Την πάγια θέση του ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους εξέφρασε και πάλι τη Δευτέρας η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας μάλιστα ότι διαφωνεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι προτεραιότητα είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και όχι το χρέος.

«Φυσικά η Ελλάδα έχει βελτιώσει την παραγωγικότητα της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια. Δεν ευθυγραμμίζομαι με τον υπουργό Σόιμπλε ο οποίος λέει πως η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση χρέους. Ποιος λέει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται λιγότερο χρέος; Εμείς στο ΔΝΤ θεωρούμαι πως χρειάζεται λιγότερο χρέος, και υποστηρίζουμε την αναδιάρθρωση του χρέους ως ένα βαθμό», ανέφερε η κα Λαγκάρντ, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του American Enterprise Institute στην Ουάσιγκτον.

Στόχος, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ είναι η βιωσιμότητα του χρέους, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να είναι πιο παραγωγική. «Γι’ αυτό, τόνισε, το ΔΝΤ ζήτησε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και μεταρρυθμίσεις που θα έχουν αντίκτυπο. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία προκειμένου να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγικότητα της οικονομίας της.

Σύμφωνα με τη Κριστίν Λαγκάρντ, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται να πατά σε δυο «βάρκες»: Μεταρρυθμίσεις, που παρέχουν τη δημοσιονομική βάση για τη συμμετοχή του, αλλά και μια ελάφρυνση χρέους αναγκαία για τη δυνητική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Kαθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ