Ειδήσεις

Ξενοδόχοι: Βάζουν «πλάτη» στο μεταναστευτικό, αλλά με προϋποθέσεις

Βασικός γνώμονας για τους ξενοδόχους, η προστασία του τουριστικού προϊόντος

Στην εκτίμηση ότι η πρόσκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση στους ξενοδόχους όλης της χώρας θα βρει ανταπόκριση στην ηπειρωτική χώρα και κυρίως σε περιοχές που δεν έχουν έντονο το τουριστικό στοιχείο, προχώρησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Οι ξενοδόχοι, οι οποίοι ήδη σε συγκεκριμένες περιοχές όπως τα Γρεβενά ή η Καστοριά έχουν ενταχθεί σε προγράμματα φιλοξενίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), θεωρούν ότι σε αυτή τη φάση και με τον κλάδο να έχει υποστεί ήδη μεγάλο πλήγμα από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού της Thomas Cook, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να διαφυλαχθεί το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Oπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, η προστασία της τουριστικής εικόνας της χώρας είναι εξίσου σημαντική, όσο και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που εξελίσσεται πλέον σε μεγάλο εθνικό ζήτημα.

Μετά την προδημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για φιλοξενία μεταναστών/προσφύγων και σε ξενοδοχεία, ο επικεφαλής της ΠΟΞ σημείωσε πως όλοι οφείλουν να βάλουν «πλάτη» για την αποσυμφόρηση των νησιών, προστατεύοντας όμως παράλληλα τις περιοχές που δέχονται μέχρι και σήμερα τουρίστες. Υπενθυμίζοντας τη συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ κατά 25%, εκτίμησε ότι το επικείμενο πρόγραμμα διαμονής θα μπορούσε να έχει απήχηση από τον ερχόμενο Νοέμβριο μόνο σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και υπό προϋποθέσεις (συνυπολογίζοντας το κόστος ανακαίνισης που ενδεχομένως να χρειαστεί μετά τη λήξη του προγράμματος, διότι η εμπειρία έχει δείξει πως πρόκειται επί της ουσίας για πολύμηνη διαμονή και όχι για φιλοξενία) και βρίσκονται κατά κύριο λόγο στον ορεινό και ημι-ορεινό όγκο της χώρας.

«Είναι ανάγκη οι νησιώτες να αποσυμφορηθούν, ωστόσο από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή σε όλη αυτή τη διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος σε δηλώσεις του χθες στον ΘΕΜΑ 104,6.

Το υπουργείο στην πρόσκλησή του αναφέρει ότι «ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο.

Προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες ή και κάτοχοι ακινήτων δυνάμει σχετικών συμβάσεων), να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος».

Τα γεωγραφικά κριτήρια είναι σε όλη την επικράτεια εκτός των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, με την ανώτατη τιμή να διαμορφώνεται στα 12 ευρώ το άτομο, χωρίς διατροφή, με προτεραιότητα στις οικογένειες.

Οσον αφορά το πρόγραμμα, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κλινών που ζητούνται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρά μόνο η πρόσκληση ενδιαφέροντος ανά τοπικές ενώσεις σε κάθε περιοχή.

«Ωστόσο είναι ευνόητο ότι δεν μπορεί να είναι πολλές αυτές οι κλίνες, δεδομένου ότι μιλάμε για μικρά, οικογενειακά καταλύματα στην ημιορεινή Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Τάσιος.

Η περίπτωση της Κέρκυρας

Ενδεικτική ως προς το τελευταίο είναι η επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών, τον ΕΟΤ και την τοπική αυτοδιοίκηση από τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας, σύμφωνα με την οποία το νησί δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στις υποδομές και τις επιπτώσεις της κατάρρευσης του Thomas Cook. Από την άλλη, ο Σύνδεσμος δηλώνει ότι προτίθεται να συνδράμει τους πρόσφυγες με κάθε άλλο δυνατό τρόπο.

«Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την ανάγκη και άλλες περιοχές της χώρας,  να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες εκτός των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν δεχθεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών, επιθυμούμε να κάνουμε γνωστή την θέση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας AOCTA πάνω στο θέμα.

Η Κέρκυρα και οι Κερκυραίοι όποτε έχει παραστεί ανάγκη πάντα έχουν αποδείξει τα ανθρωπιστικά τους αισθήματα προς κάθε συνάνθρωπο μας, ανεξαρτήτου χώρας, θρησκείας και χρώματος. Με πολλά παραδείγματα, όχι μόνο στο μακρινό ιστορικό παρελθόν, αλλά και στο πρόσφατο, όταν άνοιξαν τα σύνορα με την Αλβανία το 1990 και το 2000 ,καθώς και με την βοήθεια προς τον Σερβικό φιλικό λαό κατά τον πρόσφατο πόλεμο.

Στην παρούσα περίοδο όμως, που το νησί μας δυστυχώς ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα υποδομών και σοβαρής τουριστικής κρίσης εξ αιτίας της πτώχευσης του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook,  που επέφερε καίριο οικονομικό πλήγμα στην τοπική οικονομία, η Κέρκυρα αδυνατεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες.

Δηλώνουμε δε ότι είμαστε  πάντα διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στην υποστήριξη μας προς τους πρόσφυγες με κάθε άλλο δυνατόν τρόπο, παρέχοντας τους ρουχισμό, τρόφιμα, φαρμακευτικά υλικά και ότι άλλο χρειάζονται», επισημαίνεται στην επιστολή.

πηγή newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου