ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέτρα στήριξης: Αντίστροφη μέτρηση για νέο πακέτο για καύσιμα και ακρίβεια

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Σε κατά­σταση αυξη­μέ­νης επι­φυ­λα­κής βρί­σκε­ται το οικο­νο­μικό επι­τε­λείο λόγω της νέας ενερ­γεια­κής ανα­τα­ρα­χής που απειλεί τη στα­θε­ρο­ποί­ηση της οικο­νο­μίας.
  • Ο πλη­θω­ρι­σμός τον Απρίλιο σκαρ­φά­λωσε στο 3,9% και ανα­μέ­νο­νται εκτι­μή­σεις άνω του 4% από την ΕΛΣΤΑΤ.
  • Η κυβέρ­νηση προ­ε­τοι­μά­ζει νέο γύρο μέτρων στή­ρι­ξης για να περιο­ρί­σει τις επι­πτώ­σεις του υψηλού πλη­θω­ρι­σμού, με ανα­κοι­νώ­σεις να ανα­μέ­νο­νται σύντομα.
  • Εξε­τά­ζε­ται η επέ­κταση της επι­δό­τη­σης στο ντίζελ κίνησης και η πιθα­νό­τητα δίμηνης παρά­τα­σης του Fuel Pass, ενώ υπάρχει ανη­συ­χία για διάχυση των αυξή­σεων σε ολό­κληρη την οικο­νο­μία.
  • Οι σχε­δια­σμοί για μέτρα στη ΔΕΘ επα­νε­ξε­τά­ζο­νται υπό το πρίσμα των νέων διεθνών δεδο­μέ­νων, με έμφαση στην ανάγκη για άμεσες παρεμ­βά­σεις στή­ρι­ξης.

Σε κατά­σταση αυξη­μέ­νης επι­φυ­λα­κής βρί­σκε­ται το οικο­νο­μικό επι­τε­λείο, καθώς η νέα ενερ­γειακή ανα­τα­ραχή απειλεί να ανα­τρέ­ψει το κλίμα στα­θε­ρο­ποί­η­σης που είχε αρχίσει να δια­μορ­φώ­νε­ται στην οικο­νο­μία. Η άνοδος στις διε­θνείς τιμές πετρε­λαίου μετα­φέ­ρε­ται ήδη στα­διακά στην αγορά, με τον πλη­θω­ρι­σμό να δείχνει ξανά σημάδια επι­τά­χυν­σης και τα νοι­κο­κυ­ριά να βλέπουν το κόστος ζωής να ανε­βαί­νει εκ νέου.

Σύμφωνα με τα τελευ­ταία στοι­χεία της Eurostat,τον Απρίλιο ο πλη­θω­ρι­σμός σκαρ­φά­λωσε στο 3,9% ενώ σήμερα ανα­μέ­νο­νται και τα στοι­χεία της ΕΛΣΤΑΤ ,με τις εκτι­μή­σεις να κάνουν λόγο πλέον για πλη­θω­ρι­σμό άνω του 4%.

Μέτρα στή­ρι­ξης με φόντο τον υψηλό πλη­θω­ρι­σμό

Με το Brent να παρα­μέ­νει σταθερά κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι ακόμη και μετά τις καλύ­τε­ρες που φθάνουν από το μέτωπο της Μέσης Ανα­το­λής τα τελευ­ταία 24ωρα , η κυβέρ­νηση προ­ε­τοι­μά­ζει νέο γύρο παρεμ­βά­σεων για να περιο­ρί­σει τις επι­πτώ­σεις στις τσέπες των πολιτών. Μάλιστα οι ανα­κοι­νώ­σεις ανα­μέ­νο­νται σύντομα καθώς από την κυβέρ­νηση τα νέα μέτρα θέλουν να ισχύ­σουν από τον Ιούνιο.

Η βάση του σχε­δια­σμού είναι το «μαξι­λάρι» των 200 εκατ. ευρώ που έχει δια­τη­ρη­θεί για έκτα­κτες συν­θή­κες, αλλά και σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΟ πολύ πιθανόν να προ­στε­θούν σε αυτά και τα αδιά­θετα κον­δύ­λια από το Fuel Pass, τα οποία μπορούν να αξιο­ποι­η­θούν για πρό­σθετη στήριξη.

Τα μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι

Το βασικό σενάριο που εξε­τά­ζε­ται αυτή τη στιγμή αφορά την επέ­κταση της επι­δό­τη­σης στο ντίζελ κίνησης και για τον Ιούνιο, ενώ ανοιχτό παρα­μέ­νει και το ενδε­χό­μενο δίμηνης παρά­τα­σης του Fuel Pass μέσα στο καλο­καίρι ενώ δεν απο­κλεί­ε­ται πλέον και ένα market pass με τον πλη­θω­ρι­σμό να έχει φου­ντώ­σει ήδη.

Η ανη­συ­χία στο οικο­νο­μικό επι­τε­λείο δεν αφορά μόνο την τιμή των καυ­σί­μων. Ο μεγάλος φόβος είναι η νέα διάχυση των αυξή­σεων σε ολό­κληρη την οικο­νο­μία. Ήδη το αυξη­μένο ενερ­γειακό κόστος επη­ρε­ά­ζει μετα­φο­ρές, τρόφιμα, υπη­ρε­σίες και εφο­δια­στική αλυσίδα, δημιουρ­γώ­ντας έναν νέο γύρο ανα­τι­μή­σεων. Ουσια­στικά, η οικο­νο­μία κιν­δυ­νεύει να ξανα­μπεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου οι αυξή­σεις στην ενέρ­γεια «τρέφουν» τον πλη­θω­ρι­σμό και ο πλη­θω­ρι­σμός συρ­ρι­κνώ­νει ακόμη περισ­σό­τερο το πραγ­μα­τικό δια­θέ­σιμο εισό­δημα.

Και στο βάθος η… ΔΕΘ

Την ίδια ώρα, στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών «τρέχουν» ήδη οι πρώτες προ­σο­μοιώ­σεις και για το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ. Το οικο­νο­μικό επι­τε­λείο επι­χει­ρεί να υπο­λο­γί­σει πόσο δημο­σιο­νο­μικό χώρο θα αφήσει τελικά η ενερ­γειακή κρίση, αλλά και ποιο μέρος των παρεμ­βά­σεων που σχε­διά­ζο­νταν για τον Σεπτέμ­βριο θα μπο­ρέ­σει να υλο­ποι­η­θεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για υψηλά πρω­το­γενή πλε­ο­νά­σματα.

Οι σχε­δια­σμοί για μειώ­σεις φόρων και πρό­σθε­τες παρεμ­βά­σεις ενί­σχυ­σης εισο­δη­μά­των παρα­μέ­νουν στο τραπέζι, ωστόσο πλέον επα­νε­ξε­τά­ζο­νται υπό το πρίσμα των νέων διεθνών δεδο­μέ­νων. Στο οικο­νο­μικό επι­τε­λείο γνω­ρί­ζουν ότι όσο μεγα­λύ­τερη είναι η πίεση από την ενέρ­γεια και τον πλη­θω­ρι­σμό, τόσο αυξά­νε­ται η ανάγκη για άμεσες παρεμ­βά­σεις στή­ρι­ξης, περιο­ρί­ζο­ντας αντί­στοιχα τα περι­θώ­ρια για πιο μόνιμα μέτρα που θα ανα­κοι­νω­θούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσ­σα­λο­νί­κης.

Οι τιμές του πετρε­λαίου

Το πρό­βλημα γίνεται ακόμη μεγα­λύ­τερο αν ληφθεί υπόψη ότι οι φετινές οικο­νο­μι­κές προ­βλέ­ψεις βασί­ζο­νται σε αισθητά χαμη­λό­τε­ρες τιμές πετρε­λαίου. Στο Μεσο­πρό­θε­σμο Σχέδιο η υπόθεση εργα­σίας ήταν Brent κοντά στα 89 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, οι τελευ­ταίες συνε­δριά­σεις των αγορών έδειξαν τιμές έως και 126 δολάρια, γεγονός που αλλάζει πλήρως τα δεδο­μένα τόσο για τον πλη­θω­ρι­σμό όσο και για την ανά­πτυξη.

Το κλίμα ανη­συ­χίας κυριάρ­χησε και στο τελευ­ταίο Eurogroup, όπου οι ευρω­παίοι υπουρ­γοί Οικο­νο­μι­κών συζή­τη­σαν τις επι­πτώ­σεις μιας παρα­τε­τα­μέ­νης ενερ­γεια­κής κρίσης στην ευρω­παϊκή οικο­νο­μία. Οι φόβοι πλέον δεν περιο­ρί­ζο­νται μόνο στην άνοδο των τιμών.

Στις Βρυ­ξέλ­λες αυξά­νο­νται οι εκτι­μή­σεις ότι η νέα ενερ­γειακή πίεση μπορεί να επι­βρα­δύ­νει σημα­ντικά την ανά­πτυξη της ευρω­ζώ­νης, ακόμη και να οδη­γή­σει ορι­σμέ­νες οικο­νο­μίες κοντά στην ύφεση. Για την κυβέρ­νηση, η επόμενη περί­ο­δος θα είναι μια δύσκολη άσκηση ισορ­ρο­πίας. Από τη μία η ανάγκη στή­ρι­ξης των νοι­κο­κυ­ριών απέ­να­ντι στο νέο κύμα ακρί­βειας και από την άλλη η υπο­χρέ­ωση δια­τή­ρη­σης της δημο­σιο­νο­μι­κής στα­θε­ρό­τη­τας.

Πηγή: ot.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.