Άκαρπη απέβη σύμφωνα με πληροφορίες και η τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των Θεσμών. Πλέον οι δύο πλευρές επαναπροσδιορίζουν τη θέση τους για το πολύ κρίσιμο γύρο διαπραγματεύσεων της Κυριακής με στόχο να πραγματοποιηθεί σύνοδος σε επίπεδο επιτελών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (EuroWorking Group – EWG), ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Η ελληνική πλευρά, φέρεται να προσήλθε στις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου εμμένοντας στις θέσεις για το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και με τα υπόλοιπα μέτωπα της διαπραγμάτευσης ανοιχτά (100 δόσεις, γενόσημα, ΦΠΑ εκπαίδευσης κτλ).
Σημειώνεται οτι οι Θεσμοί σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του capital.gr, έδωσαν τελεσίγραφο μέχρι την Τετάρτη γα να έχουν ψηφιστεί από την Βουλή όλα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στην διαπραγμάτευση. Συγκεκριμένα, συνδέουν την ψήφισή τους (και όχι απλώς την κατάθεσή τους στη βουλή) τόσο με την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ όσο και με τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου δεν είχε έδρα το υπουργείο Οικονομικών, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει διαμορφωθεί, αν υπάρξει πρόοδος την Κυριακή, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύνοδος του EWG πριν από το Eurogroup της Δευτέρας ούτως ώστε να υπάρξει μία πρώτη πολιτική συμφωνία.

Τσίπρας καλεί Juncker
Στο μεταξύ την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean-Claude Juncker σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Αθήνας και Θεσμών. Ο κ. Τσίπρας, όπως ανάφερε νωρίτερα το capital.gr, αναμένεται να θέσει αναλυτικά στον πρόεδρο της Κομισιόν το θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο εκτιμά οτι μπορεί να πλήξει την κοινωνική συνοχή και να θέσει εν αμφιβόλω την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Νωρίτερα, την αποφασιστικότητά του να μην κάνει πίσω η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των θεσμών διατράνωσε και κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας οτι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία των αδυνάμων. Εάν το αδιέξοδο συνεχιστεί και δεν βγει “λευκός καπνός” ούτε κατά την αυριανή τηλεδιάσκεψη, τότε είναι πολύ πιθανό ο Έλληνας πρωθυπουργός να ζητήσει με επικοινωνίες του με τους Merkel και Hollande την πολιτική συνδρομή τους.

Ενδεικτικές του τεταμένου κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατειας Νίκου Παππά, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση είπε:
“Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρα πολύ σαφείς στοχεύσεις. Θα έλεγα ότι θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην προτεραία κατάσταση. Υπάρχει μια συμφωνία, την οποία έχουμε αποδείξει ότι τιμούμε και θα τιμήσουμε, θα πρέπει και όλοι να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα και τα εσκεμμένα. Και θα πρέπει να έχουν μια λογική η οποία δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική βιωσιμότητα της συμφωνίας. Επειδή η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, όμως, θα ήθελα να μείνω σε αυτό”

Κάθοδος των Θεσμών στην Αθήνα
Πλέον, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων έχει αποφασιστεί από την Τρίτη να ξεκινήσει η κάθοδος των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, με στόχο όχι μόνο να “εποπτεύσουν” το τελεσίγραφο της ψήφισης των προαπαιτούμενων από τη Βουλή την Τετάρτη, αλλά και την οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου από προαπαιτούμενα ύψους 1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται οτι πέρα από τα προαπαιτούμενα του 1ου πακέτου των 2 δισ. ευρώ εκκρεμεί και η οριστικοποίηση του 2ου πακέτου του 1 δις ευρώ (ακόμη δεν έχει καν συμφωνηθεί το περιεχόμενό του). Και το 2ο πακέτο είναι πολύ δύσκολο καθώς θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό , αλλά και τον προϋπολογισμό αλλά και το Μεσοπρόθεσμο που θα διασφαλίζει όπως ορίζει το μνημόνιο και υπενθύμισε χθες η Κομισιόν στις χειμερινές της εκτιμήσεις 1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018 φέροντας νέα μέτρα.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ