Τοπικές Ειδήσεις

Με λιγότερα λεφτά ταξιδεύει κανείς στο εξωτερικό παρά στη Ρόδο!

Γιατί να… μην επιλέξετε τη Ρόδο για τις διακοπές του Πάσχα. Ή άλλως πως, τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια ναρκοθετούν τον εσωτερικό τουρισμό.
Με μια απλή έρευνα στις πλατφόρμες για “φθηνά” αεροπορικά εισιτήρια, διαπιστώνει κανείς πολύ εύκολα πως οικονομικά συμφέρει περισσότερο να ταξιδέψεις μέχρι το Λονδίνο, ή τη Ρώμη, ή τη Φρανκφούρτη, ή τις Βρυξέλλες παρά στη Ρόδο. Κι αυτό γιατί για να ταξιδέψει κανείς στη Ρόδο από την Αθήνα με επιστροφή, χρειάζεται να ξοδέψει 180 ευρώ το άτομο ενώ για το Λονδίνο θα ξοδέψει μόλις 143 ευρώ, για την Φρανκφούρτη 136 και για τις Βρυξέλλες 132 ευρώ.
Η αναζήτηση έγινε για την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, ήτοι από την Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Λαμπρή Τρίτη 30 Απριλίου και τα αποτελέσματα στην γνωστή πλατφόρμα “Skyscanner”, είναι πράγματι εντυπωσιακά.
Για να ταξιδέψει μια τετραμελής οικογένεια στη Ρόδο από την Αθήνα με αεροπλάνο, θα χρειαστεί περίπου 700 ευρώ, περίπου 550 για το Λονδίνο, περίπου 500 για την Φρανκφούρτη και για τις Βρυξέλλες, χωρίς να περιλαμβάνεται στην τιμή ξενοδοχείο.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι στη σύγκριση… η Ρόδος βγαίνει πολλαπλώς χαμένη ως προορισμός εσωτερικού τουρισμού, αφού καθίσται ασύμφορη. Με λιγότερα χρήματα, μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να απολαύσει τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα.
Επιπλέον τις περιόδους των εορτών και των αργιών που κατά κύριο λόγο μετακινούνται φοιτητές, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι ακόμα κι αν έχουν κάνει εγκαίρως τον προγραμματισμό τους θα πρέπει να πληρώσουν ένα σεβαστό ποσό τόσο για τα αεροπορικά όσο και για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αναγάγοντας πλέον τις μετακινήσεις από και προς τη Ρόδο σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα.
Ενδεικτικά, οι τιμές για την περίοδο διακοπών του Πάσχα, σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού σε σύγκριση με το κόστος του ταξιδιού για Ρόδο διαμορφώνονται ως εξής:
Αθήνα-Ρόδος 180
Αθήνα-Λονδίνο 143
Αθήνα-Ρώμη 145
Αθήνα-Φρανκφούρτη 136
Αθήνα-Σόφια 74 ευρώ
Αθήνα-Κίεβο 157
Αθήνα-Βουκουρέστι 142
Αθήνα-Ζυρίχη 181
Αθήνα-Βρυξέλλες 132
Αθήνα-Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο) 183
Η γενικότερη κατάσταση στις τιμές των εισιτηρίων και στις περιορισμένες επιλογές των νησιωτών, γεννούν πολλά ερωτηματικά τόσο για τον τρόπο που διαμορφώνονται όσο και για τις χλιαρές πρωτοβουλίες των τοπικών φορέων, παρ΄ό,τι οι μετακινήσεις βρέθηκαν και πάλι στο προσκήνιο των συζητήσεων με την εφαρμογή του περιβόητου Μεταφορικού Ισοδυνάμου, που έχει τελικά μηδαμινή συνεισφορά στην τσέπη των νησιωτών.
Πέραν των περιορισμένων επιλογών, το κόστος των εισιτηρίων έχει εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται επιπλέον όσοι επιβάλλεται να ταξιδέψουν άμεσα προς και από την Αθήνα είτε για ιατρικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για προσωπικούς λόγους στους οποίους δεν εισχωρεί μακροχρόνιος προγραμματισμός.

Αξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός, πώς είναι δυνατόν να κοστίζει φθηνότερα μια πτήση που διαρκεί περισσότερες ώρες, που σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνει και γεύμα και που προσγειώνεται επίσης σε διεθνή αεροδρόμια.
Η χλιαρή μέχρι σήμερα αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού –πλέον- προβλήματος, από τους τοπικούς παράγοντες, επιτρέπει στις εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια από την Αθήνα προς τη Ρόδο, να συνεχίζουν την ίδια οικονομική πολιτική, χωρίς να λαμβάνεται καν υπ΄όψη η περιβόητη νησιωτικότητα που πλέον έχει απωλέσει κάθε έννοια και κάθε υπόσταση, όταν για να ταξιδέψει ένας νησιώτης πρέπει να καταβάλει μισό τουλάχιστον μισθό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου