Ειδήσεις

Το νέο ψηφιακό «πελατολόγιο» του ελληνικού τουρισμού-Μπουμ στις on line κρατήσεις

Μπουμ online κρατήσεων από Άραβες, Αμερικανούς και Φινλανδούς στο πρώτο τετράμηνο. Από κινητά τηλέφωνα η μεγαλύτερη άνοδος κρατήσεων μέσω διαδικτύου. Αθήνα, Κυκλάδες και Ιόνιο οι κερδισμένοι της ψηφιακής μετάβασης.

Το ολοένα αυξανόμενο ειδικό βάρος που αποκτούν στον ελληνικό τουρισμό οι απ’ ευθείας κρατήσεις μέσω διαδικτύου (online) αλλά και τις ανακατατάξεις που καταγράφονται στο πελατολόγιο και το ισοζύγιο προορισμών της Ελλάδας αποτυπώνουν στοιχεία ξενοδοχειακών κρατήσεων στο πρώτο τετράμηνο της χρονιάς που έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα οι εταιρείες Nelios και Axia Hospitality.

Τα στοιχεία αφορούν 260 ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών που βρίσκονται στους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς και προέρχονται από δεδομένα των Google Analytics και WebHotelier καθώς και online ταξιδιωτικών γραφείων (OTAs) και συστημάτων διαχείρισης ξενοδοχείων (PMS).

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Nelios/Axia Hospitality οι online κρατήσεις στα ξενοδοχεία του δείγματος κατέγραψαν αύξηση 57% στο πρώτο τετράμηνο της χρονιάς. Στο ίδιο διάστημα, τα έσοδα των ξενοδοχείων από απ’ ευθείας κρατήσεις μέσω διαδικτύου εμφάνισαν εντυπωσιακή άνοδο 112%.

Αν και αυξημένες κρατήσεις αφορούν το σύνολο των ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστές γραφείου-Desktop, κινητά, tablet) ο ρόλος των κινητών τηλεφώνωνεμφανίζεται να είναι καταλυτικός στη νέα, ψηφιακή εποχή του ελληνικού τουρισμού.

Το αποδεικνύει το γεγονός πως οι κρατήσεις που έγιναν απ’ ευθείας μέσω κινητών τηλεφώνων σημείωσαν αύξηση 73,15% ενώ τα έσοδα από online κρατήσεις ακόμα μεγαλύτερη (89%). Υπολογιστές γραφείου (desktop) και tablet εμφανίζονται να χάνουν σταθερά έδαφος έναντι των κινητών. Έτσι οι κρατήσεις που έγιναν από υπολογιστές γραφείου σημείωσαν αύξηση 58,85% ενώ τα έσοδα των ξενοδοχείων από κρατήσεις μέσω pc αυξήθηκαν 73% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2017. Σε αντίστοιχα με τους υπολογιστές γραφείου διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις των tablet μέσω των οποίων οι κρατήσεις αυξήθηκαν 55,26% ενώ τα έσοδα κατέγραψαν άνοδο 72%.

Οι online κρατήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία, την ίδια στιγμή, αποτυπώνουν το ψηφιακό παζλ που περιγράφει μια υπό διαμόρφωση νέα «ανθρωπογεωγραφία» των πελατών του ελληνικού τουρισμού.

Πρωταγωνιστές στο νέο ψηφιακό πελατολόγιο της Ελλάδας εμφανίζονται να είναι ταξιδιώτες από τα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία και τον Καναδά. Πιο συγκεκριμένα οι online κρατήσεις σε ελληνικά ξενοδοχεία κατέγραψαν αύξηση 250% από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 132,9% από τις ΗΠΑ, 104% από τη Φινλανδία και 100% από τον Καναδά. Την ίδια στιγμή η αύξηση online κρατήσεων από ταξιδιώτες που προέρχονται από βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού όπως η Γερμανία κινήθηκε στα επίπεδα του 56,7%. Αποτυπώνοντας και την ισχυροποίηση των ενισχυόμενων τάσεων…χειραφέτησης των τουριστών από τους τουρ οπερέϊτορ.

Οι απευθείας κρατήσεις μέσω διαδικτύου αποδεικνύεται πως αποτελούν τη βασική αιτία για τη σημαντική άνοδο της τουριστικής αγοράς της Αθήνας. Τα ξενοδοχεία της ελληνικής πρωτεύουσας δείχνουν να οδηγούν την κούρσα στη μετάβαση του ελληνικού τουρισμού στη νέα ψηφιακή εποχή. Είναι χαρακτηριστικό πως το 74% των κρατήσεων στα αθηναϊκά ξενοδοχεία (σ.σ του δείγματος) φέρεται να προήλθε μέσω διαδικτύου.

Στον αντίποδα, τα στοιχεία καταγράφουν ψηφιακή υστέρηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (σ.σ του δείγματος πάντα) στην περιοχή των Αιγαίου πλην των Κυκλάδων. Από τα στοιχεία των Nelios/Axia Hospitality προκύπτει πως στο πρώτο τετράμηνο της χρονιάς μόλις το 35,2% των κρατήσεων στα ξενοδοχεία πολλών νησιών του Αιγαίου προήλθαν από το διαδίκτυο. Την ίδια στιγμή οι online κρατήσεις αντιπροσώπευαν το 65,4% των κρατήσεων στις Κυκλάδες και το και το 64% στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στα νησιά του Ιονίου.

Κερδισμένες από την αύξηση των online κρατήσεων εμφανίζονται να είναι κυρίως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Αθήνας και των Κυκλάδων. Κι αυτό καθώς η μέση τιμή πώλησης των δωματίων μέσω online κρατήσεων αυξήθηκε 13% στην Αθήνα και 12% στις Κυκλάδες ενώ η άνοδος στο υπόλοιπο Αιγαίο ήταν 3% και στο Ιόνιο 7%.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει οι online κρατήσεις στο πρώτο φετινό τετράμηνο εμφανίζουν αυξημένη διάρκεια παραμονής των ταξιδιωτών. Στοιχείο που οδηγεί παράγοντες του χώρου για γενική άνοδο των διανυκτερεύσεων φέτος. Την ισχυρότερη δυναμική εμφανίζουν οι προορισμοί του Ιονίου καθώς στο πρώτο τετράμηνο η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις 5,6 διανυκτερεύσεις έναντι 4,4 στο αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Μια διανυκτέρευση (από 4 σε 5) εμφανίζονταν να κέρδισαν τα ξενοδοχεία στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου ενώ στις Κυκλάδες η μέση διαμονή διαμορφώθηκε σε 3,9 βράδια έναντι 3,1 το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Τη μικρότερη παραμονή ταξιδιωτών εμφανίζονται να καταγράφουν τα ξενοδοχεία της Αθήνας (3 νύχτες φέτος έναντι 2,6 στο τετράμηνο του 2017).

Τα αθηναϊκά ξενοδοχεία του δείγματος, ωστόσο, πέτυχαν την υψηλότερη μέση πληρότητα στο πρώτο τέταρτο της χρονιάς (72%) έναντι 59,2% των ξενοδοχείων των Κυκλάδων, 31,9% του υπόλοιπου Αιγαίου και 26,5% του Ιονίου.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου