Ρεπορτάζ

Προβλέπεται μια ΔΕΥΑ για το Νότιο Αιγαίο

Την έντονη ανησυχία των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΡ εξέφρασε σε δηλώσεις που έκανε προς την ‘δημοκρατική’ ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού & Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΥΑ Ρόδου, κ. Λευτέρης Καρανικόλας.
Στον απόηχο της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ανάμεσα στους προέδρους των εργαζομένων των ΔΕΥΑ της χώρας, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο κ. Καρανικόλας που εκπροσώπησε την ΔΕΥΑΡ, εμφανίσθηκε επιφυλακτικός για τις επικείμενες εξελίξεις:
«Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι οδεύουμε αφενός για ιδιωτικοποίηση, αφετέρου για συγχώνευση. Όπως μας ενημέρωσαν, θα γίνουν συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ: Σύρου, Πάρου, Μυκόνου, Θήρας, Ρόδου, Κω, Καλύμνου και Σύμης –δηλαδή θα γίνει μια ΔΕΥΑ για όλο το Νότιο Αιγαίο, την οποία θα αναλάβει ένας μεγάλος όμιλος και όχι μικροί εργολάβοι.
Αυτό, δημιουργεί διιστάμενες απόψεις: από την μία, θα γίνει απαιτητό να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες, τα ανείσπρακτα που στην ΔΕΥΑ Ρόδου είναι 64 εκ. ευρώ, θα μπει τέλος στην ανομία αλλά, δεν θα υπάρχει περιθώριο για καμία ανοχή.
Αυτό που μας προβληματίζει είναι τα δικά μας ανοιχτά ζητήματα, αφού δεν ξέρουμε σαν εργαζόμενοι, τι μας… ξημερώνει με την νέα μορφή που θα λάβει η ΔΕΥΑ. Ποιο θα είναι το εποπτικό σχήμα, πώς θα ορίζονται οι εργασιακές σχέσεις, πώς θα γίνονται οι προσλήψεις, πώς θα προχωρήσουν τα έργα… Μια σειρά από ερωτηματικά που μας απασχολούν και πρέπει να εξεταστούν άμεσα αφού δεν υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο για διάλογο».
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το νομοσχέδιο που θα δει το φως της δημοσιότητας εντός του Δεκεμβρίου, θα προβλέπει την απορρόφηση της ΔΕΥΑ από τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αλλά και την δημιουργία 13 νέων περιφερειακών επιχειρήσεων. Το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, δημιουργούνται οι «Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης» και θεσπίζεται μηχανισμός μη δημιουργίας νέων χρεών.
Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, μεταξύ άλλων, επιχειρείται η δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές (πιθανόν Περιφέρεια).
Οι νέες επιχειρήσεις θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ, σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους. Ενώ, στο νέο σχήμα που θα είναι σε επίπεδο Νοτίου Αιγαίου, θα ενταχθούν και νησιά που δεν έχουν ΔΕΥΑ.
Σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα, αναμένεται να δημιουργηθούν 13 περιφερειακές επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης. 13 όσες και οι Περιφέρειες της χώρας.
Αυτό που έχει σημασία είναι τι θα γίνει με τις οφειλές κάποιων δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους και ληξιπρόθεσμων οφειλών από δημότες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Οι εκκλήσεις εδώ και πολλούς μήνες από όργανα της Αυτοδιοίκησης για έξτρα χρηματοδότηση για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους καλύφθηκε σε ένα μέρος εξ όσων γνωρίζουμε, με συνέπεια πολλές ΔΕΥΑ να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πτώχευσης. Και αν πτωχεύσουν οι ΔΕΥΑ, επί της ουσίας «πτωχεύει» και ο Δήμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η λύση άτοκου δανείου προς τις υπερχρεωμένες ΔΕΥΑ, το οποίο θα παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Αν ισχύσει αυτό και προστεθεί και το τέλος ταφής, γίνεται αντιληπτό πως τα έσοδα των Δήμων θα μειωθούν αισθητά.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης όλης της χώρας, στην Αθήνα όπου θα τεθούν ‘επί τάπητος’ όλα τα ζητήματα και ξεκινάει ο «γύρος» των επίσημων τοποθετήσεων για το προωθούμενο νομοσχέδιο. Από την Ρόδο, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος θα εκπροσωπήσει την ΔΕΥΑΡ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου