Να επεκταθεί το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά και όχι μόνον για έξι μήνες, ζήτησε χτες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Ελήφθη απόφαση μετά την συνάντηση η οποία έγινε στη Σύνοδο Κορυφής στην Ευρώπη, μεταξύ των αρχηγών κρατών – μελών, όπου μετά το πέρας ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε κάτι ευχάριστο: την διατήρηση έστω και μόνον κατά έξι μήνες των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά, τα οποία έχουν δεχτεί προσφυγικές ροές –ίσως τις μεγαλύτερες.
-Παρατήρηση πρώτη: μία απόφαση σωστή, για τους… τελείως λάθος λόγους.
-Παρατήρηση δεύτερη: τα νησιά τα οποία έχουν υποστεί πληγές από προσφυγικές ροές, δεν είναι μόνον αυτά τα πέντε.
-Παρατήρηση τρίτη: τα υπόλοιπα νησιά μένουν με την πικρία ότι έπρεπε να έχουν ακρωτηριαστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, για να τύχουν ενός απολύτου δίκαιου μέτρου, που το είχαν το δικαιούνταν και ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχουν ισότιμα με την Ηπειρωτική Ελλάδα και Ευρώπη, σε αυτό που λέμε, «ενιαίος οικονομικός χώρος».
-Παρατήρηση τέταρτη: δημιουργείται η προσδοκία πλέον σε όλους, το μέτρο να επεκταθεί παντού. Εκεί που υπήρχε.
-Και παρατήρηση πέμπτη: γιατί μόνον έξι μήνες; Είναι ένα δίκαιο μέτρο. Ακόμη και αυτά τα πέντε νησιά (δύο εξ αυτών δικά μας) θα έχουν ξεπεράσει τις επιπτώσεις από αυτό το πολύ μεγάλο φαινόμενο;
Το 2015, κάποιοι μας είπαν ότι η ισονομία και η απόδοση δικαιοσύνης είναι μέσα στην χώρα μας το να έχουν τον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ οι νησιωτικές με τις ηπειρωτικές περιοχές.
Το 2018, νομίζω ότι όλοι έχουν καταλάβει ότι αυτή ήταν μια προπαγάνδα εναντίον της αλήθειας, εναντίον των νησιών, εναντίον της νησιωτικής πραγματικότητας και καλό είναι στην πολιτική να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας –και όταν τα αναγνωρίζουμε, να τα ανατρέπουμε και να θεραπεύουμε τα προβλήματα που αυτά έχουν δημιουργήσει».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ