Αθλητικά

Νέα δεδομένα για την επόμενη ημέρα στον στίβο

Από έντονη απογοήτευση διακατέχονται όλοι τόσο στη διοίκηση όσο και στη βάση, στα σωματεία, του ΣΕΓΑΣ, στο άκουσμα της περικοπής του προϋπολογισμού τόσο για τον αθλητισμό όσο και για το στίβο ειδικότερα.

Το συνολικό ποσό των 2.778.000€  που ανακοίνωσε επίσημα η ΓΓΑ συνολικά για τον κλασικό αθλητισμό , είναι η μικρότερη στήριξη των τελευταίων πολλών χρόνων από την αθλητική ηγεσία της πολιτείας (η αμέσως προηγούμενη μικρότερη ήταν του 2015 με 2,9 εκατ. ευρώ).

Η μείωση κατά 422.000 ευρώ από τα «κρατικά έσοδα» σε συνδυασμό με αρκετές απώλειες από «ιδιωτικά έσοδα» όπως από το χορηγικό πρόγραμμα και με την ασάφεια που ήδη επικρατούσε για τον Μαραθώνιο της Αθήνας λόγω συνθηκών κορωνοϊού, μεγιστοποιούν τον γρίφο.

Με δεδομένο ότι ήδη έχει εισπραχθεί το 50% (ποσό στο 1,5 εκατ. ευρώ) με τα υπόλοιπα χρήματα που έχουν λαμβάνειν στον ΣΕΓΑΣ, μοιάζει αδύνατον να ολοκληρωθούν οι δραστηριότητες έτσι όπως είχαν προγραμματιστεί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλο το πρόγραμμα ουσιαστικά μπαίνει σε επανασχεδιασμό και ενδεχομένως κάποιοι αγώνες να μην γίνουν καθόλου.

Ο λόγος στα σωματεία

Άμεσα αναμένεται ψήφισμα του Δ.Σ. της ομοσπονδίας για το θέμα και προκήρυξη Γενικής Συνέλευσης (στα τέλη Ιουνίου, στα Τρίκαλα), όπου εκτός από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης το βασικότερο όλων θα είναι τα επόμενα βήματα ύστερα από την ανακοίνωση της επιχορήγησης.

Η περικοπή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη και η «στιβική οικογένεια» θα πρέπει να ενημερωθεί και να αποφασίσει στο πως θα πορευτεί στο δρόμο που δημιουργούν οι νέες οικονομικές συνθήκες.

Θα πρέπει μάλιστα να ληφθεί υπόψιν ότι όπως λένε κατέχοντες δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια για «ψαλίδι» στις λειτουργικές δαπάνες μιας ομοσπονδίας, εν προκειμένω στο ΣΕΓΑΣ.

Δηλαδή δεν μπορούν π.χ. να γίνουν …απολύσεις προσωπικού ή μειώσεις μισθών ή δεν γίνεται πχ. να μην καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, σε αθλητικές ομοσπονδίες, ώστε να αντισταθμιστούν απώλειες, οπότε…

Γίνεται πανεύκολα αντιληπτό ότι το βάρος πέφτει σε άλλες δραστηριότητες που σαφέστατα επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την αγωνιστική δραστηριότητα.

Πλήγμα σε πολλούς τομείς

Κατά συνέπεια οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (αθλητές, προπονητές και σωματεία) θα πρέπει να είναι ενήμεροι ότι όλα αλλάζουν, στο επόμενο διάστημα όπως:

Τα πριμ αθλητών, προπονητών (ούτως ή άλλως φέτος χωρίς δράση δεν υπήρχαν)

Η ενίσχυση των σωματείων και η (όποια) στήριξη σωματειακών προπονητών

Τα προπονητικά καμπ, που λογικά θα περιοριστούν πάρα πολύ

Επίσης παρόλο που υπάρχουν κάποια χρήματα από την ΕΟΕ, σαφώς θα επηρεαστούν οι ολυμπιακές προετοιμασίες  ενώ υπάρχει ενδεχόμενο για «ψαλίδι» και σε ορισμένες κατηγορίες προνομίων.

Ακόμη μπαίνει σε «κίνδυνο» η φετινή διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κ16 και ενδεχομένως να αλλάξει κάτι στο θέμα της κάλυψης εξόδων στις μετακινήσεις των πρωταγωνιστών για τα άλλα πρωταθλήματα.

Φυσικά όλα τα προαναφερόμενα ενδεικτικά θέματα αλλά και πολλά περισσότερα ακόμα θα τεθούν στην αναλυτική συζήτηση που θα γίνει στη Γενική Συνέλευση καθώς η επόμενη ημέρα για τον ελληνικό στίβο ξημερώνει με νέα οικονομικά δεδομένα που θα αλλάξουν (σε αδιευκρίνιστο ποσοστό προς το παρόν) τα όσα ήταν γνωστά για την εξέλιξη αυτής της προβληματικής σεζόν.

Παράλληλα αν η φετινή ενίσχυση που ανακοινώθηκε, θεωρηθεί ως δείγμα των μελλοντικών προθέσεων της αθλητικής ηγεσίας της πολιτείας για τον στίβο, τότε οι συντάκτες του επόμενου προϋπολογισμού του ΣΕΓΑΣ θα κληθούν να λύσουν νέους γρίφους.

*Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, σε συνέχεια της δήλωσης του προέδρου του κ. Παναγόπουλου, στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε:
• Τη διοργάνωση συνέντευξης Τύπου για να δημοσιοποιήσει αναλυτικά τις θέσεις του.
• Την ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
• Τη διοργάνωση ενημερωτικής συγκέντρωσης των Εθνικών Ομάδων
• Την προκήρυξη Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Σωματείων – Μελών του ΣΕΓΑΣ, στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις της Ομοσπονδίας. (stivoz.gr)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου