ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Πήρε τον έλεγχο του Συνεδρίου η πλειοψηφία – Δεύτερο γύρο ζητά ο Κασσελάκης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΥΡΙΖΑ

Το Σαβ­βα­το­κύ­ριακο που μόλις πέρασε ήταν για γερά νεύρα με την κατα­μέ­τρηση των απο­τε­λε­σμά­των για την εκλογή των συνέ­δρων να εξε­λίσ­σε­ται σε ένα διήμερο θρίλερ και με την κάθε πλευρά να βγάζει τα δικά της απο­τε­λέ­σματα.

Με ένα επι­κοι­νω­νιακό μπαράζ αλλε­πάλ­λη­λων εμφα­νί­σεων, δηλώ­σεων και αναρ­τή­σεων ο Στέ­φα­νος Κασ­σε­λά­κης πόνταρε στην οργή των μελών και των οπαδών του για τον αντι­δη­μο­κρα­τικό απο­κλει­σμό του.

Σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε, ωστόσο τα απο­τε­λέ­σματα που έδωσε η πλειο­ψη­φία και συγκέ­ντρωνε και η Κεντρική Οργα­νω­τική Επι­τροπή Συνε­δρίου (ΚΟΕΣ) ήταν συντρι­πτικά για το βασικό του αφήγημα, ότι η λεγό­μενη πλειο­ψη­φία των 100 που του έκανε μομφή και τον καθαί­ρεσε είναι μια μειο­ψη­φία σε σχέση με την πλειο­ψη­φία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τα απο­τε­λέ­σματα όμως που έδωσε η πλευρά της πλειο­ψη­φίας φάνηκε ότι αυτή ελέγχει περίπου 6 στους 10 σύνε­δρους. Στελέχη της σημειώ­νουν εμφα­ντικά ότι οι 163 που κατέ­θε­σαν τη μομφή στο πρόσωπο του πρώην προ­έ­δρου εξέ­φρα­ζαν τελικά την πλειο­ψη­φία της οργα­νω­μέ­νης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ήταν τελικά μια μειο­ψη­φία που έκανε πρα­ξι­κό­πημα σύμφωνα με τους υπο­στη­ρι­κτές του κ. Κασ­σε­λάκη.

«Αποδοχή ήττας»

Η πλευρά Κασ­σε­λάκη δηλώνει ότι κέρδισε σαρω­τικά και ελέγχει πλήρως το Συνέ­δριο.

«Σήμερα κάνατε το πρώτο μεγάλο βήμα για την επι­στροφή της Δημο­κρα­τίας στον ΣΥΡΙΖΑ» έγραψε ο κ. Κασ­σε­λά­κης με πολλούς στο ΣΥΡΙΖΑ να δια­βά­ζουν στη φράση αυτή την προ­σπά­θειά του να βρει τον πολι­τικό χώρο ώστε να δώσει το παρόν στο Συνέ­δριο και να βάλει σε ψηφο­φο­ρία την άρση του απο­κλει­σμού του από υπο­ψή­φιος.

«Όμως η νίκη που επι­κα­λού­νται είναι ευπρόσ­δε­κτη. Αφού ισχυ­ρί­ζο­νται ότι είναι νικητές, δεν υπάρχει λόγος να ενερ­γο­ποι­ή­σουν αύριο την επι­τροπή νομι­μο­ποί­η­σης για να κόψουν συνέ­δρους. Έχουν την πλειο­ψη­φία; Πάμε στο συνέ­δριο λοιπόν με τους εκλεγ­μέ­νους μας συνέ­δρους, κανο­νικά και δημο­κρα­τικά» έγραψε ο κ. Κασ­σε­λά­κης με την πλειο­ψη­φία να βλέπει πίσω από τη φράση την παρα­δοχή ήττας του.

«Ο Στέ­φα­νος Κασ­σε­λά­κης απόψε παρα­δέ­χτηκε την ήττα του θριαμ­βο­λο­γώ­ντας γι’ αυτήν» ανέ­φε­ραν πηγές της πλειο­ψη­φίας για να επι­μεί­νουν ότι πίσω από την επιμονή του έκπτω­του προ­έ­δρου να αμφι­σβη­τεί το Συνε­δρίου δεν είναι τίποτε άλλο από το plan b της δημιουρ­γίας του «business friendly κόμ­μα­τός του».

Και αυτό ενώ ο κ. Κασ­σε­λά­κης ήδη το πρωί στην εκπομπή «Χαμο­γέλα και πάλι» του MEGA άφηνε ορθά­νοι­χτο το ενδε­χό­μενο να κάνει δικό του κόμμα λέγοντα ότι αν κοπεί με αντι­δη­μο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σίες «τότε πολύ απλά αυτό το κόμμα θα έχει φτάσει όντως στο τέλος του. Δεν θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα. Θεωρώ ότι μαζικά ο κόσμος θα απο­χω­ρή­σει».

Και ενώ στον Ταύρο οπου βρί­σκο­νται τα γραφεία του κ. Κασ­σε­λάκη κάποια στιγμή έφτασαν να μετρούν το ποσοστό της εκπρο­σώ­πη­σης στο Συνέ­δριο ακόμη και στο 69%, από την πλευρά της πλειο­ψη­φίας είχαν αρχίσει να αντι­με­τω­πί­ζουν με χιούμορ την κατά­σταση επι­κα­λού­με­νοι το φαντα­στικό νησί της Ψιμύθου οπου το σκορ είναι «87-0 υπερ Κασ­σε­λάκη».

Ωστόσο δεν παρέ­λει­ψαν να σχο­λιά­σουν αιχμηρά την στάση του κ. Κασ­σε­λάκη χρε­ώ­νο­ντάς του ότι «με λογικές Τραμπ συνε­χί­ζει για ακόμη μια μέρα να αντι­στρέ­φει την πραγ­μα­τι­κό­τητα με προφανή στόχο να τορ­πι­λί­σει τις δια­δι­κα­σίες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας το νέο «business friendly» κόμμα του».

«Νικητές στην Ψίμυθο»

Η πλευρά Κασ­σε­λάκη κατέ­γραψε πολύ καλές επι­δό­σεις σε σειρά περι­φε­ρειών και κυρίως στο λεκα­νο­πέ­διο και στην Αθήνα καθώς εξέλεξε δεκάδες σύνε­δρους της επιρ­ροής της και με θεα­μα­τι­κές μάλιστα δια­φο­ρές.

Ωστόσο σε πολλές περι­πτώ­σεις φάνηκε το στρα­τη­γείο του Ταύρου να ακο­λου­θεί το δικό του τρόπο κατα­μέ­τρη­σης, όπως σημειώ­νουν από την πλευρά της πλειο­ψη­φίας με στόχο όπως τόνιζαν να δημιουρ­γή­σει κλίμα για να προ­ε­τοι­μά­σει το έδαφος για να μπο­ρέ­σει να εμφα­νι­στεί στο Συνέ­δριο και να αμφι­σβη­τή­σει τις απο­φά­σεις της ΚΕ.

Χαρα­κτη­ρι­στικό παρά­δειγμα η Β Πειραιά οπου η πλευρά μετρούσε το σύνολο των εκλεγ­μέ­νων συνέ­δρων με 14-0 υπερ της όταν στα απο­τε­λέ­σματα της πλειο­ψη­φίας τα απο­τε­λέ­σματα έδιναν 4-3 στο Πέραμα και 3-2 στο Πέραμα ή στη Λακωνία όταν η πλευρά Κασ­σε­λάκη έδινε 19-0 υπερ της ενώ είχε εξα­σφα­λί­σει 15 σύνε­δρους και 3 η πλειο­ψη­φία συν 2 ανε­ξάρ­τη­τους. Στην Πτο­λε­μα­ΐδα το σκορ έγραψε 12-8 υπερ Κασ­σε­λάκη ενώ το στρα­τό­πεδό του έδινε 17-0.

Νίκη Γκλέ­τσου

Στους νικητές πάντως θα πρέπει να συγκα­τα­λέ­γε­ται και ο Από­στο­λος Γκλέ­τσος καθώς κατά­φερε τις λίγες ημέρες που βρέθηκε στην ιδιαί­τερη πατρίδα του – ζει κατά βάση στην Κύπρο, οπου γίνο­νται τα γυρί­σματα του σίριαλ «Η γη της ελιάς» του MEGA – να κερ­δί­σει έστω και οριακά τη Λαμία, την έδρα του βου­λευτή Φθιώ­τι­δας Γιάννη Σαρα­κιώτη που έχει στρα­τευ­τεί με τον Στέφανο Κασ­σε­λάκη.

Το σκορ έγραψε 10-9 στην πόλη και παρά το γεγονός ότι έχασε τη Στυλίδα ο κ. Γκλέ­τσος το απο­τέ­λε­σμα μπορεί για πολλούς να το πιστω­θεί ως νίκη του.

Η επι­τροπή νομι­μο­ποί­η­σης

Ο κ. Κασ­σε­λά­κης επι­χεί­ρησε να δημιουρ­γή­σει κλίμα όχι μόνο σε σχέση με την αλλοί­ωση της εκλο­γι­κής δια­δι­κα­σίας καταγ­γέλ­λο­ντας το κόμμα για απο­κλει­σμό μελών από τις λίστες που έστειλε η Κου­μουν­δού­ρου στις εφο­ρευ­τι­κές επι­τρο­πές, αλλά και πολύ νωρί­τερα σε σχέση με την περί­φημη επι­τροπή νομι­μο­ποί­η­σης συνέ­δρων, την οποία επα­νά­φερε με τη μετα­με­σο­νύ­χτια ανάρ­τησή του.

Ο λεγό­με­νος κόφτης συνέ­δρων ενερ­γο­ποι­ή­θηκε από την οργα­νω­τική επι­τροπή εξαι­τίας μερικών δεκάδων ακραίων συνέ­δρων που επι δυο σχεδόν μήνες εκτό­ξευαν χυδαίες ύβρεις και απειλές κατά κορυ­φαίων στε­λε­χών κάποιες από τις οποίες έχουν πάρει το δρόμο της δικαιο­σύ­νης.

Ο κ. Κασ­σε­λά­κης μάλιστα με την ανάρ­τησή του μίλησε για «επι­τροπή έκδοσης πιστο­ποι­η­τι­κών κοι­νω­νι­κών φρο­νη­μά­των για να κοπούν ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟ». Όπως είπε μάλιστα «μας γυρίζει σε σκο­τεινά χρόνια της μετεμ­φυ­λια­κής Δεξιάς και θα απο­τε­λέ­σει κηλίδα που θα μείνει για πάντα στο σώμα της Αρι­στε­ράς».

Ωστόσο πόσο μπορεί να παρα­πέ­μπει στην εποχή των εκλογών «βίας και νοθείας» που υπαι­νίσ­σε­ται ο κ. Κασ­σε­λά­κης η Επι­τροπή Νομι­μο­ποί­η­σης Συνέ­δρων, όταν, όπως σημειώ­νουν έμπειρα κομ­μα­τικά στελέχη πρό­κει­ται για ένα όργανο η ύπαρξη του οποίου προ­βλέ­πε­ται στον κανο­νι­σμό των προ­συ­νε­δρια­κών δια­δι­κα­σιών ήδη από το Φεβρουά­ριο του 2022.

Στο ακρο­τε­λεύ­τιο άρθρο 22 του κανο­νι­σμού προ­βλέ­πε­ται ότι «σε περί­πτωση όπου και μετά την συνε­δρί­αση της εφο­ρευ­τι­κής επι­τρο­πής και την απόφαση της ο σύντρο­φος/ισα που έκανε την ένσταση θεωρεί ότι δεν είναι ορθή βάσει του κανο­νι­σμού λει­τουρ­γίας , στέλνει άμεσα γραπτά την δια­φω­νία του στην Κ.Ο.Ε.Σ, η οποία στην υπο­ε­πι­τροπή της για την νομι­μο­ποί­ηση των συνέ­δρων θα απο­φα­σί­σει ορι­στικά και τελε­σί­δικα».

Πηγή: in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.