Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης η επεισοδιακή επίσκεψη του Γιάννη Μουζάλα στη δομή φιλοξενίας του Ελληνικού, αλλα και οι δηλώσεις που έκανε πως η απεργια πεινας ειναι ψευδής και στημένη, κάνοντας λόγο για “χειραγωγημένα σκηνικά”.

ΝΔ: Η επιβολή της νομιμότητας είναι ευθύνη της κυβέρνησης

Ειδικότερα, από τη ΝΔ, ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Μετά τις άθλιες εικόνες του χειμώνα, τους νεκρούς από αναθυμιάσεις, φθάσαμε σήμερα στα άβατα ανομίας. Η επιβολή της νομιμότητας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και όχι των μεταναστών. Ο κ. Μουζάλας δεν είναι κατήγορος, αλλά απολογούμενος. Ας αφήσει, επιτέλους, τα κλάματα μπροστά στις κάμερες και ας αναλάβει τις ευθύνες του. Για το ”πάρτι” των Μ.Κ.Ο., που έχουν υποκαταστήσει τη λειτουργία του Κράτους, αυτός και ο κ. Τσίπρας είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να υλοποιήσει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Με διάκριση προσφύγων και παράνομων μεταναστών, δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης για τους παραβατικούς, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και αξιοποίηση, με διαφάνεια, της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης”.

Παραίτηση Μουζάλα ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητά την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον τομεάρχη Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό είναι συνώνυμο της παρακμής και ενέχει μεγάλους κινδύνους για τη χώρα”.

“Τι παριστάνει ο κ. Μουζάλας; Τα σημερινά επεισόδια στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι άλλη μία απόδειξη της τραγικά αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού κ. Γ. Μουζάλα”, προσθέτει, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο για έναν υπουργό να χρησιμοποιεί την “επίσκεψή” του στο Ελληνικό, στοχεύοντας στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση της ανθρώπινης μιζέριας.

Πότε ανακάλυψε ο κ. Μουζάλας την παραβίαση του νόμου και της τάξης στο Ελληνικό, όταν ο ίδιος αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα εδώ και έναν χρόνο; Ποιο αόρατο χέρι σταματά την εκκένωση του άθλιου καταυλισμού; Ο κ. Μουζάλας ξέρει προφανώς και άλλους τρόπους για να καθυστερήσει την επένδυση στο Ελληνικό, χωρίς να διαγκωνίζεται στα κιγκλιδώματα με ανήλικα παιδιά. Η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό πρέπει να ανατραπεί. Ο κ. Μουζάλας είναι ανάξιος να παραμένει υπουργός. Έχει μόνο μία λύση: την παραίτηση”, τονίζει ο κ. Παπαθεοδώρου.

ΚΚΕ: Αθλιότητα για την οποία η κυβέρνηση φέρει ευθύνη

Επίθεση στον Γιάννη Μουζάλα εξαπολύει και το ΚΚΕ. “Για την αθλιότητα στην οποία διαμένουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στο χώρο του Ελληνικού, που δεν χαρακτηρίζεται καν ως τυπική δομή “φιλοξενίας”, η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

“Όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο η μεταφορά των προσφύγων σε ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας, αλλά σήμερα ο κ. Μουζάλας έκανε ένα βήμα παραπέρα: Ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε απ’ τους πρόσφυγες “να κόψουν τον λαιμό τους”, αν δεν τους αρέσουν οι συνθήκες διαμονής, ενώ χρησιμοποίησε ακόμη και “επιχειρήματα”, που είναι βούτυρο στο ψωμί της ξενοφοβικής και φασιστικής ρητορικής”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ ζητάει επίσης να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες του Ελληνικού σε στεγασμένους, αξιοπρεπείς και υγιεινούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά, τις εγκύους και τα άτομα με προβλήματα υγείας και να εξασφαλισθεί η πρόσβαση των παιδιών στις δημόσιες δομές Εκπαίδευσης Προσφύγων.

Το Ποτάμι: Ρεσιτάλ ανικανότητας

Για ρεσιτάλ ανικανότητας κάνει λόγο με ανακοίνωσή του Το Ποτάμι. “Δεν μας εξέπληξε ούτε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας, συνεχίζοντας το ρεσιτάλ ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο τόσο ευαίσθητο ζήτημα του προσφυγικού”, σχολιάζει το κόμμα.

“Μετά από 2 ολόκληρα χρόνια συνεχίζουμε να έχουμε “άτυπες” δομές -όπως αυτή του Ελληνικού που επισκέφθηκε σήμερα-, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και συνεχή επεισόδια, ολόκληρα νησιά “με το γνωστό πρόβλημα” και άδεια σχολικά λεωφορεία για τα ειδικά τμήματα των προσφυγόπουλων. Μας ζητάει μάλιστα να κατανοήσουμε ότι “αυτή είναι η εικόνα μετά τη διάλυση της Ειδομένης”, θαρρείς και δεν ήταν οι ίδιοι που ουσιαστικά δημιούργησαν και ευνόησαν τη διατήρηση εκείνου του καταυλισμού-ντροπή για τη χώρα μας. Κι έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση, δυστυχώς, ένα πραγματικά μοναδικό στην ιστορία επίτευγμα, καταφέρνοντας να έχει απέναντί της όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους: πρόσφυγες και μετανάστες, κατοίκους, εσχάτως και τους γνωστούς “αλληλέγγυους”, οι οποίοι πλέον, κατά τον υπουργό, “προσφέρουν κακές υπηρεσίες”, είναι η λάβρη ανακοίνωση το Ποταμιού.

Ένωση Κεντρώων: Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή

Εξάλλου, προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το μεταναστευτικό ζητά, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων με το αιτιολογικό ότι “οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής και τα hot spot, θυμίζουν πράγματι καταστάσεις πρωτόγνωρες και απάνθρωπες. Πολλοί από τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων είναι εντελώς ακατάλληλοι. Όσον αφορά, την συμπεριφορά της αστυνομίας πολλές φορές με τα λάθη της ρίχνει λάδι στη φωτιά”.

Η ΕΚΕ ζητά συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για το όλο θέμα, αφού, όπως ισχυρίζεται στην ανακοίνωση, “πολλοί δήμαρχοι θέτουν θέμα αποσυμφόρησης των νησιών, ενόψει τουριστικής περιόδου”.

thetoc,gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ