ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Θα κλείσει συμφωνία με μέτρα 5,4 δισ. ευρώ»

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Μαξίμου

Υπε­ρα­μύ­νε­ται η κυβέρ­νηση με ανα­λυ­τικό σημεί­ωμα που εξέδωσε της στρα­τη­γι­κής της. Εκτιμά ότι οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις θα ολο­κλη­ρω­θούν και ξεκα­θα­ρί­ζει ότι δεν θα υπάρ­ξουν περισ­σό­τερα μέτρα από αυτά που συμ­φω­νή­θη­καν τον Ιούλιο. Επι­τί­θε­ται σε όσους υπο­στη­ρί­ζουν ότι η υπόθεση των WikiLeaks οδηγεί σε περαι­τέρω επι­βα­ρύν­σεις ενώ σημειώ­νει πως σε ότι αφορά φορο­λο­γικό και ασφα­λι­στικό για τη συντρι­πτική πλειο­νό­τητα των εργα­ζο­μέ­νων προ­κύ­πτει ελά­φρυνση.

Ανα­λυ­τικά:

1. Οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την πρώτη αξιο­λό­γηση θα ολο­κλη­ρω­θούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμ­φω­νία. Τα σενάρια των καθυ­στε­ρή­σεων φαί­νε­ται να «καί­γο­νται» καθώς τώρα όλοι συμ­φω­νούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολο­κλη­ρω­θεί η συμ­φω­νία, ενώ το αργό­τερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολο­κλη­ρω­θεί και η επε­ξερ­γα­σία του κει­μέ­νου των θεσμών. Η κοινή βούληση για συμ­φω­νία δεν απο­κλείει και δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις όπως, άλλωστε, συμ­βαί­νει σε όλες τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις. Να σημειω­θεί ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέ­θεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο κατα­γρά­φο­νται κάποιες δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις του.

2. Η συμ­φω­νία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριε­τίας – μέχρι το τέλος του 2018. Θυμί­ζουμε ότι από το 2010 που ξεκί­νησε η κρίση οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, κατα­στρο­φο­λο­γούν…

3. Πρό­σθετα μέτρα δεν υπάρ­χουν και ας φαντα­σιώ­νο­νται κάποιοι ότι «οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά» ανε­βά­ζο­ντας το «λογα­ρια­σμό στα 6,5 δισ. ευρώ». Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρ­μο­στεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προ­βλέ­πει η συμ­φω­νία, και θα εφαρ­μο­στούν σε διά­στημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επι­βά­ρυνση. Φυσικά και δεν επι­χαί­ρει κανείς -το ελπί­ζουμε…- γι’ αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαί­τερα όταν καλεί­ται να τα πλη­ρώ­σει μια κοι­νω­νία ταλαι­πω­ρη­μένη.

4. Από την έως σήμερα δια­πραγ­μά­τευση η χώρα κερ­δί­ζει στο φορο­λο­γικό και στο ασφα­λι­στικό.

5. Στο φορο­λο­γικό βάσει των στοι­χείων των δηλώ­σεων 2015 [εισο­δή­ματα 2014] της εισφο­ράς αλλη­λεγ­γύης συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης:

– Το 99,8% των μισθω­τών / συντα­ξιού­χων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επι­βά­ρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επι­βά­ρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελά­φρυνση των μεσαίων εισο­δη­μά­των από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγό­τερα καλού­νται να πλη­ρώ­σουν μισθω­τοί]. Και υπάρχει επι­βά­ρυνση για τα μεγάλα εισο­δή­ματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισο­δή­μα­τός τους. Συνο­λικά για μισθω­τούς και συντα­ξιού­χους υπάρχει εξορ­θο­λο­γι­σμός και προ­ο­δευ­τική επι­βά­ρυνση ανάλογα με τα εισο­δή­ματα.

-Το 92% των φορο­λο­γου­μέ­νων μόνο από επι­χει­ρη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα έως 32.000 ευρώ θα πλη­ρώ­σει λιγό­τερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγό­τερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημα­ντική ελά­φρυνση στα μικρά και μικρο­με­σαία εισο­δή­ματα.

– Το 71% των φορο­λο­γου­μέ­νων με εισό­δημα από επι­χει­ρή­σεις και μισθούς να πλη­ρώ­σει λιγό­τερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατη­γο­ρία υπάρχει ελά­φρυνση για τα χαμη­λό­τερα εισο­δή­ματα.

6. Στο ασφα­λι­στικό δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντά­ξεων, ενώ έχει συμ­φω­νη­θεί και το ύψος της εθνικής σύντα­ξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφά­λι­σης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια –θα βαίνει αυξα­νό­μενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευ­ταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμ­φω­νία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά ανα­πλή­ρω­σης των συντά­ξεων με δια­φω­νία να κατα­γρά­φε­ται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επι­κου­ρι­κών συντά­ξεων.

7. Να σημειω­θεί ότι τα προ­βλε­πό­μενα μέτρα δεν είναι απα­ραί­τητο να υλο­ποι­η­θούν όλα. Αν η ελλη­νική οικο­νο­μία πάει καλύ­τερα δεν θα χρεια­στεί ούτε να νομο­θε­τη­θούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί.

8. Η ύφεση το 2015, για παρά­δειγμα, απο­δεί­χτηκε οριακή και κατά πολύ μικρό­τερη όλων των προ­βλέ­ψεων. Το πραγ­μα­τικό ΑΕΠ μειώ­θηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7% όπως λαν­θα­σμένα κατα­στρο­φο­λο­γού­σαν η ΝΔ και οι προ­σκεί­με­νοι σ’ αυτήν ανα­λυ­τές. Να σημειω­θεί ότι το ΔΝΤ, μόλις τον Οκτώ­βριο του 2015, προ­έ­βλεπε ύφεση 2,3 % για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%! Δεν είναι, βέβαια, οι μονα­δι­κές λάθος εκτι­μή­σεις του ΔΝΤ. Όλες οι προ­βλέ­ψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης!

Έτος

Πρό­βλεψη ΔΝΤ

Πραγ­μα­τι­κό­τητα

2010

-4,0%

-5%

2011

-2,6%

-7,1%

2012

+1,1%

-6,6%

2013

+2,1%

-3,3%

2015

-2,3%

-0,2%

9. Το ίδιο λάθος εκτι­μή­σεις κάνει και με το πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα. Το 2015 η σημε­ρινή κυβέρ­νηση πέτυχε πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρό­γραμμα προ­έ­βλεπε πρω­το­γε­νές έλλειμμα 0,25%. Η συγκυ­βέρ­νηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επε­τεύ­χθη 0,4%. Η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέ­πεια την λήξη επι­πρό­σθε­των μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προη­γού­μενο πρό­γραμμμα της κυβέρ­νη­σης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επι­τευ­χθεί πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 3% που σήμαινε πρα­κτικά και άλλα μέτρα.

10. Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2014 έκανε ευνοϊ­κό­τε­ρες εκτι­μή­σεις [παρα­πάνω πίνακας] ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιο­λο­γή­σει την βιω­σι­μό­τητα του προ­γράμ­μα­τος στο οποίο συμ­με­τείχε. Από το 2015 [3ο πρό­γραμμα] κάνει διαρκώς δυσμε­νέ­στε­ρες προ­βλέ­ψεις προ­φα­νώς για να δικαιο­λο­γή­σει την απουσία του.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.