Ειδήσεις

Σε δίκη για μεταφορά παράνομων μεταναστών

Ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα εξεταστεί υπόθεση με κατηγορούμενους για διακίνηση – µεταφορά παράνοµων µεταναστών τους Α. Σ. του Ν., 53 ετών και Π. Η. του Ι., 41 ετών, κατοίκους Αθηνών, που συνελήφθησαν την 4η Ιουνίου 2013, ανοιχτά του Πανορµίτη, µετά από καταδίωξη πολυτελούς καταµαράν από τουρκική ακταιωρό.

Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, η τουρκική ακταιωρός έριξε προειδοποιητικές βολές στον αέρα, εναντίον ελληνικού καταµαράν, που µετέφερε 21 λαθροµετανάστες από την Ντάτσια της Τουρκίας µε προορισµό τη Σύµη και αρνήθηκε να σταµατήσει για έλεγχο.

Οι Τούρκοι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να συλλάβουν το πλήρωμα του σκάφους. Μάλιστα συνέχισαν την καταδίωξη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων μέχρι που ανέκοψαν την προσπάθειά τους αυτή άνδρες του Λιμεναρχείου Σύμης.

Υποστηρίζεται και από κύκλους του Λιμενικού Σώματος ότι σκοπός των Τούρκων ήταν να συλλάβουν τους Ελληνες και το ελληνικό πλοίο, προκειμένου εν συνεχεία να προπαγανδίσουν ότι δεν ευθύνονται αυτοί για τη διακίνηση των λαθρομεταναστών.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι η επιχείρηση από πλευράς της Τουρκίας έγινε μετά από “ανώνυμη καταγγελία”, ενώ όλως περιέργως οι δύο κατηγορούμενοι διατείνονται ότι είχαν πεισθεί ότι θα εκτελούσαν τουριστικό πλού έναντι 5.000 ευρώ με άτομα που τους ανέθεσε να μεταφέρουν ένας Τούρκος, ονόματι Μαχμούτ.
Ισχυρίζονται μάλιστα ότι δεν εγνώριζαν ότι επρόκειτο για λαθρομετανάστες. Εν πάση περιπτώσει την 4η Ιουνίου 2013 και περί ώρα 16:00 το Υ/Χ Σύµης ενηµερώθηκε τηλεφωνικά από στρατιωτικό φυλάκιο της Σύµης για την ύπαρξη µιας τουρκικής ακταιωρού, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, η οποία παρενοχλούσε παραπλέοντα σκάφη.

Αµεσα το περιπολικό σκάφος ΠΛΣ-123 του Υ/Χ Σύµης τέθηκε σε ετοιµότητα και περί ώρα 16:20 απέπλευσε από το λιµένα της Σύµης µε κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή ΒΔ της νήσου. Περί ώρα 17:20 το ΠΛΣ-123 εντόπισε την τουρκική ακταιωρό η οποία βρισκόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Πλησίον της ακταιωρού έπλεε το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΥΔΡΑ VII» µε πορεία προς τη Ρόδο.

Το ΠΛΣ-123 προσέγγισε στη συνέχεια το σκάφος προκειµένου να διενεργήσει αστυνοµικό έλεγχο. Ο καπετάνιος αρχικά αρνήθηκε να υπακούσει, ακολουθώντας πορεία προς τη Σύµη, αλλά στη συνέχεια συµµορφώθηκε προς τις υποδείξεις του Λιµενικού και κατέπλευσε στο λιµένα του Πανορµίτη. Μετά τη διενέργεια νοµότυπης έρευνας στο εσωτερικό του σκάφους, διαπιστώθηκε η ύπαρξη 21 παράνοµων µεταναστών, υπηκόων Συρίας και δύο ηµεδαπών, που δρούσαν ως διακινητές, εκτελώντας καθήκοντα κυβερνήτη και συγκυβερνήτη του Ε/Γ-Τ/Ρ «ΥΔΡΑ VII», αντίστοιχα. Στη συνέχεια, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών αναφορικά µε την ύπαρξη κυκλώµατος διακινητών στη Ρόδο που θα παρελάµβαναν τους αποβιβασθέντες παράνοµους µετανάστες και θα τους διοχέτευαν στη χώρα, οργανώθηκε επιχείρηση µε σκοπό τον εντοπισµό και τη σύλληψη των διακινητών που θα παρελάµβαναν τους ανωτέρω παράνοµους µετανάστες. Στην κατοχή των δύο ηµεδαπών βρέθηκαν συνολικά 7 κινητά τηλέφωνα.

Ο πρώτος έκλεισε ραντεβού µε τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου µε τον “σύνδεσµο” του κυκλώµατος στη Ρόδο και συγκεκριµένα στην παραλία της Σορωνής για να του παραδώσει τους λαθροµετανάστες.
Ο Ροδίτης σύνδεσµος µιλούσε µε τον ηµεδαπό διακινητή σε σπαστά αγγλικά. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, απέπλευσε το σκάφος µε επιβαίνοντες τους δύο διακινητές, τρεις εκ των 21 λαθροµεταναστών καθώς και στελέχη του Υ/Χ Σύµης και του Κ.Λ. Ρόδου µε προορισµό τη Σορωνή, όπου, σύµφωνα µε υποδείξεις του κυβερνήτη, επρόκειτο να αποβιβασθούν οι παράνοµοι µετανάστες.

Περί ώρα 22:45 το σκάφος αγκυροβόλησε στο προκαθορισµένο σηµείο συνάντησης, έξω από το αλιευτικό καταφύγιο των Φανών, όπου παρέµεινε, χωρίς όµως να εµφανιστεί κάποιος διακινητής. Λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών περί ώρα 02:00 της 5ης Ιουνίου 2013 απέπλευσε µε προορισµό το λιµένα Μανδρακίου Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου