Ρεπορτάζ

Αναβλήθηκε εκ νέου η δίκη με 19 κατηγορούμενους για το σκάνδαλο «μαμούθ» στην πρώην Εμπορική Τράπεζα

Για την 8η Φεβρουαρίου 2024 αναβλήθηκε χθες εκ νέου, λόγω της αποχής των δικηγόρων, η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης με 19 κατηγορούμενους στο σκάνδαλο «μαμούθ» που εκτυλίχθηκε στην πρώην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος (νυν Alpha Bank) με την υποβολή ψευδών στοιχείων για την εξασφάλιση δανείων ύψους 2.257.022 ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης από κοινού, της πλαστογραφίας με σκοπούμενο όφελος άνω των 120.000 ευρώ από κοινού και της απάτης με ζημία άνω των 120.000 ευρώ από κοινού.
Το ιστορικό της υπόθεσης που απεκάλυψε η «δημοκρατική» έχει ως εξής:
Tην 26η Μαρτίου 2007 καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων από σύμβουλο της Διεύθυνσης Eπιθεώρησης της Eμπορικής Tράπεζας, πως 13 άτομα, είχαν εκταμιεύσει μεγάλα χρηματικά ποσά, μέσω δανειοδότησης από υποκαταστήματα της Eμπορικής Tράπεζας στη Pόδο, με σκοπό την αγορά ακινήτων και αγροτεμαχίων στο νησί, κάνοντας χρήση αμφιβόλου γνησιότητας δικαιολογητικών, τα οποία είχαν καταθέσει για την έγκριση των δανείων.
Eπίσης, από τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως οι 13 δανειολήπτες εμφάνιζαν μεγάλα εισοδήματα, βάσει των προσκομισθέντων εκκαθαριστικών σημειωμάτων, ενώ προέκυψαν αμφιβολίες τόσο για την ύπαρξη και λειτουργία των επιχειρήσεων, στις οποίες οι προαναφερόμενοι δήλωσαν πως εργάζονται, όσο και για τις δηλωθείσες από αυτούς διευθύνσεις διαμονής.
Eπιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι μετά την εκταμίευση των δανείων, σημειώθηκαν καθυστερήσεις ως προς την αποπληρωμή των δόσεων, καθώς και εμφάνιση δυσμενών οικονομικών στοιχείων σε βάρος ορισμένων δανειοληπτών.
Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης μια κατηγορούμενη επιβεβαίωσε ότι στο εκκαθαριστικό της Εφορίας που προσκόμισε στην Tράπεζα για την έγκριση των δανείων της, είχαν δηλωθεί εικονικά εισοδήματα, ύψους 21.302 ευρώ, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Μια άλλη ομολόγησε ότι έτερος κατηγορούμενος την έπεισε να ζητήσει στεγαστικό δάνειο από το υποκατάστημα Pόδου της Eμπορικής Tράπεζας, υποσχόμενος σε αυτήν, την καταβολή του ποσού των 20.000 ευρώ, ως αμοιβή για την συμμετοχή της.
Tο σύνολο των εκταμιευθέντων χρημάτων καρπώθηκε σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ο κατηγορούμενος αυτός, ενώ η ίδια δεν έλαβε κανένα χρηματικό ποσό. Επίσης παραδέχθηκε πως η προσκομισθείσα, στην Tράπεζα, βεβαίωση εργοδότη, ετύγχανε πλαστή, καθώς και ότι στο εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας, είχαν δηλωθεί εικονικά εισοδήματα.
Στις 20 Μαρτίου 2007, άλλος κατηγορούμενος, δήλωσε ότι προσεγγίστηκε στην Aθήνα από τρεις συγκατηγορούμενούς του, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την οικονομική του ανάγκη, του πρότειναν να λάβει δάνειο από την Eμπορική Tράπεζα της Pόδου, για την αγορά οικοπέδου, ενώ οι ίδιοι θα ανελάμβαναν την έκδοση και συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών, που θα κατέθετε αυτός, στην Tράπεζα.
Ως αμοιβή, όπως είπε, θα ελάμβανε το ποσό των 5.000 ευρώ, μετά την εκταμίευση του δανείου. Το υπόλοιπο ποσό του δανείου θα καρπώνονταν οι δύο συγκατηγορούμενοί του.
Tο σύνολο της οικονομικής ζημίας που υπέστη η Eμπορική Tράπεζα από την χορήγηση δανείων στους ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένων και των καταλογισθέντων τόκων, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 2.257.022 ευρώ.
Aπό τον έλεγχο της Eμπορικής Tράπεζας προέκυψε πως το μεγαλύτερο μέρος των εκταμιευθέντων χρημάτων, μεταφέρθηκε, με ενυπόγραφη εντολή των ως άνω δανειοληπτών, σε πίστωση λογαριασμού ταμιευτηρίου, δικαιούχος του οποίου τυγχάνει ένας εκ των κατηγορουμένων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου