Τοπικές Ειδήσεις

Διεκδικούν με κοινή “φωνή” τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά μας

Την επαναφορά του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά διεκδικούν ξανά και από κοινού η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρόδο, τέλος Οκτωβρίου, οπότε και θα τεθεί προς τον ίδιο, τεκμηριωμένο το σχετικό και ιδιαιτέρως σημαντικό αίτημα.
Η φετινή τουριστική επιτυχία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου αποτελεί το ισχυρό “χαρτί” για τον Α΄ και Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης στον κοινό αγώνα της διεκδίκησής τους, καθώς αυτή καταγράφηκε σε καιρό υγειονομικής κρίσης, καταφέρνοντας να ενισχύσει τα έσοδα της χώρας “σε ανέλπιστο βαθμό”, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Αντώνης Καμπουράκης.

Της Άννα – Τερέζα Δαλμυρά
Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου υπογράμμισαν σε απόλυτο τόνο πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποτελούν για τα νησιά ένα ισχυρό “όπλο” ανταγωνιστικότητας, το οποίο αν επιστρέψει σε αυτά, θα βοηθήσει σε σπουδαίο βαθμό στην “οικοδόμηση”, ακόμη μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ΠΕΔ και Περιφέρεια συμφώνησαν στην πραγματοποίηση μίας κοινής συνεδρίασης των δημάρχων και του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στις 25 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο – τρεις ημέρες νωρίτερα της άφιξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρόδο, όπου και θα έχει συνάντηση με τον κ. Χατζημάρκο.
“Δημόσια έσοδα ήρθαν από τον τουρισμό”
Εκ μέρους της Περιφέρειας μίλησε για τη σοβαρή υπόθεση της επαναφοράς του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά ο Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος ανέδειξε πως στον παρόντα χρόνο προκύπτει μία χρυσή ευκαιρία για το Ν. Αιγαίο προκειμένου να ζητήσει την ικανοποίηση του αιτήματός του.
Αυτή η ευκαιρία στηρίζεται στα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής σεζόν, τα οποία θέλουν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα να πέτυχαν εξαιρετικά υψηλή επισκεψιμότητα, φλερτάροντας – σε περίοδο υγειονομικής κρίσης – με τα ποσοστά επιτυχίας του 2019 (προ πανδημίας).
“Το 2020 και 2021 γονάτισε η οικονομία σε όλον τον κόσμο. Φυσικά και στη χώρα μας. Από πού ήρθε η αισιοδοξία και ήρθαν και δημόσια έσοδα; Ήρθαν κυρίως από τον τουρισμό. Σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό” ανέφερε ο Περιφερειάρχης, σχολιάζοντας ακόμη πως τα νησιά του Ν. Αιγαίου “δεν ήταν απλά στην πρώτη γραμμή, αλλά ήταν ο πυλώνας στον οποίον χτίστηκε το τουριστικό θαύμα του 2020 και του 2021”.
“Έχουμε Οκτώβριο μήνα και οι αφίξεις στα νησιά μας είναι ζωντανές. Χτυπάμε τη χρονιά ρεκόρ (2019)” πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας πως αυτήν την πραγματικότητα την επισημαίνουν όλοι.
“Αρέσκονται όλοι να κάνουν σύγκριση με το 2019. Εγώ λέω δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση. Τότε ήταν σε καιρό ειρήνης. Συγκρίνεται η περίοδος ειρήνης με τον πόλεμο;” συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης, μιλώντας παρακάτω και για τα θετικά αποτελέσματα που φέρνει η τουριστική επιτυχία στο ελληνικό Δημόσιο και το ταμείο της χώρας.
“Μας μιλούν για δημοσιονομικό χώρο. Όμως ο δημοσιονομικός χώρος από κάπου έρχεται και τα δημόσια έσοδα από κάπου χτίζονται” τόνισε παρακάτω, λέγοντας σε απόλυτο τόνο πως, “Η ανταγωνιστικότητα αυτών των νησιών σήμερα πρέπει να ενισχυθεί για να χτιστεί κι άλλο ο δημοσιονομικός χώρος”.
Κατηγορηματικός στο ύφος του, ο Γιώργος Χατζημάρκος υποστήριξε πως, “Εμείς δημιουργούμε τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε ανάγκη. Εμείς οι ίδιοι τον δημιουργούμε” καθώς πρόσθεσε πως “τα αποτελέσματα του 2021 των νησιών μας είναι εκπληκτικά”.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, “Η συντριπτική πλειοψηφία έχει περάσει το ΑΕΠ των νησιών που είχε το 2019. Τρία μόνον νησιά δεν έχουν περάσει τα ποσοστά του 2019, δηλαδή η Ρόδος, η Κως και η Σαντορίνη”. Για τους συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς δε, διευκρίνισε πως, “δεν τελείωσε η σεζόν”. Αντιθέτως, τόνισε πως, “Προχωράμε βδομάδα με την εβδομάδα και κάθε μέρα που περνά “κλέβουμε” και παραπάνω διάστημα”.
Να ενισχυθεί  η ανταγωνιστικότητα  των νησιών
Εκτίμησή του είναι πως η σεζόν σε αυτά τα νησιά μπορεί να φτάσει μέχρι και 20 Νοεμβρίου, εξηγώντας πως, αν η κυβέρνηση ανταποκριθεί στο αίτημα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, “θα χτίσουμε και άλλον δημοσιονομικό χώρο”.
Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, σε όλους τους τόνους πρέπει να ειπωθεί αυτό, εξήγησε πως, ο ίδιος θα μεταφέρει την κοινή θέση Δήμων και Περιφερειακού Συμβουλίου στον Έλληνα πρωθυπουργό στη Ρόδο, τέλος Οκτώβρη. Ως εκ τούτου, τόνισε πως θα επικαιροποιηθούν οι θέσεις του Α΄ και Β΄ Βαθμού της Αυτοδιοίκησης στο Ν. Αιγαίο, στην προσεχή κοινή συνεδρίαση των οργάνων τους.
Τα στοιχεία φανερώνουν την επιτυχία
Τα ανωτέρω περί τουριστικής επιτυχίας κατά τη φετινή σεζόν επιβεβαιώνονται και από τα χθεσινά στοιχεία της τουριστικής κίνησης, που κατέγραψε και έδωσε στη δημοσιότητα η πρωτοβουλία για τον τουρισμό στο Ν. Αιγαίο.
“Ο Σεπτέμβριος κύλησε πολύ ικανοποιητικά και στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, τα οποία διαχειρίστηκαν 4.852 διεθνείς πτήσεις, που μετέφεραν συνολικά 624.525 επιβάτες από το εξωτερικό, πετυχαίνοντας ανάκαμψη σε σύγκριση με το “κανονικό” 2019 ύψους 85%”.
Ενδεικτικά αναφέρεται παρακάτω το παράδειγμα της Μυκόνου. “Εξαιρετικά υψηλή ανάκαμψη, που ξεπέρασε το 92%, πέτυχε και το νησί των ανέμων, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019, καθώς το επισκέφτηκαν 62.983 διεθνείς επιβάτες μέσω 601 πτήσεων. Η πολυπληθέστερη αγορά στη Μύκονο για τον Σεπτέμβριο αναδείχθηκε η Μεγάλη Βρετανία, με 25%, έπεται η Ιταλία με 18%, η Γαλλία με 15%, η Γερμανία με 13% και η Ελβετία με 7,6%”.
Πέραν των ανωτέρω, έγινε αναφορά από την πρωτοβουλία και για την περίπτωση της Σαντορίνης. “Η Σαντορίνη είναι το νησί του Νοτίου Αιγαίου, όπου δεν γίνεται λόγος για “ανάκαμψη” του 2021 σε σχέση με 2019, αλλά μάλλον για “υπέρβαση”, δεδομένου ότι η αεροπορική κίνηση του φετινού Σεπτεμβρίου ξεπέρασε την αντίστοιχη του 2019, κατά 17.000 επιβάτες.
Συγκεκριμένα, το νησί επισκέφτηκαν 97.038 επιβάτες από το εξωτερικό, μέσω 815 απευθείας διεθνών πτήσεων. Όπως στη Μύκονο, και στη Σαντορίνη οι Άγγλοι παρουσίασαν την υψηλότερη κίνηση στις αφίξεις του Σεπτεμβρίου, με ποσοστό 20%. Πολύ κοντά βρίσκονται οι Ιταλοί με 18% και οι Γάλλοι με 16%, αφήνοντας στην τέταρτη θέση τους Γερμανούς με 11% και στην πέμπτη τους Πολωνούς με 6%”.
Τέλος, περιγράφηκε και η συνολικότερη εικόνα για τις διεθνείς αφίξεις στο Ν. Αιγαίο που ήταν περισσότερες από 2.800.000. “Με βάση και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, οι προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου έχουν δεχθεί, μέσω των απευθείας διεθνών πτήσεων, περισσότερους από 2,5 εκ. επισκέπτες. Προσθέτοντας σε αυτούς, τους επιβάτες μέσω πτήσεων με ανταπόκριση στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας “Ελευθέριος Βενιζέλος”, το Νότιο Αιγαίο συγκεντρώνει, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, 2.815.210 από τους ταξιδιώτες εξωτερικού, που επισκέπτονται τη χώρα”.
“Σήμερα παλεύουμε με ποσοστά ΦΠΑ που σκοτώνουν την ανταγωνιστικότητα”
Σαφής υπήρξε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Αντώνης Καμπουράκης κατά τη συνεδρίαση, συνοψίζοντας τη θέση των δημάρχων των νησιών για το θέμα του ΦΠΑ, όπως κατ΄ επανάληψη έχει διατυπωθεί δημοσίως.
Σύμφωνα με όσα εξήγησε, σήμερα τα νησιά δίνουν “μάχη” με ποσοστά ΦΠΑ που “ματώνουν” την ανταγωνιστικότητά τους.
“Όσον αφορά το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δυστυχώς ή ευτυχώς επιτρέψαμε σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα να θεωρεί ότι οι μειωμένοι συντελεστές είναι ένα προνόμιο και ένα δώρο που δόθηκε άδικα σε κάποιους προνομιούχους.
Εγώ συνεχίζω να λέω και όλοι νομίζω λέμε πως αυτό είναι ένα εργαλείο ανταγωνιστικότητας. Δεν μπορεί οι ανταγωνιστές μας αυτή τη στιγμή και τοπικά και διεθνώς να έχουν ΦΠΑ πάρα πολύ ανταγωνιστικότερο κι εμείς να παλεύουμε με ποσοστά που απλώς σκοτώνουν την ανταγωνιστικότητά μας” σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, συμφωνώντας στη διεξαγωγή μίας νέας κοινής συνεδρίασης, πριν την άφιξη του Πρωθυπουργού στο Ν. Αιγαίο.
“Θα κάνουμε αυτήν τη συνεδρίαση για να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις για να μπορέσει ο περιφερειάρχης να τεκμηριώσει το αίτημα στον πρώτο πολίτη της χώρας, σε εκείνον που οι αποφάσεις του καθορίζουν το μέλλον της χώρας από πλευράς νομολογίας και νομοθεσίας. Θα πρέπει να προχωρήσουμε και να ζητήσουμε τα αυτονόητα που θα πρέπει να τα έχουμε ως ζητούμενα” δήλωσε ο ίδιος, κλείνοντας το θέμα.

Πηγή: Κοινή Γνώμη

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου