Συνέντευξη
στον Δημήτρη Γκαρτζώνη

Ο τουριστικός πράκτορας κ. Γιάννης Καμπούρης γνωρίζει τον τουρισμό όσο ελάχιστοι. Σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» αναφέρεται απερίφραστα στις μεγάλες προκλήσεις και στα …κακώς κείμενα. Σημειώνει ότι μπορεί η φετινή σεζόν να ήταν καλή λόγω της αύξησης των αφίξεων, το ταμείο είναι όμως μείον εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης.
Ο κ. Καμπούρης εκτιμά ότι η σεζόν του 2018 θα είναι δύσκολη και σημειώνει ότι δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε και να μην αναγνωρίζουμε ότι η κρίση στην Τουρκία δεν συνέβαλε στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας. Οι ανταγωνιστικές αγορές έχουν ανοίξει και ήδη οι προκρατήσεις για Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση για την επόμενη σεζόν. Συνεπώς αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα φετινά νούμερα ή έστω αν πετύχουμε μια μικρή αύξηση του 2-3% θα θεωρηθεί επιτυχία, σύμφωνα με τον έμπειρο τουριστικό πράκτορα!

• Κύριε Καμπούρη, ποια είναι η άποψή σας για τη φετινή τουριστική σεζόν; Ήταν τόσο καλή όσο περιμέναμε εξαρχής;
Ναι , ήταν μια καλή τουριστική σεζον. Ισως και καλύτερη από ό,τι περιμέναμε σε αριθμούς αλλά το ταμείο θα είναι μείον λόγω της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων.
• Ποιές αγορές κινήθηκαν καλύτερα και ποιές κινήθηκαν λιγότερο καλά;
Γενικά όλες οι αγορές κινήθηκαν αρκετά καλά. Ιδιαίτερα ξεχώρισαν οι παραδοσιακές αγορές, Αγγλίας και Γερμανίας, οι οποίες φέρνουν και τους περισσότερους τουρίστες.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει επίσης στις αγορές της Πολωνίας και Τσεχίας. Οι αφίξεις από τις συγκεκριμένες αγορές αισίως έχουν περάσει τις 100.000 και τις 70.000 αντιστοιχα. Η Πολωνική αγορά δεν δείχνει σημάδια κόπωσης, αντίθετα περιμένουμε να εξελιχτεί σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο πελάτη μας.
Η αγορά που παρουσιάζει αξιοσημείωτη μείωση είναι η αγορά της Ρωσίας, που ίσως συνεχιστεί και το 2018 αφού οι αγορές της Τουρκίας, της Αίγυπτου και της Τυνησίας έχουν ανοίξει.
Επίσης η μεγάλη μείωση της αγοράς της Αυστρίας δεν πρέπει να μας ανησυχεί διότι τα 7000 ατομα που υπολείπονται από το 2016 αντιστοιχούν στους συνταξιούχους πελάτες που δεν ήρθαν φέτος.

• Ποιά είναι η εικόνα που έχετε για τη σεζόν του 2018;
Για το 2018 οι προκρατήσεις από Γερμανία και Αγγλία είναι ανεβασμένες αλλά με πτωτική τάση τις τελευταίες 3 εβδομάδες. Οι υπόλοιπες αγορές , όσες έχουν αρχίσει πωλήσεις, φαίνεται ότι κινούνται στα φετινά επίπεδα.
Προσωπική εκτίμηση : η σεζόν του 2018 θα είναι δύσκολη!
Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε και να μην αναγνωρίζουμε ότι η κρίση της γειτονικής χώρας δεν βοήθησε στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας. Οι προκρατήσεις για Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση για το 2018. Ταυτόχρονα, η Ισπανία κινείται στα ιδια επιπεδα με περσι. Αν διατηρήσουμε τα φετινά νούμερα και με μια μικρή αύξηση του 2-3% θα θεωρηθεί επιτυχία!
Παρακολουθώντας τις εργασίες του fvw παρατηρήσαμε ότι η Ρόδος έχει γίνει ακριβός προορισμός σε σύγκριση με τους εσωτερικούς ανταγωνιστές μας, όπως είναι η Κρήτη.

• Πόσο επηρέασαν τον τουρισμό η αύξηση του Φ.Π.Α. και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά; Πόσο θα επηρεάσει τον τουρισμό το προγραμματιζόμενο νέο τέλος διανυκτέρευσης;
Η κρίση στις γειτονικές χώρες δεν έδειξε ακριβώς το μέγεθος της ζημίας που έγινε απο την αύξηση του ΦΠΑ. Το portfolio των επιχειρήσεων θα αισθανθεί περισσότερο από όλους το κακό που έκανε ο αυξημένος ΦΠΑ. Ηδη το ακριβό πακέτο θα επηρεάσει αρνητικά και το προγραμματισμένο τέλος διανυκτέρευσης.

• Ποια είναι η άποψή σας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου; Θα βοηθούσαν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού; Έχει η Ρόδος νέες προτάσεις και νέα προϊόντα;
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τουριστικός επιχειρηματίας ή πολίτης του νησιού που να μην επιθυμεί την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού οπωσδήποτε θα βοηθήσουν και η Ρόδος έχει προτάσεις που μπορούν να ενισχύσουν το τουριστικό μας προϊόν, όμως η βελτίωση των υποδομών είναι MUST.

• Πώς αξιολογείτε τις ενέργειες τουριστικής προβολής που γίνονται τα τελευταία χρόνια από τους αρμόδιους φορείς; Συμμετείχατε στη συνάντηση εργασίας που έγινε με την πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ και στο workshop του fvw με θέμα τον αθλητικό τουρισμό στη Ρόδο, που οργανώθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας… Πώς αξιολογείτε τέτοιες πρωτοβουλίες;
Όλες οι προσπάθειες για τουριστική προβολή είναι καλοδεχούμενες αρκεί να γίνονται επαγγελματικά.
Η πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ για τη συνάντηση εργασίας ήταν αξιόλογη, αφού επαγγελματίες της χώρας αντάλλαξαν απόψεις και έθεσαν θέματα και προβλήματα στο τραπέζι τα οποία ο καθένας τα αξιολογεί ανάλογα και προσπαθεί με το δικό του τρόπο να τα ερμηνεύσει.
Είναι πολύ ενθαρρυντικό το πρόγραμμα της Περιφέρειας για τον αθλητικό τουρισμό και πολύ ενδιαφέρον το πρόγραμμα εκδηλώσεων και οργάνωσης αγώνων που παρουσίασε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κα Μαριέτα Παπαβασιλείου-Βακιάνη στο fvw workshop.

• Ποια είναι η εικόνα που έχουν οι επισκέπτες από τον προορισμό; Τι σας αναφέρουν συχνά; Τα στοιχεία της έρευνας ποιότητας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, δείχνουν κάποιες τάσεις… Πιστεύετε ότι η Ρόδος ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των επισκεπτών;
Γίνεται πραγματικά μεγάλη προσπάθεια για τον προορισμό από ιδιώτες και τοπικούς φορείς. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές. Τη βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας την ανάγκη αυτή. Τα ξενοδοχεία μας και το σέρβις προς τους πελάτες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Τα ερωτηματολόγια που παίρνουμε συμπληρωμένα από τους πελάτες μας, δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα υποδομών.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ