Τοπικές Ειδήσεις

Aνοίγει ο δρόμος για την πλήρη αξιοποίηση του Πατριαρχικού Κέντρου

Την πεποίθηση αλλά και την αισιοδοξία του ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την αξιοποίηση και πλήρη λειτουργία του Πατριαρχικού Κέντρου (πρώην Νομαρχιακής Έπαυλης) και παράλληλα του Ιερού Ναού του πολιούχου πόλεως Ρόδου, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Ρόδου και την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, εξέφρασε χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου.
Αναλυτικότερα, ο κ. Παπαγεωργίου προέβη στις ακόλουθες διευκρινίσεις για το ‘ταλαιπωρημένο’ Πανορθόδοξο – Πατριαρχικό Κέντρο στο οποίο έχουν γίνει εργασίες και μπορεί πλέον να απεγκλωβιστεί από τις πολύχρονες δικαστικές διαμάχες στις οποίες έχουν προβεί περίοικοι (για διάφορους λόγους).

«Η σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί με την ΕΤΑΔ είναι μια σύμβαση, που πράγματι ανοίγει νέες προοπτικές στο θέμα του Πανορθόδοξου, το οποίο, όπως ξέρετε, έχει περάσει πολλές περιπέτειες εδώ και χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση παραχώρησης – μίσθωσης που πρόκειται να υπογραφεί, θα έχει συμβαλλόμενους από την μία πλευρά την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων του Δημοσίου) και από την άλλη πλευρά, εισέρχεται και συμπράττει για πρώτη φορά –πλέον της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου που είναι και ο φυσικός φορέας- και ο Δήμος Ρόδου. Αυτό γίνεται προκειμένου να απεμπλακούν διαδικασίες και να λυθούν ζητήματα κυρίως οικονομικά, διότι πλέον, όπως είναι γνωστό, τα ακίνητα του Δημοσίου έχουν μπει σε ένα ειδικό καθεστώς υπό την εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ και θα πρέπει να έχουν οικονομική, ανταλλακτική σχέση οι συναλλαγές που γίνονται με την ΕΤΑΔ. Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι δεν προβλέπεται πια δωρεάν παραχώρηση. Γι’ αυτό ύστερα από διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ των νομικών συμβούλων του Δήμου Ρόδου και της ΕΤΑΔ κ.λπ. ορίσαμε ένα ελάχιστο τίμημα – μίσθωμα γι αυτή τη σύμπραξη της μίσθωσης, που ανέρχεται στα 30.000 ευρώ ετησίως. Αυτό θεωρητικά θα το καταβάλλουν οι δύο φορείς: η Ι.Μ.Ρόδου και ο Δήμος Ρόδου αλλά στην πράξη, μπήκε εγγυητής ο Δήμος Ρόδου ο οποίος θα αναλάβει και το βάρος αφού τα οικονομικά της Ι.Μ. Ρόδου, ως γνωστόν, δεν μπορούν να το αντέξουν.
Η σύμβαση αυτή προβλέπεται για 30 χρόνια, με σκοπό να μετατραπεί σε μια διαρκή και εφάπαξ απόδοση. Κι αυτό σημαίνει πως ήδη έχουν γίνει συζητήσεις (και θα επακολουθήσει και δεύτερο στάδιο διαδικασιών) έτσι ώστε η παραχώρηση αυτή να μην είναι πια με καθεστώς μίσθωσης και να μην έχει στοιχείο οποιασδήποτε διάρκειας, αλλά να είναι μόνιμη. Αυτό θα γίνει εφικτό με διαδικασίες ανταλλαγής: δηλαδή, συμπράττοντας η Ι.Μ. Ρόδου και ο Δήμος Ρόδου θα παραχωρήσουν στο Δημόσιο κάποιο ακίνητο ισάξιας αξίας και θα μας παραχωρηθεί πλέον κατά κυριότητα το συγκεκριμένο ακίνητο του Δημοσίου.
Σημειώνω ότι στο ακίνητο ήδη έχουν ξεκινήσει έργα από την Ι.Μ. Ρόδου, ήδη έχει θεμελιωθεί ο Ιερός Ναός του πολιούχου πόλεως Ρόδου, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου –το οποίο είναι επίσης βαρυσήμαντο στοιχείο στην όλη υπόθεση- και πιστεύουμε πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες. Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί και οι διοικητικές διαδικασίες, πολεοδομικές και χωροταξικές κι εκτιμούμε πως δεν θα υπάρχει πλέον άλλη εμπλοκή στο ΣτΕ –στο οποίο, δυστυχώς, είχαν προσφύγει συμπολίτες μας και είχαν δημιουργήσει τα ζητήματα τα πολύχρονων καθυστερήσεων εκ των οποίων προέκυψαν όλες οι γνωστές ανατροπές. Πιστεύουμε πλέον, ότι θα ξεπεραστούν όλα και με το καλό, θα έχουμε ένα νέο ‘Μητροπολιτικό Κέντρο’ στο Πανορθόδοξο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ι.Μ. Ρόδου. Μιλάμε για ανάγκες διοικητικές, διαχειριστικές και παράλληλα για αναδεικνύει τη λειτουργία του Πατριαρχείου σε όποιες ανάγκες έχει. Επιπροσθέτως, θα δημιουργηθεί και ένα συνεδριακό κέντρο που θα εξυπηρετεί και ανάγκες του Δήμου Ρόδου σε επίπεδο, βέβαια αντίστοιχων θεματικών αναγκών, ενώ θα ανταποκριθούμε στην ανάγκη να στεγαστεί ο πολιούχος της πόλεως σε ένα περίοπτο μέρος όπως του αξίζει!»
Όσον αφορά στον Ι.Ν. του πολιούχου πόλεως Ρόδου, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, ενδέχεται να αποτελέσει και αυτοτελή ενορία –κάτι που όμως επαφίεται στην αρμοδιότητα της Ι.Μ. Ρόδου να το εξετάσει και να αποφασίσει.
Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου είπε ακόμα πως έχει γίνει η θεμελίωση του Ιερού Ναού μέσα στο Πατριαρχικό Κέντρο και ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο κυρίως κτήριο και τώρα θα ξεκινήσουν οι εργασίες της ολοκλήρωσης, τόσο του ναού όσο και του συνεδριακού κέντρου.
«Με αυτά τα βήματα, ανοίγει ο δρόμος όχι μόνο για τις παρεμβάσεις αλλά για να μεταβληθεί ολόκληρη η περιοχή σε ένα εκκλησιαστικού χαρακτήρα ακίνητο, το οποίο θα εξυπηρετεί και ανάγκες του Δήμου Ρόδου σε τέτοιο επίπεδο κι ενδεχομένως θα δώσει άλλη διάσταση στη λειτουργία της περιοχής και της πόλης της Ρόδου», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου