Ρεπορτάζ

Πρέπει να κλείσει άμεσα η δομή στα παλαιά σφαγεία

«Προκλητική» αδιαφορία εξακολουθεί να επιδεικνύει ο δήμαρχος Ρόδου σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον πρόχειρο καταυλισμό φιλοξενίας, που έχει δημιουργηθεί στα παλαιά σφαγεία, δίπλα στο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου.
Τον επόμενο μήνα, θα κλείσει ακριβώς… τρία χρόνια λειτουργίας, αυτός ο άτυπος χώρος φιλοξενίας προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στις φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών, οι οποίοι έχουν αναλάβει την σίτισή τους, των συμπολιτών μας, απλών ανθρώπων, ιδιωτών, ξενοδόχων και επιχειρηματιών που προσφέρουν φαγητά και ρουχισμό καθώς και των γιατρών που εξετάζουν τους ανθρώπους αυτούς, αφιλοκερδώς.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο εθελοντής κ. Ντίνος Μαντικός (που παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, έχει το σθένος να προσφέρει τις υπηρεσίες του ανελλιπώς), οι αντοχές έχουν πλέον εξαντληθεί και είναι η ώρα να αναλάβει κάποιος την ευθύνη και να δώσει μια οριστική λύση.
«Ο δήμαρχος, είχε δεσμευτεί ότι θα κλείσει αυτή η δομή. Εμείς μείναμε μόνον δύο εθελοντές, μόνοι μας να ψάχνουμε καθημερινά για να βρούμε φαγητό, να μεριμνούμε για την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών και να ψάχνουμε για φάρμακα. Δεν ξέρουμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα κυρίως με την σίτιση αλλά και με τις αυξημένες ανάγκες που έχουν αυτοί οι άνθρωποι συνεχώς. Επιτέλους πρέπει και ο κ. Χατζηδιάκος να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Εάν θα ανοίξει ένα hot spot στην Ρόδο ή εάν θα βρει μια άλλη λύση. Μερικοί φιλοξενούνται σε σπίτια, αλλά οι ροές άρχισαν πάλι από την γείτονα χώρα. Και με τις νέες συμφωνίες, δεν ξέρουμε τι μάς ξημερώνει».
Προς το παρόν, φιλοξενούνται 40 άτομα στα παλαιά σφαγεία ενώ μερικές οικογένειες φιλοξενούνταn με την βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σε σπίτια. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς οι συνθήκες δεν είναι οι ενδεδειγμένες για την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών.
«Ο κ. Χατζηδιάκος, από την μία, μας ζήτησε να κάνουμε υπομονή μέχρι τον περασμένο Αύγουστο και μετά μάς ζήτησε να περιμένουμε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Φτάσαμε στον Απρίλιο και δεν έκανε τίποτα. Σήμερα μπήκαμε στον Ιούλιο και τον επόμενο μήνα κλείνουμε τρία χρόνια. Τρία χρόνια, παλεύουμε μόνοι μας, με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, μας έχουν βοηθήσει αρκετά αλλά πρέπει να βρεθεί οριστική λύση. Συνεχώς, μας το αναβάλλει. Αυτή η δομή στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στον εθελοντισμό. Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη υπομονή. Ας μας δώσει μία απάντηση», είπε ο κ. Μαντικός.
Σημειώνεται πως στην Ρόδο, οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έχουν μεριμνήσει για να μεταφερθούν σε μικρά σπιτάκια 40 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στα σφαγεία φιλοξενούνται τώρα ακόμη 40 περίπου άτομα. Ωστόσο οι συνεχείς νέες αποβιβάσεις, στα νησιά, αυξάνουν την ανησυχία αφού όσοι εντοπίζονται περνούν από την Ρόδο και προωθούνται στα νησιά που έχουν εγκαταστάσεις hot spot, όπως η Κως και η Λέρος.
«Αρχικά, μας είπαν ότι η δομή θα άλλαζε θέση. Ωστόσο, το κέντρο αυτό προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, έγινε για να φιλοξενούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για 48 ώρες μέχρι να λάβουν οι αρχές τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα κ.λπ. Σήμερα εξακολουθεί να είναι προσωρινός χώρος. Τα σφαγεία, δεν είναι ένας χώρος που προσφέρεται πλέον για φιλοξενία και με δεδομένο ότι οι συνθήκες του κτηρίου δεν είναι οι κατάλληλες για να διαμένουν εκεί άνθρωποι. Τις τελικές αποφάσεις και την ευθύνη πρέπει να τις λάβει ο ίδιος ο δήμαρχος. Εμείς ως εθελοντές, θα δώσουμε ό,τι μπορούμε στους ανθρώπους αυτούς αλλά έχουμε κουραστεί και δεν μπορούμε πλέον να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας κάτω από αυτές τις συνθήκες…» δήλωσε ο κ. Μαντικός.
Να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος έχει ξεκαθαρίσει σε δημόσιες δηλώσεις του επανειλημμένα, πως δεν θα δεχτεί ποτέ την δημιουργία hot spot στο νησί της Ρόδου, ενώ δεν έχει δώσει διευκρινίσεις μέχρι και τώρα, εάν θα υπάρξει κάποιο άλλο σημείο στο νησί της Ρόδου που θα λειτουργήσει ως κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ούτε και έχει προβεί σε κάποιες διευκρινιστικές δηλώσεις ή πρωτοβουλίες για μια εναλλακτική λύση.
Να σημειωθεί ότι η δημιουργία hot spot στην Ρόδο είχε προταθεί στο παρελθόν από κάποιους τοπικούς φορείς με στόχο να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση, να υπάρξει καλύτερος έλεγχος και βεβαίως, να υπάρξει η απαραίτητη αστυνόμευση, πράγμα που έχει απορρίψει κατηγορηματικά ο κ. Χατζηδιάκος.
Μέχρι σήμερα, έχουν περάσει από την Ρόδο πάνω από 16.000 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου