Τοπικές Ειδήσεις

Η «βόμβα» που απειλεί τον Αρχάγγελο- Aρθρο του N. Φουτούλη

Με το τέλος των αγίων ημερών του Πάσχα η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος εισέρχεται πλέον στην τελική φάση, στην κορύφωσή της.
Η παράταξη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» του κ. Γλυνού και της παρέας του χωρίς ίχνος κάποιου αναπτυξιακού προγράμματος για τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες πορεύεται, με στόχο τη νομή της εξουσίας, μόνο με ψεύδη και εντυπώσεις, με έπαρση και ύβρεις κατά των αντιπάλων τους, ως άλλοι Μεσσίες που έρχονται να μας σώσουν.
Στον πόλεμο των εντυπώσεων ο κ. Γλυνός και η παρέα του ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, και το μείζον για τον Αρχάγγελο ζήτημα του «αποχετευτικού», σε μια προσπάθεια να υφαρπάσουν την ψήφο των συμπατριωτών μου, οι οποίοι, όμως έχουν και γνώση και κρίση και, συνεπώς, αντιλαμβάνονται τα ψεύτικα, αλλά ύποπτα παιχνίδια των «σωτήρων» μας.
Ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» με επικεφαλής τον νυν περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, σεβόμενος το εορταστικό κλίμα των ημερών δεν αναφέρθηκα στις επαναλαμβανόμενες γελοιότητες και τα ειρωνικά ερωτήματα της «παρέας» ως προς την τύχη του σοβαρού, όντως, προβλήματος που αντιμετωπίζει επί δύο δεκαετίες ο πρώην Δήμος Αρχαγγέλου.
Λένε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, πολλές φορές ως κακόγουστη φάρσα. Αυτό επιδιώκει σήμερα η «παρέα» του κ. Γλυνού παίζοντας με τον πόνο των χιλιάδων κατοίκων του Αρχαγγέλου.
Ας δούμε, λοιπόν, το ιστορικό του αποχετευτικού αγωγού Βόδι – Αφάντου – Αρχάγγελος, που θυμίζει κάτι από τον θρύλο του γεφυριού της Άρτας.

Το έργο δημοπρατήθηκε, πριν από είκοσι χρόνια, σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορούσε στο τμήμα Βόδι – Φαληράκι για τις ανάγκες των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής.
Ο προϋπολογισμός του ήταν 2,5 δισ δραχμές και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία ΟΜΗΡΟΣ ΑΕ του κ. Βίου, θείου της υφυπουργού τότε Ελπίδας Τσουρή (βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Χίου). Η ίδια εταιρεία είχε πάρει τότε και το έργο του φράγματος Κρητηνίας, έργα τα οποία – δυστυχώς- για τον λαό της Ρόδου, εγκαταλήφθηκαν με σκανδαλώδη τρόπο.
Ο αποχετευτικός αγωγός Βόδι – Φαληράκι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, όπως δεν έγιναν και τα προβλεπόμενα από τη μελέτη πέντε αντλιοστάσια.
Αποτέλεσμα: Για την ολοκλήρωσή του έγινε δεύτερη εργολαβία με επιπλέον ένα δισ δραχμές, με πρωτοβουλία της τότε γενικής γραμματέας Νοτίου Αιγαίου κ. Σημαντώνη και του αιρετού πλέον νομάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, με συνεργάτες τότε τους μετέπειτα δημάρχους. Είναι οι άνθρωποι που διέγραψαν, οριστικά και αμετάκλητα τη δεύτερη φάση του έργου δηλαδή την επέκταση του αποχετευτικού αγωγού από το Φαληράκι σε Αφάντου και Αρχάγγελο.
Μάλιστα ο κ. Μαχαιρίδης, στις διαμαρτυρίες της τότε δημοτικής αρχής ήταν ο πρώτος που είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία στον Αρχάγγελο αυτόνομου βιολογικού σταθμού.
Οκτώ χρόνια νομάρχης και άλλα δέκα Γ.Γ. Αιγαίου και περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ο κ. Μαχαιρίδης δεν ολοκλήρωσε το έργο του αποχετευτικού αγωγού Αρχαγγέλου.
Βουλευτής και δήμαρχος για μια τετραετία (2011) ο κ. Κουσουρνάς, αντινομάρχης στα τεχνικά έργα, επίσης δεν μπόρεσε.
Δώδεκα χρόνια αντινομάρχης και αντιπεριφερειάρχης και τέσσερα χρόνια δήμαρχος ο κ. Χατζηδιάκος, επίσης, δεν μπόρεσε να δώσει λύση.
Επί είκοσι χρόνια εξαπατούν τον λαό του Αρχαγγέλου με «ΘΑ» και υποσχέσεις.
Και σήμερα, με θράσος χιλίων πιθήκων, οι κληρονόμοι της παράταξης του κ. Μαχαιρίδη έρχονται να μας πουν «Μαυρογιαλούρους» της πολιτικής γιατί ο Γιώργος Χατζημάρκος δεσμεύτηκε, ενώπιον του αρχαγγελίτικου λαού, για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου αυτόνομου βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων.
Και όμως είναι η μόνη ρεαλιστική λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Είναι μονόδρομος για τους παρακάτω λόγους:
Πρώτον, ο αποχετευτικός αγωγός δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων να γίνει, διότι είναι αδιανόητο να περάσει από την εθνική οδό Ρόδου – Λίνδου, απ’ όπου περνούν ο αγωγός ύδρευσης, και δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.
Αλλά και αν ακόμα ήταν δυνατόν, επί μία πενταετία – τουλάχιστον – θα είχαμε μια εθνική οδό άνω – κάτω «σκοτώνοντας» τον τουρισμό του νησιού μας.
Δεύτερον, η κατασκευή του αγωγού προϋποθέτει την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου βιολογικού σταθμού στο Βόδι.
Από το 2012 ο σύλλογος προστασίας του περιβάλλοντος καταγγέλλει ότι είναι πλέον ξεπερασμένος επισημαίνοντας ότι κατά καιρούς εντοπίζονται «ζωντανά» λύματα στην τουριστική Καλλιθέα, πέραν από την έντονη δυσοσμία που σκεπάζει ολόκληρη την περιοχή Φαληρακίου.
Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα συμβεί αν προστεθούν τα λύματα Αφάντου, Κολυμπίων και Αρχαγγέλου.
Αλλά και πολύ πρόσφατα (24 Μαρτίου 2019) ο ίδιος σύλλογος με άρθρο του έκανε λόγο για μια πραγματική «βόμβα» η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να σκάσει απονέμοντας στην ΔΕΥΑΡ και τη δημοτική αρχή το «όσκαρ ανευθυνότητας».
Η ωρολογιακή «βόμβα», ωστόσο, είναι το πιθανότερο να σκάσει στον Αρχάγγελο, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων του, αν δεν γίνει το συντομότερο δυνατόν, ο αυτόνομος βιολογικός σταθμός.
Το δίκτυο αποχέτευσης που ολοκληρώθηκε πριν από δέκα περίπου χρόνια στον Αρχάγγελο, και που στοίχισε στους φορολογούμενους πολίτες 14 εκατομμύρια ευρώ περίπου κινδυνεύει να αχρηστευτεί παντελώς.
Κατά καιρούς, μάλιστα, έχει καταγγελθεί ότι έχουν γίνει παράνομες συνδέσεις λυμάτων και ότι έχει δημιουργηθεί πλέον στο εσωτερικό του μια μεγάλη αποικία αρουραίων , με ό,τι αυτό εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία.
Αυτό, σε συνδυασμό με την αποικία των αρουραίων που κατοικοεδρεύουν στους κλειστούς χώρους των ρεμάτων και των χειμάρρων που έχουν σκεπαστεί – και ποτέ δεν έχουν καθαριστεί, καθιστά τη λειτουργία του αυτόνομου βιολογικού σταθμού «κατεπείγον έργο».
Και κάτι τελευταίο. Αγωνιούν ο κ. Γλυνός και η παρέα του τι θα γίνει με τα επεξεργασμένα λύματα.
Αν έκαναν τον κόπο να ρωτήσουν κάποιον ειδικό περί βιολογικών σταθμών θα μάθαιναν ότι το νερό που χρησιμοποιείται μπορεί, χωρίς κανέναν κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος, να ποτίζει δέντρα σε ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Γλυνός και τα παιδιά της παρέας του που βλέπουν χρόνια τα ακάθαρτα απόβλητα να μολύνουν την κοίτη του Μαγκαφά και να φτάνουν μέχρι τα Στεγνά, δίπλα από νηπιαγωγεία και σχολεία, χωρίς ποτέ να διαμαρτυρηθούν και να λάβουν μέτρα, δεν μπορούν να μας κάνουν μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου