Σε τραγικό αδιέξοδο οδηγούνται τα άτομα με αναπηρίες και στη Ρόδο εξαιτίας της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες διαμαρτύρονται για την απαξίωσή τους και είχαν προγραμματίσει να λάβουν μέρος σε συγκέντρωση σήμερα στις 11.00 το πρωί στην Αθήνα. Εξαιτίας της απεργίας όμως που προκηρύχθηκε από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, δεν κατέστη δυνατό να ταξιδέψουν για τον Πειραιά.
Σε συνέντευξή τύπου χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες κ. Μανώλης Ζηδιανάκης περιέγραψε την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα.
«Οι πρώτοι που πλήττονται από το τρίτο μνημόνιο είναι τα άτομα με αναπηρίες. Κόβονται τα επιδόματα που λαμβάνουν κάποιοι. Υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες που τους παρέχονται. Παρουσιάζονται πλέον προβλήματα και στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Οι εργαζόμενοι σε αυτά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που υπάρχουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ κ. Μανώλης Ζηδιανάκης.
Όπως τόνισε ο κ. Ζηδιανάκης τα άτομα με αναπηρίες δεν μπορούν να αντέξουν και τους φόρους που τους επιβάλλονται.
«Τα άτομα με αναπηρίες δεν εξαιρούνται από την καταβολή ΕΝΦΙΑ. Να μην ξεχνάμε πως οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να ζουν σε μεγάλους χώρους για να μπορούν να μετακινούνται με ευκολία. Είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν το συγκεκριμένο φόρο. Η πολιτεία όμως “υπολογίζει” ακόμη και τα επιδόματα που λαμβάνουν», κατάγγειλε ο κ. Μανώλης Ζηδιανάκης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ τόνισε ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και ότι τα άτομα με αναπηρία δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις.
«Γίνονται μειώσεις στις συντάξεις που λαμβάνουν τα ΑΜΕΑ ακόμη και οι βαριά πάσχοντες. Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί και θα επιβληθούν φόροι ακόμη και στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο. Τα άτομα με αναπηρίες είναι προ του τέλους», είπε ο κ. Ζηδιανάκης.
Ο κ. Μανώλης Ζηδιανάκης υπογράμμισε πως θα πρέπει να εφαρμοσθεί κοινή πολιτική για τα ΑΜΕΑ σε όλη την Ευρώπη.
«Πρέπει να αναβαθμιστούν τα ιδρύματα. Είναι ανάγκη να λειτουργούν σωστά τα ειδικά σχολεία. Παιδιά με κινητικά προβλήματα αναγκάστηκαν να σταματήσουν από τα σχολεία εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν. Ελπίζουμε οι κυβερνώντες να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν δημιουργηθεί αξεπέραστα προβλήματα. Και οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν πως χρειάζεται να εφαρμοσθεί κοινή πολιτική για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στα κράτη- μέλη της ΕΕ», τόνισε ο κ. Ζηδιανάκης.
Ο κ. Μανώλης Ζηδιανάκης επεσήμανε ότι εξαιτίας της απεργίας που προκηρύχθηκε από την ΠΝΟ δεν κατέστη δυνατό τα άτομα με αναπηρίες να λάβουν μέρος στην σημερινή κινητοποίηση στην Αθήνα.
«Είχαμε προγραμματίσει τη μετάβασή μας στην Αθήνα για να λάβουμε μέρος στην αυριανή κινητοποίηση. Μας έγιναν και ειδικές τιμές από μια ακτοπλοϊκή εταιρεία. Εξαιτίας της απεργίας που προκηρύχθηκε από την ΠΝΟ δεν μπορούμε όμως να μετακινηθούμε. Έπρεπε να λάβουμε και εμείς μέρος στη συγκέντρωση», δήλωσε ο κ. Ζηδιανάκης και πρόσθεσε πως κλήθηκαν ήδη όσα ΑΜΕΑ από τη Ρόδο θα βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα να λάβουν μέρος στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ