Ρεπορτάζ

Ερήμην αθώοι και οι 4 κατηγορούμενοι για το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «NOUR Μ»!

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω και οι 3 Τούρκοι κατηγορούμενοι για πρόκληση ναυαγίου από πρόθεση δια παραλείψεως από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο και ξένα πράγματα, αλλά και η Βουλγάρα κατηγορούμενη για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή.

Το δικαστήριο έπαυσε εξάλλου την δίωξη εις βάρος τους λόγω παραγραφής για τις πράξεις της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει σε κοινό όφελος, από κοινού τελεσθείσα δια παραλείψεως και από περισσότερους των δύο ατόμων και για ρύπανση θαλάσσιου περιβάλλοντος από κοινού δια παραλείψεως με ενδεχόμενο δόλο.
Θυμίζουμε ότι κατηγορούμενοι ήταν οι Τούρκοι υπήκοοι Μ. Υ. του C, Ε. S. του Μ. και Ν. Β. του Ν. αλλά και η Βουλγάρα S. Η. του Κ..
Σημειώνεται ότι στη δίκη παρέστησαν μόνο 3 μάρτυρες κατηγορίας.
Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση, παράνομης διαμετακόμισης πυρομαχικών στο νησί της Ρόδου με το φορτηγό πλοίο “Nour Μ”, που βυθίστηκε στον λιμένα της Ακαντιάς.
Την 8η Νοεμβρίου 2013, ο Μ. Υ. του C, υπήκοος Τουρκίας, κάτοικος Hatay Iskenderoum Τουρκίας και προσωρινά Ρόδου, κατελήφθη να πλέει με το Φ/Γ πλοίο «NOURtM» σημαίας Sierra Leone, μήκους 75,42 μέτρων, ιδιοκτησίας της τούρκικης εταιρείας με την επωνυμία «TSS Silah ve Savunma Sanayi dis Ticaret Limited Sirketi», σε απόσταση δώδεκα περίπου ναυτικών μιλίων από τις δυτικές ακτές της Σύμης, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Το πλοίο κρίθηκε ύποπτο για τη μεταφορά απαγορευμένου φορτίου και οδηγήθηκε, με σύμφωνη γνώμη και του πλοιάρχου, στο λιμάνι της Ακαντιάς για έλεγχο.
Από τον έλεγχο των φορτωτικών εγγράφων του πλοίου προέκυψε, ότι μετέφερε 55 εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν πυρομαχικά, και συγκεκριμένα διαφόρων διαμετρημάτων, τα οποία φόρτωσε στην Ουκρανία με προορισμό τη Λιβύη και παραλήπτη το Υπουργείο Άμυνας.
Καθώς όμως από τον έλεγχο του σκάφους προέκυψε ότι, λόγω σοβαρών ελλείψεων και μετά τη διαπίστωση είκοσι έξι αντικανονικοτήτων, δεν ήταν αξιόπλοο, κατόπιν ολοκλήρωσης και της διενεργηθείσας σχετικής επιθεώρησης, το πλοίο δεσμεύτηκε από τη Λιμενική Αρχή σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 16/2011, μέχρι την αποκατάσταση των αντικανονικοτήτων που παρουσίαζε από τον πλοίαρχο και το πλήρωμά του.

Ο πλοίαρχος (πρώτος κατηγορούμενος) που κατηγορήθηκε και για μεταφορά πολεμικού υλικού χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες, κατέθεσε, σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις του πλοίου, που οδήγησαν στην απαγόρευση απόπλου του, ότι είχε προβεί σε ενέργειες αλλά δεν ενημέρωσε το Λιμεναρχείο.
Κατηγορείται ότι αδιαφόρησε για τις επανειλημμένες οδηγίες, υποδείξεις και εντολές της αρμόδιας λιμενικής αρχής, την 11-12-2013 και περί ώρα 10:00, οπότε και έπνεαν στο λιμένα ισχυροί άνεμοι Β-ΒΔ έντασης 9-10 BF, έθραυσαν όλοι οι κάβοι πρόσδεσης, το πλοίο παρασύρθηκε εντός της λιμενολεκάνης για τριακόσια (300) περίπου μέτρα με αποτέλεσμα την παραβολή του σε άλλο σημείο του λιμένα, περίπου εκατό μέτρα από το σημείο στο οποίο βρισκόταν πλαγιοδετημένο το Ε/Ε-Ο/Ε «ΠΡΕΒΕΛΗΣ», όπου και τοποθετήθηκαν νέοι κάβοι πρόσδεσης από μέλη του πληρώματος του «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» με συνδρομή μελών πληρώματος ρυμουλκών του λιμένα Ακαντιάς Ρόδου, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο εν λόγω πλοίο με κίνδυνο της ζωής τους και παρά την επικινδυνότητα της κατάστασης λόγω των μεγάλων κλίσεων και των αλλεπάλληλων έντονων προσκρούσεων του πλοίου στην προβλήτα. Από τις αλλεπάλληλες έντονες προσκρούσεις του πλοίου στην προβλήτα προκλήθηκαν σε αυτή ζημίες σοβαρές, καθώς και εκτεταμένες ζημίες στο πλοίο καθώς και ρήγματα με αποτέλεσμα την εισροή υδάτων και τη βύθιση αυτού περί ώρα 12:30.
Σύμφωνα δε με δήλωση του πλοιάρχου στο πλοίο υπήρχαν περίπου 10 τόνοι καυσίμου diesel σε δεξαμενές και 540 κιλά λιπαντελαίων εντός τριών βαρελιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου