Γράφει ο Νεκτάριος Καλογήρου

Τα μικρά νησιά που βρίσκονται κοντά στη Ρόδο συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον των πιστών για μικρή απόδραση στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Η Σύμη, η Τήλος, η Χάλκη και η Νίσυρος αποτελούν τις πρώτες επιλογές. Από τις κρατήσεις θέσεων στα πλοία της γραμμής, φαίνεται πως αυτά θα πλημμυρίσουν από κόσμο. Μέχρι και χθες στα μικρά νησιά εξακολουθούσαν να υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια.
Το σύνολο του μεταφορικού έργου από τη Ρόδο προς τα νησιά θα φέρει σε πέρας η εταιρεία «Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή». Ειδικά για τις ανάγκες αυτών των ημερών έχει δρομολογήσει τα τρία της καράβια «Dodekanisos Express», «Dodekanisos Pride» και «Παναγιά Σκιαδενή». Σύμφωνα με τα στελέχη της «12ΝΕ» εισιτήρια εξακολουθούν να υπάρχουν προς όλους τους προορισμούς, ωστόσο είναι καλό οι ενδιαφερόμενοι να προνοήσουν ώστε να κανονίσουν εγκαίρως τουλάχιστον για την επιστροφή. «Ο περισσότερος κόσμος επιλέγει να επιστρέψει στη Ρόδο τη Λαμπρή Δευτέρα, γι’ αυτό και την ημέρα εκείνη θα γίνουν διπλά δρομολόγια προκειμένου να εξυπηρετηθεί το κοινό».
Πρώτη σε ζήτηση βρίσκεται η Σύμη, όπου η καθιερωμένη περιφορά όλων των Επιταφίων του νησιού στα στενά σοκάκια, καταλήγει σε μια μεγαλειώδη συνάντηση στο Γυαλό. Η κατάνυξη και το μοναδικό σκηνικό του νησιού δίνουν ξεχωριστή αίσθηση στην κορύφωση του Θείου δράματος. Αντίστοιχες εικόνες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι πιστοί σε όλα τα μικρά νησιά, όπου η παράδοση διατηρείται αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων.

«Μέχρι και σήμερα που μιλάμε εξακολουθούν να υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια για τις τελευταίες ημέρες του Πάσχα στη Σύμη» δήλωσε προς τη «δημοκρατική» ο ξενοδόχος Αγαπητός Αντωνιάδης. Οι τιμές των δωματίων για τα ξενοδοχεία είναι απολύτως δελεαστικές για όλους και θα διατηρηθούν σε καλά επίπεδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.
«Ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται σιγά – σιγά, αλλά μέχρι τώρα είχε κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα» υποστήριξε από τη δική του πλευρά, μιλώντας προς τη «δημοκρατική» ο επιχειρηματίας Γιάννης Μανωλάκης. Ο ίδιος εξήγησε ότι «επειδή φέτος το Πάσχα ήρθε αρκετά νωρίς, αυτό επηρέασε αρνητικά την κίνηση».
Πάσχα στην Πάτμο
Μία φορά το χρόνο, κάθε Μεγάλη Πέμπτη η εταιρεία Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή ξεκινά το πρώτο δρομολόγιο από τη Ρόδο προς τα νησιά ώρα 06.00’ το πρωί με σκοπό το καράβι να προσεγγίσει το λιμάνι της Πάτμου στις 11.00’ το πρωί. Αυτό γίνεται ώστε οι πιστοί να παραστούν στην τελετή του Νιπτήρα, που τελείται κάθε χρόνο στο ιερό νησί της Αποκάλυψης.
Οι κρατήσεις για το Dodekanisos Pride, που επρόκειτο να εκτελέσει το δρομολόγιο σήμερα το πρωί, έδειξαν πως είναι αρκετοί οι πιστοί που θέλησαν και φέτος να παρακολουθήσουν τη λειτουργία και την τελετή. Η τελευταία αποτελεί συμβολική αναπαράσταση της ταπεινότητας που δίδαξε ο Ιησούς Χριστός, πλέοντας τα πόδια των μαθητών του.

Αύξηση φέτος στις κρατήσεις προς τα νησιά
Αύξηση σε ποσοστό 20% παρουσιάζουν φέτος οι κρατήσεις για τη Σύμη. Οι κρατήσεις έχουν γίνει μέσω τουριστικών πρακτορείων και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι δεν κρύβουν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για το γεγονός της αναγνώρισης του προορισμού και της βελτίωσης των οικονομικών τους.
Υπενθυμίζεται ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού είχαν πληγεί από την πλημμύρα του περασμένου Νοεμβρίου και είχαν υποστεί ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Για τις ζημιές αυτές το κράτος επέδειξε πλήρη αδιαφορία, με μόνη εξαίρεση την ενίσχυση των 8000 ευρώ που έδωσε ως ξεροκόκαλο προς τους επιχειρηματίες που είχαν πληγεί (για τα νοικοκυριά η ενίσχυση ήταν 5000 ευρώ).
Η έναρξη της σεζόν για το νησί του Νηρέα θα γίνει στο τέλος του Απρίλη, και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η μέση διάρκεια παραμονής υπερβαίνει τις εννέα ημέρες ανά οικογένεια τουριστών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ