ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προτάσεις και συνέργειες για την μετατροπή της ακριτικής Ψερίμου σε «έξυπνο» νησί

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΨΕΡΙΜΟΣ

Με αμείωτο ενδια­φέ­ρον και πλήθος προ­τά­σεων για τη μετα­τροπή των μικρών ακρι­τι­κών νησιών σε «έξυπνα» συνε­χί­στη­καν οι εργα­σίες του 1ου Παγκο­σμίου Συνε­δρίου «Έξυπνα Νησιά – Ευκαι­ρίες και Προ­κλή­σεις» στην Ψέριμο Δωδε­κα­νή­σων.

Οι ειση­γη­τές (αυτο­διοι­κη­τι­κοί, τεχνο­λό­γοι, ακα­δη­μαϊ­κοί, εμπει­ρο­γνώ­μο­νες, επι­στή­μο­νες και τοπικοί παρά­γο­ντες) στη διάρ­κεια των εργα­σιών μοι­ρά­στη­καν γνώσεις, εμπει­ρία και τεχνο­λο­γι­κές και­νο­το­μίες. Ενη­με­ρώ­θη­καν για τα αντί­στοιχα χρη­μα­το­δο­τικά εργα­λεία και «έχτισαν» συνέρ­γειες προ­κει­μέ­νου να επι­λυ­θούν καθη­με­ρινά προ­βλή­ματα της ζωής τόσο των κατοί­κων της Ψερίμου όσο και άλλων ακριτών

Με έμφαση στην ενερ­γειακή αυτο­νο­μία, την ορθή δια­χεί­ριση των υδάτων, την επε­ξερ­γα­σία των απορ­ριμ­μά­των, την εκπαί­δευση, την υγεία των πολιτών τις μετα­φο­ρές κ.α. οι ομι­λη­τές τοπο­θε­τή­θη­καν ανα­λό­γως ενώ κατα­λυ­τι­κές ήταν και οι παρεμ­βά­σεις των δημάρ­χων Καλύ­μνου Γιάννη Μαστρο­κού­κου και Αστυ­πά­λαιας Νίκου Κομηνέα, ως προς την δυνα­τό­τητα εφαρ­μο­γής τους. Ενδει­κτικά στον προ­βλη­μα­τι­σμό που ανέ­πτυξε η καθη­γή­τρια Νομικής του ΑΠΘ Θεοφανώ Παπα­ζήση σχετικά με την «ενη­μέ­ρωση και συναί­νεση σε ιατρική πράξη» που απαι­τεί­ται εξαι­τίας της του απο­μο­νω­τι­σμού και της μονα­ξιάς που βιώνουν οι ηλι­κιω­μέ­νοι αλλά και τη χρήση τηλεια­τρι­κής, ο δήμαρ­χος Ν. Κομη­νέας αφού ανέφερε ότι στην Αστυ­πά­λαια υπάρ­χουν στε­λε­χω­μένα σε εξο­πλι­σμό και δυνα­μικό κέντρα υγείας και μάλιστα «τώρα χτί­ζο­νται τρεις επι­πλέον χώροι στέ­γα­σης του ιατρι­κού προ­σω­πι­κού», δέχθηκε ότι η τηλεια­τρική λει­τουρ­γεί κάθε Παρα­σκευή με την ειδι­κό­τητα ψυχο­λό­γου αλλά «για καμία άλλη ειδι­κό­τητα καθώς δεν υπάρχει ανάλογο πεδίο ανα­φο­ράς σε εθνικό επίπεδο». Από την πλευρά του ο δήμαρ­χος Καλύ­μνου Γ. Μαστρο­κού­κος παρα­τή­ρησε ότι στην Ψέριμο υπάρχει ιατρείο με τον κατάλ­ληλο εξο­πλι­σμό αλλά δεν έχει ιατρό. «Την θέση καλύ­πτει κάποιος οπλίτης με μηνιαία σύμβαση την λήξη της οποίας ακο­λου­θεί μεγάλη κοπιώ­δης δια­δι­κα­σία για την επα­να­φορά νέου οπλίτη».

Τις βιώ­σι­μες λύσεις φωτι­σμού στα έξυπνα νησιά με σεβασμό στο νυχτε­ρινό τοπίο, παρου­σί­ασε η Αλε­ξάν­δρα Παπα­ντω­νο­πού­λου, από την εταιρία φωτι­σμού Sielight με ανα­φο­ρές στα κρι­τή­ρια επι­λο­γής φωτι­στι­κών και προ­ϊ­ό­ντων ελέγχου φωτι­σμού, που εξα­σφα­λί­ζουν τη μεγα­λύ­τερη δυνατή εξοι­κο­νό­μηση ενέρ­γειας μακρο­πρό­θε­σμα για τους δήμους και τη μεγάλη διάρ­κεια ζωής των εγκα­τα­στά­σεων φωτι­σμού.

Επίσης δια­βε­βαί­ωσε πως η εται­ρεία θα υπο­στη­ρί­ξει με την τεχνο­γνω­σία της τα έργα φωτι­σμού της περιο­χής.

Στο ζήτημα του ψηφια­κού μετα­σχη­μα­τι­σμού ο Μιχάλης Πλάτσης εντε­ταλ­μέ­νος δημο­τι­κός σύμ­βου­λος Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης Δήμου Καλύ­μνου ανα­φέρ­θηκε στην αξιο­ποί­ηση των ευκαι­ριών που παρέχει η Μετά­βαση των Νησιών στη Ψηφιακή Εποχή με την αξιο­ποί­ηση Νέων Τεχνο­λο­γιών και Υπη­ρε­σιών που θα αμβλύ­νουν τα προ­βλή­ματα της γεω­γρα­φι­κής απο­μό­νω­σης και τις ανι­σό­τη­τες στη παροχή υπη­ρε­σιών στους πολίτες. «Οι ευκαι­ρίες αφορούν την ανα­βάθ­μιση των Ψηφια­κών Υπο­δο­μών, την Ηλε­κτρο­νική Δια­κυ­βέρ­νηση, την εξ απο­στά­σεως εκπαί­δευση και εργασία, την Τηλεϊ­α­τρική και την ενί­σχυση του του­ρι­σμού και της τοπικής οικο­νο­μίας μέσω και­νο­τό­μων ψηφια­κών εφαρ­μο­γών», τόνισε ο ίδιος.

Η Εύα Παπα­δάκη, εκ μέρους της HOPEgenesis και του προ­έ­δρου της, Στέ­φα­νου Χανδακά, κατά τη διάρ­κεια του συνε­δρίου, ανα­κοί­νωσε την δέσμευση του οργα­νι­σμού να ανα­λά­βει την χρη­μα­το­δό­τηση για τη δημιουρ­γία ενός αμφι­θε­ά­τρου στον προ­αύ­λιο χώρο του σχο­λείου, για την πολι­τι­στική ανά­πτυξη του νησιού

Σημειώ­νε­ται ότι η Οργά­νωση είναι μία αστική μη κερ­δο­σκο­πική εταιρία που ιδρύ­θηκε το 2015, με απο­στολή την κατα­πο­λέ­μηση της υπο­γεν­νη­τι­κό­τη­τας, τη στήριξη της οικο­γέ­νειας και την εύρεση λύσεων του δημο­γρα­φι­κού ζητή­μα­τος στην Ελλάδα. Δρα­στη­ριο­ποιεί­ται σε 450 απο­μα­κρυ­σμέ­νες περιο­χές και περισ­σό­τε­ρες από 800 οικο­γέ­νειες έχουν ωφε­λη­θεί από το πρό­γραμμα σε περιο­χές που για περισ­σό­τερα από τρία έως πέντε χρόνια υπήρχαν είτε ελά­χι­στες έως μηδε­νι­κές γεν­νή­σεις, είτε μεγάλο αρνη­τικό ισο­ζύ­γιο γεννήσεων-θανάτων.

Σημειώ­νε­ται ότι ενδια­φέ­ρου­σες ήταν και οι τοπο­θε­τή­σεις εκπρο­σώ­πων μεγάλων ομο­γε­νεια­κών οργα­νώ­σεων σχετικά με την φθί­νουσα πορεία των σχο­λείων, των εκκλη­σιών και άλλων παρα­δο­σια­κών εθίμων ενώ υπο­γραμ­μί­στηκε το διαρκές ενδια­φέ­ρον τους για τα εθνικά θέματα και η άμεση αντα­πό­κριση τους για την κάλυψη σημα­ντι­κών αναγκών των κατοί­κων στις ιδιαί­τε­ρες πατρί­δες τους.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το συνέ­δριο διορ­γά­νωσε ο Διεθνής Ελλη­νι­κός Σύν­δε­σμος (International Hellenic Association IXA) σε συνερ­γα­σία με τους Δήμους Καλυ­μνίων, Βάρης – Βούλας – Βου­λιαγ­μέ­νης και Κηφι­σίας υπό την αιγίδα της Κεντρι­κής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με την επι­μέ­λεια της αντι­δη­μάρ­χου Πολι­τι­σμού της Καλύ­μνου Καλ­λιό­πης Κου­τούζη. Η δε πρω­το­βου­λία εντάσ­σε­ται στο στόχο που έθεσε η Ευρω­παϊκή Ένωση το 2018 για τη δημιουρ­γία των πρώτων 30 ευρω­παϊ­κών νησιών εκ των οποίων τα έξι ελλη­νικά, που θα πετύ­χουν την πλήρη μετά­βαση στην ενερ­γειακή αυτο­νο­μία έως το 2030.

Η προ­σπά­θεια ανα­γέν­νη­σης της Ψερίμου ξεκί­νησε τρία χρόνια νωρί­τερα με την σημα­ντική συν­δρομή των δημάρ­χων Κηφι­σιάς Βασίλη Ξυπο­λυτά ο οποίος πρω­το­στά­τησε στην ανέ­γερση του σχο­λείου και του δημάρ­χου Βούλας – Βάρης – Βου­λιαγ­μέ­νης Γρηγόρη Κων­στα­ντέλ­λου. Ο τελευ­ταίος στην τοπο­θέ­τηση του χαρα­κτή­ρισε «επι­τα­κτική» την ανάγκη να δημιουρ­γη­θούν από την κυβέρ­νηση τα κατάλ­ληλα εργα­λεία, ώστε οι ακρι­τι­κές περιο­χές να ανα­πτυ­χθούν και να λύνουν τα προ­βλή­ματα της καθη­με­ρι­νό­τη­τάς τους γρήγορα και απο­τε­λε­σμα­τικά, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας «σήμερα για επεν­δύ­σεις, έργα και πολι­τι­κές για όλη τη νησιω­τική Ελλάδα, κατευ­θύ­νε­ται μόνο το 4,6% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό ιδιαί­τερα δυσα­νά­λογο με τη σημα­ντι­κό­τητα αυτών των περιο­χών, το οποίο πρέπει να αλλάξει, εάν θέλουμε να μιλάμε για Εθνική Στρα­τη­γική Ανά­πτυ­ξης αυτών των περιο­χών». Κλεί­νο­ντας και μιλώ­ντας με την ιδιό­τητα του Α’ Αντι­προ­έ­δρου της ΚΕΔΕ, ο κ. Κων­στα­ντέλ­λος ανα­φέρ­θηκε στις ενέρ­γειες που κάνει η ΚΕΔΕ προς αυτήν την κατεύ­θυνση ενώ τόνισε τη σημασία της έμπρα­κτης και ανα­γκαίας αλλη­λεγ­γύης που πρέπει να επι­δει­κνύ­ουν οι εύρω­στοι Δήμοι στους μικρούς νησιω­τι­κούς και ορει­νούς δήμους. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό ο δήμος του έχει συμ­βά­λει σημα­ντικά στις ανάγκες της Ψερίμου με την προ­μή­θεια ανα­γκαίου υλικού για την ενί­σχυση της πολι­τι­κής προ­στα­σίας του νησιού, τριάντα ηλιακών σωμάτων οδο­φω­τι­σμού αλλά και με την κινη­το­ποί­ηση του ιδιω­τι­κού τομέα για τη χορηγία ανα­τρε­πό­με­νου οχή­μα­τος για την εξυ­πη­ρέ­τηση της συλ­λο­γής των απορ­ριμ­μά­των καθώς και άλλων εργα­σιών στο νησί.

Πηγή:  amna.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.