Ειδήσεις

Σοβαρά προβλήματα στο Μουσικό Γυμνάσιο Ρόδου- Με ακατάληλο νερό και χωρίς σίτιση τα παιδιά

Την Πέμπτη 4/10/2014, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Δήμου Ρόδου και του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Γυμνασίου.

Βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσικό Γυμνάσιο της Ρόδου. Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη που αφορά στο πόσιμο νερό του σχολείου. Συγκεκριμένα, μετά από τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο στο νερό του σχολείου, βρέθηκαν σε αυτό υψηλά ποσοστά νικελίου, γεγονός που κάνει ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ!
Όπως ενημερωθήκαμε από τα μέλη του ΔΣ του Μουσικού γυμνασίου, αυτή η κατάσταση ταλανίζει τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου εδώ και ένα μήνα καθώς η ελλιπής ενημέρωση και οι συνεχείς προσπάθειες για άμεση λύση του προβλήματος απέβησαν άκαρπες και δεν δόθηκε καμιά επίσημη διαβεβαίωση για την ασφάλεια των παιδιών. Τονίζουμε ότι αυτό το νερό έχει καταναλωθεί όλα αυτά τα χρόνια από μαθητές κι εκπαιδευτικούς του συγκεκριμένου σχολείου χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό, γεγονός που έχει βάλει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους!

Επίσης πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το Μουσικό Γυμνάσιο είναι η σίτιση των μαθητών που, αν και είμαστε ήδη στο μήνα Δεκέμβριο, εξακολουθεί να μην παρέχεται στο σχολείο. Θυμίζουμε ότι στο Μουσικό Σχολείο φοιτούν παιδιά από όλες τις περιοχές του νησιού και κάποια από αυτά, λόγω της απόστασης, φτάνουν στο σπίτι τους το απόγευμα νηστικά κι εξουθενωμένα. Όπως μας διαβεβαίωσαν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Γυμνασίου το κονδύλι για τη σίτιση των παιδιών έχει εγκριθεί εδώ και καιρό αλλά ο δήμος καθυστερεί αυτήν την παροχή επικαλούμενος γραφειοκρατικά κωλύματα.

Τέλος, συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μουσικό Γυμνάσιο όπως και πολλά άλλα σχολεία σχετικά με την αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων και των επισκευών που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει το σχολείο και το κόστος των οποίων κατά κύριο λόγο επιβαρύνει το Σύλλογο Γονέων. Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απαλλάσσεται η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς (δήμος, περιφέρεια) από την ευθύνη να συντηρούν και να επισκευάζουν τα δημόσια σχολεία έτσι ώστε να είναι ασφαλή για τα παιδιά μας.

Αμέσως μετά από τη συνεδρίαση το ΔΣ της Ένωσης Γονέων επικοινώνησε με την αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑΡ προκειμένου να ενημερωθεί για το σοβαρότατο θέμα του νερού. Επιβεβαιώθηκε η επικινδυνότητα και η ακαταλληλότητα του νερού του Μουσικού Γυμνασίου, η οποία από ότι πληροφορηθήκαμε προήλθε από τη γεώτρηση που είχε γίνει ειδικά για το σχολείο και, κατά δήλωση των υπευθύνων, έχει κλείσει. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό, ούτε μας καθησυχάζει. Ας μην ξεχνάμε ότι με αυτό το νερό υδροδοτούνταν το σχολείο εδώ και χρόνια και έχει καταναλωθεί από όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που πέρασαν από κει. Σε αυτό το σοβαρότατο ζήτημα δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός χωρίς επίσημες διαβεβαιώσεις και ενέργειες που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών.

Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε άμεσα:
– Να λυθεί το πρόβλημα άμεσα και οριστικά και οι αρμόδιοι φορείς να διασφαλίσουν με ελέγχους την καταλληλότητα του πόσιμου νερού τόσο στο Μουσικό Γυμνάσιο όσο και στον υπόλοιπο υδροφόρο ορίζοντα.
– Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προληπτική εξέταση όλων των μαθητών-εκπαιδευτικών που επί τόσα χρόνια έχουν καταναλώσει το μολυσμένο αυτό νερό. Οι εξετάσεις να γίνουν δωρεάν.
– Να ξεκινήσει άμεσα η σίτιση των μαθητών στο Μουσικό Γυμνάσιο.
– Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και η Σχολική Επιτροπή να αναλάβουν την επισκευή και το κόστος των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σχολείο. Το κενό που παρουσιάζεται σε αυτόν τον τομέα σε όλα τα σχολεία του νησιού είναι τραγικό και χρήζει άμεσης λύσης, όπως πχ ύπαρξη μόνιμου συνεργείου επισκευής και συντήρησης των σχολικών μονάδων.

Είναι φανερό ότι στις προθέσεις της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι η υποβάθμιση και η αποδυνάμωση των Μουσικών Σχολείων και γενικότερα της Δημόσιας Εκπαίδευσης.. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούμε κάτι λιγότερο για τα παιδιά μας από αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει: ένα υγειές και ασφαλές περιβάλλον που να συνάδει με την αλματώδη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Καραπάνου Ειρήνη Παπαδοπούλου Σπυριδούλα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου