Ειδήσεις

Μάχη «στήθος με στήθος» για Λυριστή–Περίδη

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα εκ νέου οι δικηγόροι της Ρόδου, στον δεύτερο γύρο μίας εκλογικής αναμέτρησης, που έχει χαρακτηρισθεί ως η πιο απρόβλεπτη των τελευταίων ετών, καθώς κανείς δεν ήταν σε θέση να δώσει καθαρό προβάδισμα σε κανέναν από τους 7 διεκδικητές της θέσης του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.
Η σημερινή επαναληπτική αναμέτρηση, εξακολουθεί να είναι απρόβλεπτη και ενδέχεται να βγάλει ένα μπλεγμένο, οριακό αποτέλεσμα. Οι φετινές εκλογές των δικηγόρων είναι οι πιο αμφίρροπες των τελευταίων δεκαετιών και η επόμενη μέρα για τον πρόεδρο που θα αναδειχθεί ομοίως δύσκολη.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια ποιοι από τους ψηφοφόρους θα προσέλθουν τελικά σήμερα στις κάλπες και το αποτέλεσμα καθίσταται ανοιχτό για το ζευγάρι των δύο μονομάχων του δεύτερου γύρου.
Αμφότεροι οι υποψήφιοι, που θα αναμετρηθούν σήμερα και συγκεκριμένα οι κ.κ. Σάββας Λυριστής και Βασίλης Περίδης, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, καθώς εκλέγονται και οι δύο (ο πρώτος ως πρόεδρος και ο δεύτερος ως μέλος μέχρι να αποφασίσει το νέο διοικητικό συμβούλιο αν του αναθέσει αυξημένα καθήκοντα π.χ. αντιπροέδρου), γνωρίζουν εξάλλου ότι μετεκλογικά θα πρέπει να συμμαχήσουν αφού δεν έχουν επαρκή πλειοψηφία μεταξύ των μελών της νέας 11μελούς διοίκησης.
Πιο συγκεκριμένα η κ. Νινέτα Κατσιμπρή συμμετείχε στις εκλογές με την παράταξη του κ. Γ. Μαυρομάτη, η κ. Πέπη Παπαπαύλου – Βαρδέλη με την παράταξη του κ. Β. Καταβενάκη, η κ. Μάρα Αντωνιάδη και οι κ.κ. Σπύρος Σαλαμαστράκης και Στέργος Λεβέντης με την παράταξη του κ. Λυριστή, ενώ οι κ.κ. Ανθούλα Καραολάνη, Μιχάλης Καντιδενός και Γιάννης Βρούχος κατήλθαν ως ανεξάρτητοι στις εκλογές.
Κανείς εκ των δύο δεν εξασφάλισε εξάλλου, «παράσταση νίκης» από την πρώτη εκλογή, αφού η διαφορά τους περιορίστηκε μόνο στις τρεις ψήφους.
Ψήφισαν συγκεκριμένα 370 μέλη σε σύνολο 433 με δικαίωμα ψήφου και βρέθηκαν 362 έγκυρα και 8 λευκά ψηφοδέλτια. Ο κ. Λυριστής έλαβε 79 ψήφους και ο κ. Περίδης 76.
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι κανείς εκ των υποψηφίων προέδρων, που δεν προκρίθηκαν και συγκεκριμένα οι κ.κ. Φ. Κωστόπουλος (έλαβε 66 ψήφους), Γ. Μαυρομάτης (έλαβε 59 ψήφους), Β. Καταβενάκης (έλαβε 58 ψήφους), Τάσος Διάκος (έλαβε 16 ψήφους) και Ι. Κουμπιάδης (έλαβε 8 ψήφους), δεν εξέφρασαν δημοσίως την προτίμησή τους σε έναν εκ των δύο τελικών διεκδικητών.
Παρότι υπήρξαν αντιπαραθέσεις ως και διαμάχες, εξαιτίας προεκλογικών τακτικών, ουδείς εκ των 5 υποψηφίων, που δεν προκρίθηκαν, επέλεξε να δηλώσει την στήριξή του. Στην πραγματικότητα μάλιστα κάτι τέτοιο θεωρήθηκε ανώφελο διότι κατά τεκμήριο το εκλογικό σώμα του πρώτου επιστημονικού συλλόγου έχει επίπεδο και κρίση και δύσκολα κατευθύνεται.
Την εβδομάδα, που μεσολάβησε, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, απέφυγαν εξάλλου να τοποθετηθούν δημόσια και περιορίστηκαν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου για να κατορθώσουν να γείρουν την πλάστιγγα.
Ο κ. Λυριστής, εξάλλου ακολούθησε μια προεκλογική τακτική χαμηλών τόνων επιλέγοντας να μην δημοσιοποιήσει τις θέσεις του, να μην τις προβάλει από τα ΜΜΕ ως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξαίρεση αποτέλεσε η παρουσίαση προεκλογικώς ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που ενημερώνει τους δικηγόρους για το νούμερο του πινακίου, που εκδικάζεται real time, για τον προγραμματισμό τους, που παρουσίασε η παράταξή του.
Ο κ. Περίδης από την άλλη, με θητεία πολλών ετών στο συνδικαλιστικό όργανο, είχε διαρκή παρουσία και εξέθεσε κατ’ επανάληψη τις θέσεις του και τις απόψεις του. Την εβδομάδα που μεσολάβησε μάλιστα οι υποστηρικτές του έβαζαν δημόσια το δίλημμα στους ψηφοφόρους αν θα επιλέξουν έναν έμπειρο και δοκιμασμένο υποψήφιο, που έχει τοποθετηθεί δημόσια για τις θέσεις και τις απόψεις του ή έναν νέο χωρίς προηγούμενη παρουσία.

Οι υποστηρικτές του κ. Λυριστή από την άλλη θεωρούν ότι ο Σύλλογος θα πρέπει να «αλλάξει σελίδα» και να εμπιστευθεί έναν νέο υποψήφιο, που θα λειτουργήσει με συλλογικότητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου