Ειδήσεις

«Ούτε ένα ευρώ δεν έχει απορροφήσει η κυβέρνηση Τσίπρα από τα 523 εκ. ευρώ του Εθνικού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για τη μηδενική απορρόφηση πόρων από το Εθνικό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, οι διαθέσιμοι πόροι του οποίου φτάνουν τα 523 εκ. ευρώ.

Ουσιαστικά, παραμένει αναξιοποίητο το μοναδικό πρόγραμμα με το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί τόσο η αλιεία, όσο και η παράκτια ανάπτυξη στις νησιωτικές περιοχές.

Το Ελληνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, προϋπολογισμού 523,4 εκατ. ευρώ, είχε υποβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στις 24 Οκτωβρίου του 2014, και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς καμία αλλαγή και στο σύνολό του.

Από το τέλος του 2015, θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει οι προκηρύξεις, αλλά και οι αναθέσεις των δράσεων προκειμένου να μπορούν να απορροφηθούν πόροι για την ενίσχυση της αλιείας.

Είμαστε στο 2018 και έχει προκηρυχθεί μόνο το 25% των μέτρων και δράσεων του εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 και από αυτά δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ ακόμα, σε όσους εντάχθηκαν.

Σε δήλωση του, ο κ. Μάνος Κόνσολας τονίζει:
«Οι νησιωτικές οικονομίες έχουν άμεση ανάγκη τους πόρους του Εθνικού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας.
Με τους ρυθμούς που πηγαίνει, όμως, η κυβέρνηση μπαίνουμε στο 2019 και ακόμα δεν έχει προχωρήσει το 75% των δράσεων και των προκηρύξεων.

Υπάρχουν 523 εκ. ευρώ για να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της αλιείας και να ενισχυθούν οι αλιείς στα νησιά μας, η μεταποίηση και εμπορία αλιευτικών προϊόντων και η ανάπτυξη αλιευτικών και παράκτιων περιοχών.

Αποδεικνύεται ότι αυτή η κυβέρνηση, αδιαφορεί για όλα αυτά τα ζητήματα, αδιαφορεί για την ενίσχυση της αλιείας αλλά και των παράκτιων δραστηριοτήτων στα νησιά».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών.

Προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Γιατί καρκινοβατεί το εθνικό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας ;

Το ελληνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, προϋπολογισμού 523,4 εκατ. Ευρώ, που είχε υποβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση στις 24 Οκτωβρίου του 2014, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ατόφιο και στο σύνολό του, έστω και με καθυστέρηση ενός έτους.
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με συνολική ακτογραμμή 16.300 χιλιομέτρων – την 9η παγκοσμίως – αποτελεί πραγματικό έγκλημα να παραμένει αναξιοποίητο ένα τόσο σημαντικό Πρόγραμμα για την ενίσχυση του αλιευτικού πλούτου της πατρίδας μας και εδώ και τέσσερα χρόνια να παραμένουν αδιάθετοι κοινοτικοί πόροι, που προσεγγίζουν τα 390 εκατ. ευρώ.
Επειδή, το εν λόγω Πρόγραμμα σχεδιάστηκε, καταρτίστηκε και υιοθετήθηκε επί υπουργίας μου το 2014 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε αγαστή συνεργασία με την τότε κοινοτική Επίτροπο Αλιείας Μαρία Δαμανάκη,
Επειδή, με το πρόγραμμα αυτό σχεδόν διπλασιάσαμε για πρώτη φορά (αύξηση κατά 87%, σε σύγκριση με τα 207,8 εκατ. ευρώ του προηγούμενου ΕΠΑΛ 2007-2013) τα κονδύλια για την ενίσχυση της ελληνικής αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών,
Επειδή, με το πρόγραμμα αυτό στοχεύσαμε στην ενίσχυση – με αυξημένους ευρωπαϊκούς πόρους 388,7 εκατ. ευρώ (κοινοτική συμμετοχή) και 134,7 εκατ. ευρώ εθνική συμμετοχή – σημαντικών επενδύσεων στον αλιευτικό τομέα, τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών, στη μεταποίηση και εμπορία αλιευτικών προϊόντων, την ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών και την εφαρμογή της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
Επειδή, θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα τελευταία τέσσερα χρόνια να έχει «τρέξει με ταχύτητα φωτός» τις προκηρύξεις και αναθέσεις των επιμέρους προγραμμάτων και δράσεων του Προγράμματος, πράγμα που δεν έγινε λόγω της ανεύθυνης ολιγωρίας που επέδειξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς την τετραετία προκηρύχθηκε μόλις το 25% των μέτρων και δράσεων (135 εκατ. ευρώ),
Επειδή, αγνοήθηκαν παντελώς οι έντονες προτροπές του κοινοτικού Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, ο οποίος μάλιστα τον Οκτώβριο του 2016 στο ελληνικό Κοινοβούλιο ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών υπογράμμιζε πως, «το ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, εάν αξιοποιηθούν με έναν έξυπνο και βιώσιμο τρόπο, ώστε να μπορέσουν να απορροφηθούν όλα τα προβλεπόμενα κοινοτικά κονδύλια»,
Επειδή, λόγω της προχειρότητας και της ανευθυνότητας με την οποία αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, σήμερα ούτε ένα ευρώ ενισχύσεων και επιδοτήσεων, από το συνολικό προϋπολογισμό των 523,4 εκατ. ευρώ, δεν έχει μπει στις τσέπες των Ελλήνων ψαράδων, των δυνητικών επενδυτών, των υδατοκαλλιεργειών και για την ενίσχυση παραθαλάσσιων και νησιωτικών περιοχών,
Επειδή, είναι εθνικά απαράδεκτο και αυτό το πρόγραμμα να λιμνάζει στα Ταμεία των Βρυξελών και να στερούνται η εθνική μας οικονομία και οι τοπικές κοινωνίες από πολύτιμους πόρους, που έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα για την τόνωση των περιοχών με αλιευτικό ενδιαφέρον και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,

Ερωτάται ο κ. υπουργός :

1. Γιατί μέχρι σήμερα έχει προκηρυχθεί μόνο το 25% των μέτρων και δράσεων του εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020;
2. Πότε ακριβώς προτίθεται να προκηρύξει τα υπόλοιπα 388 εκατ. ευρώ;
3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την πληρωμή των ενταχθέντων στα μέτρα και τις δράσεις του Προγράμματος, που έχουν ήδη προκηρυχθεί;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1. Γιώργος Καρασμάνης, Βουλευτής Πέλλας

2. Αθανασίου Χαράλαμπος, Βουλευτής Λέσβου

3. Γιαννάκης Στέργιος, Βουλευτής Πρεβέζης

4. Γιόγιακας Βασίλειος, Βουλευτής Θεσπρωτίας

5. Δήμας Χρίστος, Βουλευτής Κορινθίας

6. Καραγκούνης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Αιτωλίας και Ακαρνανίας

7. Κόνσολας Εμμανουήλ, Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου