Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός μιλώντας στο Συντονιστικό συμβούλιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να αποκαλύψει στον Ελληνικό λαό ότι τόσο η πρόταση μομφής της ΝΔ όσο και η μετατροπή της σε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση είναι κινήσεις προεκλογικού χαρακτήρα που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τα πραγματικά του προβλήματα της καθημερινότητας στην Υγεία, την Παιδεία και την Οικονομία.

Αντιθέτως το μείζον θέμα της διασφάλισης της Ειρήνης στη λεκάνη της Μεσογείου που είναι υπαρξιακό για τη χώρα, και το οποίο επανέρχεται τώρα με τις γεωτρήσεις, βρίσκεται παγωμένο στο περιθώριο. Σε αυτό, υποστήριξε, θα πρέπει να επικεντρωθεί το Κίνημα Αλλαγής και φυσικά να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα η ομιλία του Δημήτρη Κρεμαστινού ήταν η εξής:

“Το μείζον θέμα που απασχολεί σήμερα τη Βουλή είναι η συμπεριφορά και ο τρόπος έκφρασης του κ. Πολάκη και όχι πώς θα έπρεπε να είναι η πολιτική της Υγείας και ποιες είναι οι αδυναμίες αυτής της πολιτικής, δηλαδή με απλά λόγια το θέμα που αφορά όλο τον Ελληνικό λαό.

Τώρα, όσον αφορά τις προσωπικές απόψεις και τον τρόπο έκφρασης τους από τον κ. Πολάκη δεν νομίζω ότι έστω και ένας εκ των 300 βουλευτών θα ισχυριστεί ότι εάν όλων των βουλευτών η συμπεριφορά ήταν ανάλογη με τη συμπεριφορά του κυρίου Πολάκη η Βουλή και γενικότερα το κοινοβουλευτικό μας σύστημα θα αναβαθμιζόταν και θα γινόταν καλύτερο, γιατί απλούστατα θα χειροτέρευε ακόμα περισσότερο.

Εντούτοις, η αξιωματική αντιπολίτευση έκρινε ότι για πολιτικούς λόγους θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί τη συνολική συμπεριφορά του κ. Πολάκη και να καταθέσει σήμερα πρόταση μομφής εναντίον του.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη και τις εύλογες τοποθετήσεις διακεκριμένων στελεχών του κόμματός του όσον αφορά τη συμπεριφορά του κ. Πολάκη μετατρέπει το όλο θέμα σε ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγεται κάθε κακοτοπιά από πιθανές τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτόν τον λόγο ο Πρωθυπουργός ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και θα την λάβει. Όμως θα την λάβει από ανθρώπους που τον καταψήφισαν στην προηγούμενη ψηφοφορία εμπιστοσύνης και μάλιστα είχαν επακριβώς εξηγήσει και τους λόγους της καταψήφισης και που μερικοί, μάλιστα, σήμερα βρίσκονται Υπουργοί στα υπουργικά έδρανα.

Η εικόνα αυτή της Βουλής νομίζετε ότι βοηθά την σοβαρότητα της Βουλής, την αξιοπιστία της και γενικότερα την αξιοπιστία του κοινοβουλευτικού συστήματος;

Όμως είναι αδιανόητο ότι μας απασχολούν όλα αυτά και δεν μας απασχολεί το κύριο θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί όλους μας σήμερα. Το θέμα που απασχολεί όλες τις μεγάλες δυνάμεις και φυσικά πρωτίστως τη χώρα μας: Οι γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Σήμερα, ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει η Τουρκία, ουδείς γνωρίζει πέραν των δηλώσεών τους, τι θα πράξει η Αμερική, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν προχωρήσει το «Φατίχ» (ο Πορθητής) αύριο το πρωί σε γεωτρήσεις.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στον ΟΗΕ τι πιστεύει: πού κατά τη γνώμη της ευρίσκεται η Ελληνική και πού η Τουρκική ΑΟΖ και να ζητήσει να τοποθετηθεί επ’ αυτής τουλάχιστον η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία έχει ήδη καταθέσει τη δική της πρόταση στον ΟΗΕ.

Ενθυμούμαι ότι το 1974 το State Department διαβεβαίωνε λίγες μέρες πριν από την απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων στη Κυρήνεια ότι ο τουρκικός στόλος εκτελούσε ασκήσεις έξω από την Κυρήνεια για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους της Τουρκίας.

Τότε, οι μεγάλες δυνάμεις ανέχθηκαν το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Η Αγγλία μάλιστα – που ήταν και μία εκ των εγγυητριών δυνάμεων – διαβεβαίωσε επισήμως τον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι θα μείνει ανενεργή και κατόπιν τούτου ακολούθησαν δυστυχώς τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου.

Η Αμερική και η Ρωσία στην πράξη δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να προμηθεύουν με πυραύλους S-300 και S-400 τις δύο χώρες, με αεροπλάνα F16 αναβαθμισμένα και F35 και να παραμένουν θεατές των γεγονότων.

Τα πετρέλαια δυστυχώς δεν είναι ούτε ελληνικά ούτε τουρκικά, Είναι των αμερικανικών, των γαλλικών και των ιταλικών εταιριών που τα διεκδικούν και τα εκμεταλλεύονται. Οι λαοί μας, Έλληνες και Τούρκοι, δεν επιθυμούν κανένα πόλεμο. Επιθυμούν ειρήνη. Άλλοι είναι οι πολεμοκάπηλοι. Οι λεονταρισμοί και οι αντι-λεονταρισμοί εκατέρωθεν πρέπει να σταματήσουν. Και πρέπει όλοι να αντιληφθούν την επιθυμία των δύο λαών για Ειρήνη. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι που συνυπάρχουμε στη Χώρα επιθυμούμε διακαώς στην Ειρήνη μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Κατά συνέπεια, η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει τουλάχιστον από την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκάθαρη θέση και όχι μόνο δηλώσεις συμπαράστασης. Τι πιστεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ελληνική – ή την ευρωπαϊκή – ΑΟΖ, υπό την έννοια ότι Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Για τα θέματα αυτά θα έπρεπε σήμερα να συζητούμε στη Βουλή και θα πρέπει να κληθεί ο Υπουργός Εξωτερικών να πάρει θέση κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής.”

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ