Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την πραγματοποίηση του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου του Σύριζα στην Ρόδο και τα όσα εξαγγέλθηκαν, με σημείο αιχμής τον ΦΠΑ και το Μεταφορικό Ισοδύναμο, άσκησε με δηλώσεις του ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. κ. Βασίλης Υψηλάντης.
Πιο συγκεκριμένα, τόνισε τα εξής: «Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, επιδιώκουν να εμφανίσουν το άσπρο – μαύρο και το μαύρο – άσπρο. Πρέπει να τονίσω ότι η επίσκεψή τους στην Ρόδο, δεν είχε κανέναν άλλο στόχο από την επικοινωνιακή ‘θωράκισή’ τους ενόψει εκλογών. Ένα παραμένει σταθερό και ισχυρό: ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν η κυβέρνηση η οποία απεμπόλισε όλα τα δικαιώματα τα οποία είχαν τα νησιά μας, σε φορολογικό επίπεδο –κυρίως- και αναπτυξιακό. Αν το συνδυάσουμε και με τον χειρισμό του προσφυγικού, καταλαβαίνουμε όλοι μας, ότι αυτή η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είναι μια καταστροφή για τα νησιά μας. Και γι αυτό τον λόγο, προσωπικά θεωρώ ότι θα έπρεπε κι εδώ να είχαμε ακολουθήσει τον δρόμο της Μυτιλήνης, όπως οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό και όχι με “κλειδιά” και με τιμές, αλλά αντιθέτως με ισχυρή διαμαρτυρία, την αγανάκτηση που βγάζει ένας νησιωτικός λαός, για το πώς συμπεριφέρεται αυτή η κυβέρνηση απέναντί τους».
Σχολιάζοντας την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ο κ. Υψηλάντης τόνισε: «Οι προσωπικοί μου αγώνες για την διατήρησή τους, μου δίνουν αυτό το δικαίωμα να έρχομαι σε αντίθεση με όλους εκείνους οι οποίοι απεμπόλισαν αυτό το κοινοτικό κεκτημένο που είχαν τα νησιά μας».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει περιθώριο να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε πίσω τον μειωμένο ΦΠΑ, ο κ. Υψηλάντης δήλωσε: «Κοιτάξτε, όταν απεμπολείς κάτι, όταν το εκχωρείς, όταν επιστρέφεις κάτι που σου δόθηκε είναι δύσκολο να το επανακτήσεις. Βέβαια, όπως τόνισε ο κ. Πιέρ Μοσκοβισί η συγκεκριμένη οδηγία εξακολουθεί να υπάρχει και προβλέπει το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να έχει μειωμένο ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά. Με το 3ο όμως Μνημόνιο, αυτό το κεκτημένο το «παρέδωσαν» με αποτέλεσμα οι όποιοι αγώνες γίνουν από εδώ και στο εξής, θα είναι αγώνες που θα πρέπει να δοθούν με συνέπεια και με ορθή στάση. Και σίγουρα, όχι από αυτούς τους ανθρώπους που το εκχώρησαν. Επινόησαν και βάφτισαν αυτό που έκαναν, Μεταφορικό Ισοδύναμο –ότι δήθεν θα έρθει να αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες. Αυτό είναι άλλα…. παραμύθια τα οποία προσφέρει σήμερα η κυβέρνηση του Τσίπρα και του Καμμένου, προκειμένου να καταλαγιάσει την όποια αντίδραση υπάρχει. Τα Μ.Ι. όπως εφαρμόστηκαν σε άλλα νησιά ευρωπαϊκών χωρών, έγιναν επειδή υπήρξαν κονδύλια –τα οποία εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε όπως έπρεπε και δεν τα αξιοποιήσαμε. Σήμερα με το να δώσεις κάποια εισιτήρια και να καλύψεις κάποια έξοδα, δεν λύνεις το πρόβλημα. Γι αυτό λέω ότι η διαφοροποίηση στην φορολογία είναι το μόνο σοβαρό και σταθερό αξίωμα, το οποίο μπορούμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να απαλύνουμε λίγο αυτή την αδικία που γίνεται στους νησιώτες. Αυτήν την γνώση εάν την διέθεταν οι νησιώτες εκπρόσωποί μας αυτή την περίοδο, σίγουρα δεν θα το είχαν δώσει τόσο εύκολα. Αν όμως αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με ευχολόγια και απλές διαμαρτυρίες και στο τέλος τα ψηφίζουμε όλα…. Καταλαβαίνετε ότι οι ισχυρές διεκδικήσεις μας, τα ισχυρά αιτήματά μας ως νησιώτες ποτέ δεν θα ικανοποιηθούν».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ