Ρεπορτάζ

Δικάζονται μετά από αναβολές 19 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο «μαμούθ» στην πρώην Εμπορική Τράπεζα

Για την 7η Δεκεμβρίου 2023 έχει προσδιοριστεί, μετά από αναβολές, η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης με 19 κατηγορούμενους στο σκάνδαλο «μαμούθ» που εκτυλίχθηκε στην πρώην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος (νυν Alpha Bank) με την υποβολή ψευδών στοιχείων για την εξασφάλιση δανείων ύψους 2.257.022 ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης από κοινού, της πλαστογραφίας με σκοπούμενο όφελος άνω των 120.000 ευρώ από κοινού και της απάτης με ζημία άνω των 120.000 ευρώ από κοινού.
Η μέθοδος που ακολουθούσε η ως άνω οργανωμένη εγκληματική ομάδα ήταν η ακόλουθη:
Η Α. Β. στις περισσότερες περιπτώσεις κατά μόνας ή και σε συνεργασία με τους ανωτέρω αναφερόμενους, προσέγγιζε (στην Κρήτη και στην Αττική) αφερέγγυα πρόσωπα, κυρίως χρήστες ναρκωτικών ουσιών και ανέργους, με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και τους πρότεινε έναντι αμοιβής να συνεργασθούν μαζί της και να χρηματοδοτηθούν λαμβάνοντας στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια από το κατάστημα της Εμπορικής στη Ρόδο, προφασιζόμενοι την αγορά οικοπέδων.
Εφόσον τα εν λόγω άτομα συμφωνούσαν να συμμετάσχουν στην πραγματοποίηση του εγκληματικού σχεδίου, η Μ. Α., η οποία είχε γνώσεις λογιστικής, μετά από συνεννόηση με τον Μ. Μ. και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, προέβαινε μέσω διαδικτύου στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων επ’ ονόματι των υποψηφίων πιστούχων καταχωρώντας εικονικά εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, με βάση τα οποία εκδίδονταν στη συνέχεια εκκαθαριστικά φόρου, τα οποία ο Γ. Π. καταχωρούσε ως συνημμένα δικαιολογητικά στις υποβληθείσες εκ μέρους των υποψηφίων δανειοληπτών αιτήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.
Επίσης, τα μέλη της ως άνω εγκληματικής ομάδας προέβαιναν στην εξ υπαρχής κατάρτιση πλαστών εγγράφων και συγκεκριμένα προέβαιναν στην κατάρτιση πλαστών βεβαιώσεων ετησίων και μηνιαίων αποδοχών που εμφάνιζαν οι υποψήφιοι δανειολήπτες, ως προερχόμενα από την εργασία τους, τις οποίες ομοίως ο Γ. Π. καταχωρούσε ως δικαιολογητικά για αίτηση δανειοδότησης, χωρίς να προβεί σε έλεγχο γνησιότητας αυτών ως όφειλε.
Εν συνεχεία, ο Μ. Μ. μαζί με τα ως άνω αναφερόμενα πρόσωπα, οργάνωναν την άπαξ μετάβαση των υποψηφίων δανειοληπτών στη Ρόδο, καλύπτοντας τα εισιτήρια μετάβασης και τα έξοδα της ολιγοήμερης διαμονής τους, τους συνόδευαν στο κατάστημα της τράπεζας απογευματινές μόνο ώρες μετά το πέρας του ωραρίου του καταστήματος και αφού είχαν αποχωρήσει κοινό και υπάλληλοι, και υπέβαλλαν τις αιτήσεις δανείων μετά των πλαστών συνοδευτικών εγγράφων που επείχαν θέση δικαιολογητικών.
Με τη μέθοδο αυτή, κατόρθωσαν να πετύχουν την έγκριση των δανείων και να προσπορισθούν παράνομο περιουσιακό όφελος, προκαλώντας αντίστοιχη περιουσιακή ζημία στη δανειοδότρια τράπεζα.
Ολα τα ανωτέρω δάνεια τελούν σε καθυστέρηση αφού δεν έχουν πληρωθεί οι δόσεις αυτών και έχουν χαρακτηρισθεί ανεπίδεκτα είσπραξης, με αποτέλεσμα η Τράπεζα να ζημιωθεί με το συνολικό ποσό των 2.257.022 ευρώ.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου