Ρεπορτάζ

Σε πραγματική απόγνωση οι λιμενικοί της Δωδ/σου – Εχουν φθάσει στα όριά τους

Στο έλεος του Θεού έχουν αφεθεί οι άνδρες του λιμενικού σώματος Δωδεκανήσου, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις από την κεντρική διοίκηση πως επρόκειτο να ενισχυθούν με σημαντικό αριθμό ανδρών, εντούτοις οι λιγοστές μεταθέσεις που έγιναν, δεν έλυσαν ουσιαστικά προβλήματα. Το μόνο πρόβλημα που επιλύθηκε ήταν να καταφέρουν άνδρες του λιμενικού σώματος που παρέμεναν για χρόνια στην περιοχή μας, να πάρουν τελικά την μετάθεσή τους για άλλες υπηρεσίες της χώρας όπως δικαιούνταν και όπως προβλέπει ο νόμος.
Οπως δήλωσε ο κ. Στάθης Σαμαράς, πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δωδεκανήσου, ούτε αυτή τη φορά κατέστη δυνατόν να ενισχυθεί η υπηρεσία της περιοχής μας αν και όπως επισήμανε, λόγω των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη η ενίσχυσή της.
«Οι προσπάθειές μας για ενίσχυση της υπηρεσίας στα Δωδεκάνησα ξεκίνησαν ήδη από το 2008, όμως από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει με υπαιτιότητα της κεντρικής διοίκησης. Στα Δωδεκάνησα, ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν 350 άνδρες του λιμενικού σώματος, πλέον των πληρωμάτων των σκαφών, υπηρετούν συνολικά 280. Ειναι οξύμωρο να αυξάνονται οι ανάγκες και να μειώνεται η δύναμή μας. Από τις λιγοστές μεταθέσεις το μόνο που επετεύχθη ήταν επιτέλους κάποιοι συνάδελφοί μας που παρέμειναν στη Ρόδο για πολλά χρόνια, να καταφέρουν να πάρουν την μετάθεση που δικαιούντο», δήλωσε ο κ. Στάθης Σαμαράς.
Οπως έγινε γνωστό η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δωδεκανήσου έχει απευθυνθεί στους πολιτικούς άρχοντες της περιοχής μας προκειμένου να ενισχύσουν τον αγώνα της για στελέχωση των υπηρεσιών στα Δωδεκάνησα, όμως δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
«Εχουμε εξαντληθεί και σωματικά και ψυχολογικά. Εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες, εις βάρος των οικογενειών μας. Πέρα από την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, έχουμε και πολλές άλλες αρμοδιότητες με αποτέλεσμα οι υπερωρίες να είναι αναπόφευκτες. Βρισκόμαστε αποδεκατισμένοι, λίγο πριν το άνοιγμα της νέας σεζόν, που σημαίνει ότι και φέτος θα έχουμε τα ίδια προβλήματα. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες οι μεταναστευτικές ροές όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν. Φαντάζεστε λοιπόν τι θα γίνει με τη νέα σεζόν. Κι όμως, αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την κεντρική μας διοίκηση. Είμαστε απογοητευμένοι, είμαστε απελπισμένοι αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας» ξεκαθαρίζει ο κ. Σαμαράς.
Μιλώντας για την σημερινή δομή του Λιμενικού Σώματος το χαρακτήρισε υδροκέφαλο με έναν αδυνατισμένο υπηρεσιακό βραχίονα κι αυτό γιατί, όπως είπε, την ώρα που στα νησιά οι λιμενικοί στενάζουν,  στο υπουργείο υπηρετεί ένας τεράστιος αριθμός ανδρών του λιμενικού ενώ όπως κατάγγειλε στην ηπειρωτική χώρα υπάρχουν υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό.
«Την ίδια ώρα που άλλες υπηρεσίες στην ηπειρωτική χώρα έχουν πλεονάζον προσωπικό και που στο υπουργείο υπηρετεί ένας τεράστιος αριθμός συναδέλφων, εμείς παλεύουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Πέραν από την σωματική κόπωση, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το τεράστιο ψυχολογικό κόστος κάθε φορά που δεν καταφέρνουμε να σώσουμε όλους τους ανθρώπους που εκλιπαρούν για βοήθεια μέσα στη θάλασσα, κάθε φορά που ανασύρουμε ένα πνιγμένο παιδί. Αυτό το ψυχολογικό βάρος είναι τεράστιο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Οπως έκανε γνωστό, την ερχόμενη Παρασκευή η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δωδεκανήσου θα δώσει το “παρών” στην πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 13:30 στην πλατεία Κολοκοτρώνη.
«Η Ενωσή μας θα δώσει δυναμικό παρών στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της παραμονής μας εκεί θα έχουμε νέα σειρά συναντήσεων με παράγοντες της κεντρικής διοίκησης, σε μία προσπάθεια να τους πείσουμε για τα αυτονότητα. Δεν  θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για την ασφάλεια των συναδέλφων μας, των συμπολιτών και των νησιών μας», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου