Ειδήσεις

«Λαμπρό comeback» των Γερμανών τουριστών

Ολα τα μηνύματα από την Διεθνή Εκθεση τουρισμού του Βερολίνου ITB, βάσει των στοιχείων από τις προκρατήσεις, δείχνουν αύξηση άνω του 10% για την φετινή τουριστική περίοδο.

Στην Κρήτη η περυσινή μεγάλη άνοδος κατά 18% (3.340.000 αφίξεις) αναμένεται να συνεχιστεί το 2014 με αύξηση 10%, με τις αφίξεις των Γερμανών τουριστών να αναμένεται να ξεπεράσουν τις 500.000. Όπως επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιωνή “στόχος μας πλέον είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στους μήνες του φθινόπωρου και της Άνοιξης. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει δεσμεύσει για την φετινή τουριστική περίοδο 10 εκατ. Ευρώ για την συντήρηση των υποδομών του νησιού”.

Καλύτερα από πέρυσι αναμένεται να κινηθεί η γερμανική αγορά και προς την Ρόδο, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ροδιακού Οργανισμού Τουρισμού Χαράλαμπο Παλογιαννίδη, ο οποίος, με τη σειρά του τονίζει ότι η σημαντική αύξηση των προκρατήσεων στον τουρισμό έχει να κάνει και με την επιδίωξη των μεγάλων τουριστικών οργανισμών να γεμίσουν τα ξενοδοχεία με την έκπτωση που ισχύει για τις κρατήσεις που γίνονται τον χειμώνα.

Ο ίδιος εκφράζει φόβους για την επίπτωση στον ελληνικό τουρισμό από την ρωσοουκρανική κρίση, καθώς η μεγάλη υποτίμηση του ρουβλίου κάνει ακριβό τον ελληνικό προορισμό. Σημειώνεται ότι το 2013 μόνο η Ρόδος δέχτηκε περίπου 280.000 Ρώσους τουρίστες και 25.000 Ουκρανούς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σαντορίνη με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων του νησιού Μανώλη Καραμολέγκο να κάνει λόγο για αύξηση κάτα 20% των προκρατήσεων από την Μεγάλη Βρετανία (λόγω των δύο νέων πτήσεων εβδομαδιαίως που έχει καθιερώσει η British Airways) και 40% από την Αυστρία. Σκανδιναβία, Γαλλία και Αυστρία αναμένεται να κινηθούν με διψήφιο ποσοστό ανόδου προς την Νάξο, με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων του νησιού Ιωάννη Μαργαρίτη να προσδοκά αύξηση των ποσοστών στις αφίξεις τουριστών και απο την Γερμανία.

Στην ΙΤΒ στο Βερολίνο, συμμετέχουν φέτος 10.150 εκθέτες από 189 χώρες και οι πρώτες έρευνες που άρχισαν να βγαίνουν προδιαγράφουν μία πολύ καλή χρονιά για τη γερμανική τουριστική αγορά.
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014 σύμφωνα με την GfK, οι Γερμανοί είχαν ήδη καταβάλει στα γραφεία ταξιδίων, για τις θερινές διακοπές τους (Μάιο-Οκτώβριο 2014), το ποσό των 4,4 δισ. Ευρώ.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, η αύξηση ανέρχεται σε 345 εκατ. Ευρώ, δηλαδή ποσοστιαία αύξηση 8%. Αύξηση σημείωσαν επίσης και οι πωλήσεις ταξιδίων μέσω του διαδικτύου, της τάξης του 11%.

Για την Ελλάδα είναι καθολική η παραδοχή ότι θα πρωταγωνιστεί στις πρώτες αναφορές για τις εξελίξεις του 2014 και στις συζητήσεις που γίνονται στην ITB.
Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση του ινστιτούτου ερευνών GfK, οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις προτίμησης των Γερμανών. Η Ελλάδα ήδη από το προηγούμενο έτος, ανέκαμψε από την ύφεση του 2012. Τα δε μέχρι τώρα στοιχεία προδικάζουν για το τρέχον έτος ένα “λαμπρό comeback”, έκφραση που αναπαράγεται και αναμεταδίδεται στην πλειονότητα των γερμανικών και διεθνών media.
Η αύξηση των πωλήσεων για ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τα ταξιδιωτικά γραφεία, σύμφωνα με την GfK, ανέρχεται σχεδόν σε 52 %.

Επομένως, η Ελλάδα επανέρχεται, όσον αφορά τις πωλήσεις στα ταξιδιωτικά γραφεία την τρίτη θέση μετά την Ισπανία και την Τουρκία. Η εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι ότι διανύουμε μία χρονιά κατά την οποία ο κύριος όγκος των κρατήσεων πραγματοποιείται αρκετά νωρίς – εξ’ ου και οι παραινέσεις των tour operators να μην καθυστερήσουν να κάνουν κρατήσεις όσοι Γερμανοί θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα – και πως το ποσοστό αύξησης που μπορεί να δούμε στο κλείσιμο της περιόδου για Ελλάδα, υπό την προυπόθεση ότι δεν θα έχουμε σοβαρές εξελίξεις στη χώρα ή στον διεθνή περίγυρο, θα είναι γύρω στο 10%.

Σε πραγματικούς αριθμούς, αυτό σημαίνει περίπου 230.000 περισσότερους τουρίστες. Σύμφωνα με την άλλη μεγάλη έρευνα, του ινστιτούτου Forschungsgemeinschaft Urlaub und Reisen e.V. (FUR), οι Γερμανοί σε ποσοστό 52% κρίνουν, ότι είναι οικονομικά σε θέση να πραγματοποιήσουν το 2014, ταξίδια αναψυχής, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο 59% διαθέτει και τον απαιτούμενο χρόνο. Ο δείκτης επιθυμίας διακοπών βρίσκεται στο υψηλό επίπεδο του προηγούμενου έτους (53%). Μόνο το ένα πέμπτο των Γερμανών δεν έχει χρήματα, ή χρόνο ή ακόμα καμία επιθυμία για διακοπές . Εξετάζοντας όλους τους δείκτες μαζί, προκύπτει, ότι ένα ταξίδι διακοπών το 2014 είναι βέβαιο για το 36% του πληθυσμού, καθόσον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, χρήματα, διαθέσιμος χρόνος και επιθυμία για ταξίδια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα. Ο αριθμός, επομένως των δυνητικών τουριστών παραμένει το 2014 σε υψηλό επίπεδο.

Η δε προοπτική ανάπτυξης στον τουριστικό κλάδο, προέρχεται από τον αριθμό των ταξιδιών και των αντίστοιχων ταξιδιωτικών δαπανών: Ποσοστό 25% (προηγούμενο έτος: 24%) των Γερμανών θέλει να πραγματοποιήσει το 2014 περισσότερα ταξίδια από το προηγούμενο έτος και ποσοστό 17% λιγότερα. Ταυτόχρονα οι Γερμανοί σε ποσοστό 30% (προηγούμενο έτος: 28%) είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τα ταξίδια, ενώ ποσοστό 18% προγραμματίζει να δαπανήσει λιγότερα χρήματα.

Δήλωση Κεφαλογιάννη στη Δημόσια Τηλεόραση
«Τα μηνύματα για την Ελλάδα το 2014 είναι ενθαρρυντικά. Δείχνουν ότι μετά το 2013 που ήταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, το 2014 μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Έχουμε μεγάλη υποστήριξη από τη γερμανική αγορά που είναι άλλωστε η πρώτη και μεγαλύτερη για την Ελλάδα. Βλέπουμε ότι πάμε για μια πολύ μεγάλη αύξηση στη χώρα μας φέτος και δουλεύουμε για να έχουμε ανάπτυξη του τουρισμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Το 2014 θα είναι καθοριστική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος θα συμβάλλει σημαντικά και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είναι επίσης σημαντικό να προωθήσουμε και να προβάλλουμε αυτό που λέμε, η «μυστική Ελλάδα», όλους τους προορισμούς της χώρας μας που είναι λιγότερο γνωστοί στο εξωτερικό, οι οποίοι όμως έχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Επενδύουμε και στις ειδικές μορφές τουρισμού. Πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει ακόμα περισσότερους επισκέπτες που θα έρθουν στην Ελλάδα για αυτές τις μορφές τουρισμού. Με στοχευμένες κινήσεις καταφέραμε και αλλάξαμε αυτήν την αρνητική εικόνα. Υπάρχει πλέον μια πολύ θετική ανταπόκριση των Γερμανών σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και σίγουρα μία έμπρακτη στήριξη. Το να έρθουν φέτος στη χώρα μας ακόμα περισσότεροι Γερμανοί είναι για μας μία ψήφος εμπιστοσύνης. Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία».
Ελληνογερμανική συμφωνία για Τουρισμό Υγείας

Συμφωνία για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας για άτομα που χρήζουν περίθαλψης καθώς και αυτά της τρίτης ηλικίας, υπέγραψαν η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη με το γερμανό υφυπουργό Αναπτυξιακής Συνεργασίας και εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Joachim Fuchtel, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΙΤΒ Βerlin. Όπως αναφέρεται στη συμφωνία, η συνεργασία αυτή πρόκειται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς και θα προσφέρει δυνατότητες απασχόλησης εκτός τουριστικής σεζόν.

Το πρόγραμμα, που αφορά τη συνεργασία στον ιατρικό τουρισμό, θα ξεκινήσει τον Μάρτιο στη Ρόδο. Για τη συγκεκριμένη συμφωνία η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι το υπουργείο Τουρισμού θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διευκόλυνση των ατόμων αυτών στην πρόσβαση τους στις ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές υποδομές. Κατά τη συνάντηση της κ. Κεφαλογιάννη με τον κ. Fuchtel συζητήθηκαν ακόμη θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ειδικότερα συζητήθηκε η σύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και η αναβάθμιση του πετυχημένου θεσμού της μαθητείας στο πρότυπο του διττού συστήματος (dual system). Η υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία, με τη συνδρομή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Στόχος αυτών των πρωτοβουλιών είναι η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Πηγή Χρήμα και Τουρισμός

Ζητούν πρόσθετες κλίνες
Όλο και περισσότερες κλίνες στα ξενοδοχεία του νησιού μας ζητούν για το φετινό καλοκαίρι οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες.Το μεγάλο ενδιαφέρον των Γερμανών τουριστικών παραγόντων διαπιστώνουν οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες του νησιού μας που λαμβάνουν μέρος στην τουριστική έκθεση ΙΤΒ .
«Στη Γερμανική τουριστική αγορά πάμε πολύ καλά. Είμαστε σε πολύ καλή φάση προ-κρατήσεων . Βλέπουμε σημαντική αύξηση των αφίξεων που μπορεί να κυμανθεί από 10 έως 25%. Οι τουριστικοί πράκτορες μας ζητούν και άλλες κλίνες για να κάνουν κρατήσεις», δήλωσε στη «δ» από τη Γερμανία ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Άρης Σουλούνιας.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ δήλωσε πως ήδη το πρακτορείο All Tours ανακοίνωσε πως οι κρατήσεις για την Ελλάδα θα είναι αυξημένες σε ποσοστό 50%. Αυτό που συνεχίζει να ανησυχεί τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες της Ρόδου είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. «Τελούμε σε αναμονή των εξελίξεων στην Ουκρανία που θα κρίνουν και τον αριθμό των αφίξεων που θα έχουμε από τη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Άρης Σουλούνιας.

Η πιο κρίσιμη περίοδος σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων είναι από τις 10 Μαρτίου που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Κριμαία μέχρι τις 19 Μαρτίου όπου θα πραγματοποιηθεί η τουριστική έκθεση στη Μόσχα.

«Έχει ληφθεί ήδη απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κριμαία προκειμένου να ληφθεί απόφαση για ανεξαρτητοποίηση ή μη. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις από την απόφαση που θα ληφθεί τότε», δήλωσε ο κ. Α. Σουλούνιας και πρόσθεσε πως θα είναι ολέθριο να απαγορευθούν οι θεωρήσεις εισόδου στους Ρώσους τουρίστες.
Ήδη οι ξενοδόχοι και οι πράκτορες της Ρόδου θεωρούν πως θα είναι ελάχιστες οι αφίξεις από την Ουκρανία εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων.

«Στην τουριστική έκθεση που θα διεξαχθεί στη Μόσχα θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις αφίξεις από τη συγκεκριμένη αγορά», δήλωσε ο κ. Α. Σουλούνιας.
Σε ερώτηση αν έχουν παγώσει ήδη οι κρατήσεις από τη Ρωσία ο κ. Σουλούνιας δήλωσε πως δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

«Δεν έχουν παγώσει οι κρατήσεις από τη Ρωσία. Οι τουριστικοί πράκτορες συνεχίζουν να μας διαβεβαιώνουν πως τα προβλήματα που ανέκυψαν θα ξεπεραστούν γρήγορα και δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες το καλοκαίρι», δήλωσε ο κ. Σουλούνιας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου