Ρεπορτάζ

Βελτιώνονται σταδιακά τα οικονομικά του Δήμου σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γ. Περδίκη

«Δεν υπάρχει ανάγκη για τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου για τον τρέχον έτος καθώς υλοποιείται χωρίς μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους που είχαν τεθεί αρχικά».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης.  Αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε πως για τα ίδια έσοδα δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν σταλούν όμως και άλλα χρήματα από το κράτος, τότε η κατάσταση θα βελτιωθεί περισσότερο.
«Στο εννιάμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα τα έσοδα από την κοιλάδα Πεταλούδων παρουσιάζουν υστέρηση 9,8%. Υστέρηση παρουσιάζουν και τα έσοδα από το τέλος ακίνητης περιουσίας, γιατί η ΔΕΗ προχωρά σε διακανονισμούς οφειλών. Εμείς λαμβάνουμε χρήματα μόνο όταν εξοφλούνται οι λογαριασμοί. Αύξηση παρατηρείται στις εισπράξεις από το τέλος παρεπιδημούντων, το τέλος ακαθαρίστων, και το προτιμησιακό δικαίωμα των παραλιών. Αύξηση εσόδων έχουμε από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων και τα τέλη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο κ. Γιάννης Περδίκης και πρόσθεσε πως υστέρηση παρουσιάζουν και οι εισπράξεις οφειλών από παρελθόντα έτη.
«Από τις κρατικές επιχορηγήσεις υπάρχουν απώλειες αλλά όχι στην έκταση που είχαμε εκτιμήσει αρχικά γιατί δόθηκαν χρήματα για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων. Λάβαμε χρήματα και από το Φόρο Εισοδήματος. Δεν έχει έρθει όμως ακόμη όλη η κατανομή από την ΣΑΤΑ. Περιμένουμε από εκεί 1.200.000 ευρώ. Δεν ανησυχώ για τα ίδια έσοδα αλλά για τις υποχρεώσεις του κράτους προς το Δήμο», τόνισε ο κ. Γιάννης Περδίκης.
«Τα ίδια έσοδα πάνε καλά αφού παρουσιάζουν αύξηση. Προχωράμε καλύτερα σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Αν έρθουν τα χρήματα που περιμένουμε από το κράτος, ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί στο ακέραιο και δεν θα αντιμετωπίσει ο Δήμος οικονομικό πρόβλημα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόσθεσε πως τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως δεν συντρέχει λόγος για τροποποίηση του προϋπολογισμού.
«Το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 133.312 ευρώ. Η διαφορά αυτή είναι πολύ μικρή για να μας ωθήσει να προχωρήσουμε σε τροποποίηση του προϋπολογισμού. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα στο τέλος του έτους. Στα ταμεία του Δήμου εισρέουν χρήματα και από τις ανανεώσεις των συμβάσεων για τα δημοτικά καταστήματα. Τα έσοδα από τέλη, δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών, θα είναι αυξημένα», δήλωσε ο κ. Περδίκης.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε πως δεν έχουν δημιουργηθεί πολλές οφειλές και δεν θα μείνουν εντάλματα απλήρωτα.  Ανακοίνωσε όμως ότι θα σταλούν εντολές για κατασχέσεις των ΑΦΜ ακόμη 500 επιχειρηματιών!
«Παρακολουθούμε εξονυχιστικά τα έσοδα και τις δαπάνες του Δήμου. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα επιδοθούν σταδιακά άλλα 500 κατασχετήρια για οφειλές που κυμαίνονται από 20.000 έως 100.000 ευρώ», δήλωσε ο κ. Περδίκης που αναφέρθηκε και στα διαδικαστικά προβλήματα κλεισίματος που εμφανίζει ο προϋπολογισμός του Δήμου για το τρέχον έτος
«Τα προβλήματα εστιάζονται στη σχέση Δήμου- ΔΕΥΑΡ και αφορούν κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τα αντλιοστάσια. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους κωδικούς του προϋπολογισμού. Είχαμε κάνει τροποποίηση τότε που καταργήθηκε ο ΔΗΦΟΔΩ. Η ΔΕΥΑΡ όμως δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίων με τη ΔΕΗ και οι χρεώσεις καταλογίζονται στο Δήμο», εξήγησε ο κ. Περδίκης.
Σε ερώτηση σχετικά με τις πληρωμές των προμηθευτών, που έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δώρος Κωνσταντίνου, ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι άπαντες πληρώνονται.
«Και μέσα στο Δεκέμβριο θα κάνουμε πληρωμές για να μην δημιουργηθεί κενό στις αρχές του έτους. Πληρώνονται άπαντες. Δεν κατανοώ την ανησυχία σας. Εμείς πληρώνουμε από ίδιους πόρους δαπάνες που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία διαφόρων δομών για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Περδίκης.
Η κ. Ευαγγελία Παναή δήλωσε κατά την ψηφοφορία «παρούσα».
Στην χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής έγινε συζήτηση για την προσφυγή που κατατέθηκε από τη μια από τις δυο εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται ο Δήμος στον τομέα της καθαριότητας και στο συμβιβασμό που θα πρέπει να γίνει.
«Και αυτή η εταιρεία ζητά τα χρήματα που της οφείλονται από το 2014. Στο πλαίσιο του συμβιβασμού που θα γίνει θα πρέπει να καταβάλουμε μόνο το κεφάλαιο δηλαδή 146.112 ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί σε έξι δόσεις. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου», δήλωσε ο κ. Γιάννης Περδίκης.
Τα τέλη διαφήμισης
Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής χθες έγινε συζήτηση και για την επιβολή τελών διαφήμισης.
Ειδικότερα για την κατηγορία α’ που αφορά διαφημίσεις σε πλατείες, οδούς και πεζοδρόμια, λιμάνια και περίπτερα, ο κ. Περδίκης πρότεινε το τέλος να διαμορφωθεί στα 0,37 ευρώ εβδομαδιαίως το τετραγωνικό μέτρο.  Για την κατηγορία β’ που είναι διαφημίσεις φωτεινές και μη, σε στέγες και δώματα από 20,30 και 75 ευρώ ετησίως το τετραγωνικό, ανάλογα με την κατηγορία.  Για την κατηγορία γ’ που αφορά διαφημίσεις σε οχήματα 2,05 ευρώ μηνιαίως.
«Σε άλλους Δήμους τα τέλη είναι κατά πολύ υψηλότερα. Εμείς θα πρέπει να λάβουμε απόφαση επειδή το προβλέπει ο νόμος. Επιπλέον το ζήτησε ο δήμαρχος με αφορμή τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις στάσεις της ΡΟΔΑ», δήλωσε ο κ. Περδίκης. Στην ανάγκη να διαμορφωθούν τα τέλη ανά τοπογραφική ζώνη αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Κορωναίος.
Την άποψη ότι έπρεπε να επεξεργαστούν το θέμα πρώτα τα μέλη της οικονομικής επιτροπής εξέφρασε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Ευαγγελία Παναή.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου