Ειδήσεις

Προς «λευκό» πενθήμερο τουρισμού με κλείσιμο σχολείων για δύο ημέρες

Μετά το εγχείρημα της «Λευκής νύχτας» που διοργανώθηκε στο κέντρο της Αθήνας το διάστημα των Χριστουγεννιάτικων εορτών (κατά τη διάρκεια της οποίας τα εμπορικά καταστήματα είθισται να παραμένουν ανοιχτά έως αργά) τώρα η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση του νέου ευρωπαϊκού θεσμού της «λευκής εβδομάδας», στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού μετά από πρόταση των ξενοδόχων, προσανατολίζονται στο «λευκό» πενθήμερο τουρισμού με ορισμένες ημέρες «Σχολικής Ανάπαυλας» τον Μάρτιο προκειμένου να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός.
Όπως τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η πρότασή της αντιμετωπίστηκε θετικά, επί της αρχής, από την κυβέρνηση, με προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατά την πρόσφατη σύσκεψη για τον Τουρισμό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα αρμόδια υπουργεία, Τουρισμού και Παιδείας, επεξεργάζονται τρόπους για την υλοποίηση της πρότασης, καθώς και τις σχετικές προϋποθέσεις και λεπτομέρειες.

Στο τραπέζι η πρόταση για «Σχολική Ανάπαυλα» μετά την Καθαρά Δευτέρα
Σε σύσκεψη που γίνεται το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Παιδείας εξετάζεται το αν θα κλείσουν τα σχολεία για δύο ημέρες μετά την Καθαρά Δευτέρα στις αρχές Μαρτίου, ενώ οι εισηγήσεις που υπάρχουν είναι να γίνει η πρόταση αποδεκτή όχι όμως για τέσσερις ημέρες – όπως ζητήθηκε αρχικά (από τις 4 ως τις 7 Μαρτίου) – αλλά για δύο.
Πηγές του Υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι «εάν τελικά αποφασιστεί να δοθούν δύο ημέρες αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, αυτό δεν θα σημαίνει ότι θα υπάρξει μείωση των ημερών του διδακτικού έτους, καθώς αυτές οι δύο ημέρες θα μειωθούν για παράδειγμα από τις προβλεπόμενες ημέρες πραγματοποίησης περιπάτων».
Προς αυτή την κατεύθυνση, τα αρμόδια υπουργεία, Τουρισμού και Παιδείας, επεξεργάζονται τρόπους για την υλοποίηση της πρότασης, καθώς και τις σχετικές προϋποθέσεις και λεπτομέρειες.
Αν ισχύσει ο νέος τουριστικός θεσμός, οι μαθητές θα απολαύσουν αποκριάτικες διακοπές διάρκειας 9 ημερών αφού τα σχολεία θα κλείσουν την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου και θα ανοίξουν τη Δευτέρα, 10 Μαρτίου.Ο Μάρτιος όμως φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί περίοδο διακοπών καθώς λόγω του γεγονότος ότι η 25 Μαρτίου είναι φέτος Τρίτη οι γιορτές των σχολείων αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν στις 24 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα. Έτσι οι μαθητές μετά τις διακοπές της περιόδου 1-9 Μαρτίου θα έχουν και άλλο ένα τετραήμερο μέσα στο Μάρτιο και συγκεκριμένα από τις 22 έως και τις 25 Μαρτίου. Αν αφαιρέσει κανείς τα Σαββατοκύριακα οι μέρες όπου θα πραγματοποιηθούν μαθήματα είναι μόλις 14!
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επισημαίνει τη δημιουργία μιας περιόδου «σχολικής ανάπαυλας» διάρκειας μιας εβδομάδας, με επίκεντρο την Καθαρά Δευτέρα, εφόσον κλείσουν τα σχολεία τις τέσσερις επόμενες της αργίας, ημέρες.

Πρόκειται για μια ενέργεια που λειτουργεί εδώ και χρόνια, με καλά αποτελέσματα, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού («ski week» για τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης προκειμένου να ενισχυθούν τα χειμερινά θέρετρα) και που εφόσον συνδυαστεί με ενημερωτική καμπάνια από το υπουργείο Τουρισμού και με δελεαστική τιμολογιακή πολιτική από τα Μέλη της ΠΟΞ (π.χ. δωρεάν διαμονή για τα παιδιά εντός του δωματίου των γονέων ή/και έκπτωση έως και 50% σε ξεχωριστό δωμάτιο), θα δρούσε άκρως θετικά στην κατεύθυνση της τόνωσης του χειμερινού τουρισμού της χώρας.
Σε περίπτωση που τίθεται ζήτημα απώλειας διδακτικών ωρών, αυτές κάλλιστα θα μπορούσαν να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων που αριθμούνται σε πέντε στη διάρκεια του διδακτικού έτους, είτε με την επίσπευση της έναρξης της προσεχούς σχολικής χρονιάς κατά δύο μέρες, συνδυαστικά με την επιμήκυνσή της κατά δύο μέρες, είτε με συνδυασμό των παραπάνω. Παρότι η επιτυχία του εγχειρήματος έχει αποδειχθεί από τη διεθνή πρακτική, θα μπορούσε να αποφασιστεί μία πιλοτική εφαρμογή.

Την πραγματοποίηση της πολυήμερης σχολικής εκδρομής που προβλέπεται στην Υ.Α. 129287/Γ2/ 2011 (ΦΕΚ Β’ 2769), κυρίαρχα, σε περιοχές της ημεδαπής, όπου θα διασφαλίζεται η παροχή ενημέρωσης στους μαθητές για την πολιτιστική και Θρησκευτική κληρονομιά του τόπου. Σε αυτή την κατεύθυνση, προτείνεται να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συναντήσεις στις οποίες θα μπορούσαν να παρευρίσκονται και εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου (μέσω των πρωτοβάθμιων ενώσεων – Μέλη της ΠΟΞ), ούτως ώστε πριν οι μαθητές καταλήξουν στην απόφαση για τον τόπο πραγματοποίησης της εκδρομής τους να έχουν πληρέστερη γνώση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου