«Η Ρόδος είναι ένας εξαιρετικός γαστρονομικός προορισμός και αυτό πρέπει να το γνωρίσει ολόκληρη η Ελλάδα», δήλωσε προς τη «δημοκρατική» η γνωστή συγγραφέας, τηλεπαρουσιάστρια και λάτρης της καλής κουζίνας Ελένη Ψυχούλη, που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο νησί. Προσκεκλημένη από την κα. Μαίρη Καμπουράκη, συμφώνησε να υποστηρίξει την προσπάθεια της ξενοδόχου στο να αναδειχθούν η τοπική κουζίνα και τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα.
«Στόχος της κας. Καμπουράκη δεν ήταν η προβολή του ξενοδοχείου, αλλά η συνολική ανάδειξη του νησιού ως ενός προορισμού που μπορεί να καλύψει όλες τις γαστρονομικές απαιτήσεις, από τις πιο απλές, μέχρι τις πιο εκλεπτυσμένες και αυτό είναι εξαιρετικά τιμητικό για εκείνη» εξήγησε η κα. Ψυχούλη. Για τις ανάγκες αυτής της προσπάθειας η «Ελένη» όπως τη φωνάζουν οι φίλοι, συντόνισε μια ολόκληρη πλειάδα δημοσιογράφων της γαστρονομίας και τους έφερε στο νησί.
Στις ημέρες της παραμονής τους οι ειδικοί στην προβολή της καλής κουζίνας πήγαν παντού. Από την πόλη μέχρι το νότιο άκρο, δοκίμασαν το τοπικό ελαιόλαδο, το μέλι και ταξίδεψαν μεθυστικά με τα τοπικά κρασιά. «Εντοπίσαμε στο νησί τουλάχιστον 50 πολύ καλά εστιατόρια, που μπορούν να δώσουν περιεχόμενο και να υποστηρίξουν αυτό που λέμε … η Ρόδος είναι ένας σημαντικός προορισμός γαστρονομίας». Μάλιστα, η χειμαρρώδης Ελένη στάθηκε ιδιαίτερα στο πόσο μεγάλη εντύπωση έκανε σε όλους τους δημοσιογράφους η συνύπαρξη παραθαλάσσιας και ορεινής κουζίνας. «Ολοι λάτρεψαν τους ορεινούς όγκους του νησιού. Εκεί που έλεγαν ότι με τόση θάλασσα τριγύρω θα κυριαρχούν ανάλογου είδους πιάτα, ξαφνικά όλοι ενθουσιάστηκαν με την καταπράσινη ενδοχώρα, τα βουνά και το υπέροχο ντόπιο κρέας».
Το μεγάλο ζητούμενο, όπως ακριβώς ετέθη από τα πρόσωπα που επισκέφθηκαν όλες τις γωνιές του νησιού, είναι η προβολή. «Η γιαγιά που μαγειρεύει με τη ψυχή της, για παράδειγμα στη Ψίνθο, πρέπει να προβληθεί και αυτό από μόνη της δεν μπορεί, ούτε και ξέρει να το κάνει». Όταν οι εν δυνάμει ταξιδιώτες ενημερωθούν σωστά, τότε συνολικά το νησί θα κερδίσει ως προορισμός. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει και η αναγνώριση του Νότιου Αιγαίου, για το έτος 2019, ως γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης.
«Η γαστρονομία είναι ένα από τα πολύτιμα φυλακτά μας και ως τέτοια πρέπει να τη διαφυλάξουμε». Σε ερώτηση της «δημοκρατικής» για τη δυσκολία να παραμείνουν οικονομικά βιώσιμες οι μικρές παραγωγές του νησιού, η κα. Ψυχούλη τόνισε «παντού, σε όλη την Ελλάδα οι παραγωγές είναι μικρές και περιορισμένες. Η ποιότητα είναι το μυστικό. Εφόσον αυτή διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και χτιστεί ένα καλό όνομα γύρω από το προϊόν, τότε θα είναι και βιώσιμο. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα».
Η πρωτοβουλία της ξενοδόχου κ. Μαίρης Καμπουράκη ξεκίνησε χωρίς τυμπανοκρουσίες, διακριτικά και στοχευμένα. Κάλεσε την κα. Ελένη Ψυχούλη, καθώς γνωρίζει την αγάπη της παρουσιάστριας για τη Ρόδο και μαζί συζήτησαν τους τρόπους ανάδειξης του τοπικού γαστρονομικού πλούτου. Οι επώνυμοι που φιλοξενήθηκαν στο νησί, ελάχιστα αφέθηκαν στις υπηρεσίες του Rodos Palace, διότι δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Ηταν όλη την ημέρα στους δρόμους και αναγνώρισαν ένα προς ένα τα τοπικά προϊόντα, τους ντόπιους σεφ, τα εστιατόρια των χωριών, της πόλης και της μεσαιωνικής πόλης.
Εχοντας ήδη επιστρέψει στην έδρα τους, δημοσιογράφοι και blogger θα επιδοθούν σε αρκετές αναφορές για το νησί του ήλιου και θα δώσουν πρόσθετο κίνητρο στο να επιλέξουν «Ρόδο» εκείνοι που τώρα προγραμματίζουν διακοπές. Αλλωστε, η γαστρονομία είναι ο τρίτος λόγος που ωθεί τον κόσμο για να ταξιδέψει.
Σε ό,τι αφορά την Ελένη Ψυχούλη, εκείνη θα έρθει στο νησί ξανά και ξανά, διότι είναι από τους τόπους που έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά της.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ