρισμό και αποκατάσταση της παραλίας Φαληρακίου μετά από δική του παράκληση, με την ιδιότητά του ως αντιδημάρχου.
‏Ουδεμία πρόθεση είχε κανείς να προβεί σε μεταβολή του αιγιαλού και της παραλίας, ούτε και προκλήθηκε μεταβολή της παρά μόνο εργασίες καθαρισμού της.
Η δε ενέργεια αυτή δεν ήταν αυθαίρετη ή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αδείας.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Βασίλης Καταβενάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου