Ειδήσεις

Γεγονός το «σπάσιμο» των μεγάλων νησιωτικών δήμων

«Σπάει ο Δήμος». Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Λέσβου, μετά τις επαφές που μαζί με διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν στην Αθήνα με αντικείμενο τη διαίρεση του ενιαίου Δήμου. Όλα συνηγορούν στο ότι το θέμα έχει ωριμάσει και μία τροπολογία η οποία θα αφορά στο σπάσιμο της Λέσβου σε περισσότερους του ενός δήμους, θα τύχει της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Σε συνέχεια της απόφασης που λήφθηκε για την άσκηση πίεσης σε κυβέρνηση και κόμματα για το θέμα του Δήμου, ο Δημήτρης Βουνάτσος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παντελής Πατερέλλης, Βαγγέλης Παλαιολόγος, Απόστολος Πατέστος και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (απουσίαζε λόγω ασθενείας ο Γιώργος Πάλλης) είχαν σειρά συναντήσεων στη Βουλή με κόμματα («εξαιρουμένου του φασιστοειδούς μορφώματος της “Χρυσής Αυγής”» όπως είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος) για το θέμα του χωροταξικού του «Καλλικράτη».

Στο Μαξίμου
Το πρώτο ραντεβού, στο οποίο μετείχε και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός, έγινε στο Μαξίμου με το διευθυντή του Γραφείου του πρωθυπουργού, Κώστα Μπούρα, στον οποίο και εκτέθηκε αναλυτικά η κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο. Κάποια στιγμή, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τη λεσβιακή αντιπροσωπεία, ο κ. Μπούρας κλήθηκε για άλλο θέμα απ’ τον πρωθυπουργό και επιστρέφοντας, διαφάνηκε απ’ τη στάση του, για ακόμη μια φορά, η συμφωνία του Αντώνη Σαμαρά στο καθολικό αίτημα της Λέσβου.

Αμέσως μετά στη Βουλή, υπήρξε συνάντηση με αντιπροσωπεία τού ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη απ’ τους Γιάννη Ζερδελή, Σοφία Σακοράφα, την υποψήφια του κόμματος για την Περιφέρεια Ηπείρου Όλγα Γεροβασίλη και τον υπεύθυνο για θέματα αυτοδιοίκησης, Κώστα Πουλάκη. Τόσο ο κ. Βουνάτσος, όσο και ο κ. Πατερέλλης, σχολίασαν πως το κλίμα δεν ήταν θετικό υπέρ του αιτήματος της Λέσβου.
«Δε θα ψηφίσουν, όπως είπαν, το παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση», μας μετέφερε ο δήμαρχος, ενώ ο κ. Πατερέλλης, επισημαίνοντας την «ψυχρότητα» με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα της διαίρεσης, ανέφερε πως κατά λέξη τονίστηκε: ότι «δε συμφωνούμε να γίνει το ρουσφέτι στο Δένδια και στον Αθανασίου».

Αλλαγή πλεύσης στο ΠΑΣΟΚ
Ακολούθησε η συνάντηση με τον Πάρι Κουκουλόπουλο, στην οποία όχι μόνο ήταν εμφανής η στροφή 180 μοιρών που έκανε το ΠΑΣΟΚ στο όλο θέμα, αλλά ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ πλειοδότησε και υπέρ της άμεσης κατάθεσης τροπολογίας που θα αφορά αποκλειστικά νησιωτικούς δήμους ή έστω και μόνο τη Λέσβο.
«Ήταν σαφής πως δε θα πρέπει να περιληφθεί κανένας στεριανός δήμος», τόνισε ο κ. Βουνάτσος σχετικά, προσθέτοντας πως έγινε αναφορά στη Λέσβο, την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του κ. Κουκουλόπουλου με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, για τη διαμόρφωση της τροπολογίας που θα κατατεθεί στη Βουλή. Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών για το ίδιο θέμα θα έχει το μεσημέρι στη 1 και ο δήμαρχος Λέσβου, που παρέμεινε στην Αθήνα, όπως και οι κ.κ. Παλαιολόγος και Βατός, για θέματα που αφορούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στη διατήρηση του Λιμενικού Σταθμού Πολιχνίτου.

«Καταρρίφθηκε ο μύθος ότι το ΠΑΣΟΚ αντιδρούσε στο σπάσιμο», σχολίασε λίγο αργότερα ο κ. Πατερέλλης, χαρακτηρίζοντας απολύτως θετική τη στάση του κ. Κουκουλόπουλου. «Ζήτησε όσο πιο σύντομα γίνεται να ψηφιστεί η διάταξη, έστω και αν αφορά μόνο στη Λέσβο, για αυτό και πρέπει να σταματήσουν οι προφάσεις όσων επικαλούνται το ΠΑΣΟΚ γιατί δε θέλουν να προχωρήσει η διαίρεση», συμπλήρωσε ο κ. Πατερέλλης.

Μόνο νησιά
Στη συνάντηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ήταν παρόντες ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, ο Τέρενς Κουίκ και ο Γιάννης Γιαννέλλης, ενώ λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε στο πρόγραμμα της λεσβιακής αντιπροσωπείας, είχε φύγει λόγω άλλων υποχρεώσεων ο Σπύρος Γαληνός. Ήταν σαφής ο διαχωρισμός που υπήρξε ανάμεσα στην υιοθέτηση του νησιωτικού αιτήματος της Λέσβου και αντίστοιχα άλλων ηπειρωτικών περιοχών, αφού ο κ. Καμμένος πολλές φορές, όπως μας μεταφέρθηκε, έλεγε και ξανάλεγε την αντίθεσή του στο σπάσιμο του Δήμου όπου είναι δήμαρχος ο Χρήστος Πάχτας.
Με το βουλευτή τού Κ.Κ.Ε. Νίκο Καραθανασόπουλο έγινε η τελευταία συνάντηση, απ’ την οποία και η λεσβιακή αντιπροσωπεία απέσπασε τη δέσμευση για ένα κατ’ αρχήν «ναι» στην ψήφιση μιας ξεχωριστής, μόνο για το σπάσιμο νησιωτικών δήμων, τροπολογίας.

Μετά τις αντιδράσεις
Τροπολογία για ευρωεκλογές τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών
Η δυνατότητα διεξαγωγής των ευρωεκλογών κατά τη διενέργεια της επαναληπτικής ψηφοφορίας των αυτοδιοικητικών εκλογών θεσμοθετείται με τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή.
Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή της να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές την δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Κατατέθηκε η τροπολογία για την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, πριν τις ευρωεκλογές.

Η τροπολογία, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την εύλογη διάρκεια της δίκης, μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:
• Επανακαθορίζεται η ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες διενεργούνται την προηγούμενη Κυριακή από εκείνη των ευρωεκλογών. Μόνο κατά την επαναληπτική ψηφοφορία διενεργούνται ταυτόχρονα, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους.
• Διαφοροποιείται η έναρξη της προεκλογικής περιόδου και αρχίζει από την δημοσίευση του προεδρικού Διατάγματος που ορίζει την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τις ευρωεκλογές.

• Ρυθμίζονται θέμα για τον διορισμό των αντιπροσώπων, της δικαστικής αρχής και των εφόρων τους.
• Καταργούνται οι διατάξεις για τη συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών χωρών της ΕΖΕΣ που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, στις δημοτικές εκλογές, οι οποίοι εφεξής δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές.
• Συντέμνονται οι προθεσμίες α) για την επίδοση ή κατάθεση της δήλωσης με την οποία καταρτίζεται ο συνδυασμός υποψηφίων Βουλευτών, β) για την έκδοση αποφάσεων του Αντιπεριφερειάρχη για τον προσδιορισμό των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας, γ) για την αποστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των ονομαστικών καταλόγων για το διορισμό αντιπροσώπων της Δικαστικής Αρχής.

Η απόφαση της κυβέρνησης για διεξαγωγή των ευρωεκλογών ταυτόχρονα με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών έχει εδώ και καιρό προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης, αλλά και εντός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς, σύμφωνα με τον Καλλικράτη αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές πρέπει να διεξαχθούν μαζί την πρώτη Κυριακή (25 Μαΐου).
Η πλειονότητα των δημάρχων (πρόσφατα και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης) και περιφερειαρχών έχει τοποθετηθεί αρνητικά, ενώ και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής του Καλλικράτη, έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία του με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις όμως έχουν καταγραφεί και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, ο οποίος είχε εισηγηθεί μαζί με τον τότε υπουργό Γιάννη Ραγκούση τον σχετικό νόμο, έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου