ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο χρηματοδοτικό πακέτο 1,8 δισ. € στην TUI  και αύξηση κεφαλαίου – Αυξάνει το ποσοστό του ο Mordashov

news room 1 λεπτό ανάγνωση
87
Μέγεθος γραμμάτων

Νέο χρη­μα­το­δο­τι­κό πα­κέ­το ύψους 1,8 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ εξα­σφά­λι­σε ο τα­ξι­διω­τι­κός κο­λοσ­σός TUI AG, μετά από συμ­φω­νία με ιδιώ­τες επεν­δυ­τές, τρά­πε­ζες και την γερ­μα­νι­κή ομο­σπον­δια­κή κυ­βέρ­νη­ση.

Το πρό­σθε­το χρη­μα­το­δο­τι­κό πα­κέ­το, μετά τα 2 προη­γού­με­να συ­νο­λι­κού ύψους 3 δισ. €, ύψους 1,8 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ, συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νει και αύ­ξη­ση κε­φα­λαί­ου πε­ρί­που 500 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ, με δι­καιώ­μα­τα εγ­γρα­φής και με­τα­τρέ­ψι­μες ομο­λο­γί­ες 420 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ από το Τα­μείο Οι­κο­νο­μι­κής Υπο­στή­ρι­ξης.

Στην αύ­ξη­ση κε­φα­λαί­ου θα συμ­με­τά­σχει ο Ρώσος επι­χει­ρη­μα­τί­ας και με­γα­λο­μέ­το­χος της TUI Alexei Mordashov, του οποί­ου οι εται­ρεί­ες κα­τέ­χουν το ένα τέ­ταρ­το των με­το­χών του TUI Group. Σύμ­φω­να με ρω­σι­κές πηγές, η κυ­πρια­κή εται­ρεία Unifirm που ελέγ­χε­ται από τον Mordashov θα αυ­ξή­σει το με­ρί­διό της στην TUI με ει­σφο­ρά με­τρη­τών, από το τρέ­χον 24,9% σε 30%. Η οι­κο­γέ­νεια Mordashov έχει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει μα­κρο­πρό­θε­σμες στρα­τη­γι­κές επεν­δύ­σεις στην TUI και, με την εται­ρεία Unifirm Ltd, ως ο με­γα­λύ­τε­ρος με­μο­νω­μέ­νος μέ­το­χος της TUI, δε­σμεύ­τη­κε να συμ­με­τά­σχει στην αύ­ξη­ση κε­φα­λαί­ου.

α νέα οδή­γη­σαν σε εκρη­κτι­κή αύ­ξη­ση της τιμής της με­το­χής TUI, στο Χρη­μα­τι­στή­ριο της Φραν­κφούρ­της, από 3 σε 5,78 ευρώ.

Σύμ­φω­να με όσα έχουν γίνει γνω­στά, το πα­κέ­το πε­ρι­λαμ­βά­νει:

– αύ­ξη­ση κε­φα­λαί­ου με δι­καιώ­μα­τα εγ­γρα­φής πε­ρί­που 500 εκατ. €

– με­τα­τρέ­ψι­μο ομο­λο­για­κό σε με­το­χές της TUI (silent participation convertible into shares) από το WSF ύψους 420 εκατ. ευρώ

– ένα μη με­τα­τρέ­ψι­μη ομο­λο­για­κό (non-convertible silent participation) από το WSF ύψους 280 εκατ. ευρώ ·

– κρα­τι­κή εγ­γύ­η­ση 400 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ ή, εναλ­λα­κτι­κά, αντί­στοι­χη αύ­ξη­ση της μη με­τα­τρέ­ψι­μης συμ­με­το­χής από το WSF και

– πρό­σθε­τη πι­στω­τι­κή διευ­κό­λυν­ση κατά KfW ύψους 200 εκατ. ευρώ και πα­ρά­τα­ση υπάρ­χου­σας πι­στω­τι­κής διευ­κό­λυν­σης από την KfW έως τον Ιού­λιο του 2022.

Το χρη­μα­το­δο­τι­κό πα­κέ­το ενι­σχύ­ει τη θέση της TUI και της πα­ρέ­χει επαρ­κή απο­θέ­μα­τα ρευ­στό­τη­τας σε αυτό το ευ­με­τά­βλη­το πε­ρι­βάλ­λον της αγο­ράς. Εξι­σορ­ρο­πεί επί­σης τους τα­ξι­διω­τι­κούς πε­ριο­ρι­σμούς μέχρι τις αρχές της θε­ρι­νής πε­ριό­δου του 2021. Το πα­κέ­το έγινε απα­ραί­τη­το λόγω των αυ­ξα­νό­με­νων τα­ξι­διω­τι­κών πε­ριο­ρι­σμών που προ­κα­λού­νται από τον αυ­ξα­νό­με­νο αριθ­μό μο­λύν­σε­ων και την ανα­βο­λή κρα­τή­σε­ων μέχρι την ημε­ρο­μη­νία πραγ­μα­το­ποί­η­σης του τα­ξι­διού, από με­γά­λο με­ρί­διο των πε­λα­τών.

Ο Fritz Joussen, Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος της TUI AG δή­λω­σε: «Πριν από την παν­δη­μία του κο­ρο­νοϊ­ού, η TUI ήταν μια πολύ υγιής εται­ρεία. Η αγορά είναι ανέ­πα­φη, η ζή­τη­ση είναι εκεί. Ωστό­σο, από τον Μάρ­τιο δεν κα­τα­φέ­ρα­με να πραγ­μα­το­ποι­ή­σου­με ση­μα­ντι­κές πω­λή­σεις. Το επι­χει­ρη­μα­τι­κό μας μο­ντέ­λο μας επι­τρέ­πει να αντι­δρά­με πολύ ευ­έ­λι­κτα στις βρα­χυ­πρό­θε­σμες αλ­λα­γές στην παν­δη­μι­κή κα­τά­στα­ση, ακρι­βώς όπως επα­νεκ­κι­νή­σα­με με επι­τυ­χία το πρό­γραμ­μα τα­ξι­διού για με­ρι­κές εβδο­μά­δες τον Ιού­λιο μετά το πρώτο κύμα. Οι άν­θρω­ποι θέ­λουν να τα­ξι­δέ­ψουν, ο του­ρι­σμός πα­ρα­μέ­νει μια ανα­πτυσ­σό­με­νη βιο­μη­χα­νία και ένας ση­μα­ντι­κός κλά­δος της οι­κο­νο­μί­ας. Το χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κό πα­κέ­το δη­μιουρ­γεί την ασφά­λεια για τους επό­με­νους μήνες και της προ­ε­τοι­μα­σί­ας του Ομί­λου στρα­τη­γι­κά και διαρ­θρω­τι­κά για την εποχή μετά την παν­δη­μία. Με αυτά τα μέτρα, ο Όμι­λος εξα­σφα­λί­ζει ρευ­στό­τη­τα για το 2021, ενώ ταυ­τό­χρο­να βελ­τιώ­νει τις δομές του ισο­λο­γι­σμού μας μα­κρο­πρό­θε­σμα. Το συ­νο­λι­κό πα­κέ­το της χρη­μα­το­δό­τη­σης από διά­φο­ρους εταί­ρους δεί­χνει ότι όλοι οι εμπλε­κό­με­νοι έχουν ευ­ρεία εμπι­στο­σύ­νη στο μέλ­λον του Του­ρι­σμού και του Ομί­λου TUI”.

Αυτό το πε­ραι­τέ­ρω πα­κέ­το χρη­μα­το­δό­τη­σης συ­μπλη­ρώ­νει τα υφι­στά­με­να χρη­μα­το­δο­τι­κά μέτρα της Ομο­σπον­δια­κής Δη­μο­κρα­τί­ας της Γερ­μα­νί­ας με τη μορφή πι­στω­τι­κού ορίου από την KfW συ­νο­λι­κού ύψους 2,85 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ και ομο­λό­γου WSF ύψους 150 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ με δι­καιώ­μα­τα προ­αί­ρε­σης πε­ρί­που 58,7 εκα­τομ­μύ­ρια με­το­χές.

Ση­μειώ­νε­ται ότι σή­με­ρα η γερ­μα­νι­κή Frankfurter Allgemeine zeitung σε ρε­πορ­τάζ της με τίτλο «Μάχη για την TUI» γρά­φει οτι «τα πράγ­μα­τα φαί­νο­νται ζο­φε­ρά για την τα­ξι­διω­τι­κή εται­ρεία TUI αυτή τη στιγ­μή. Αφού προ­έ­κυ­ψαν οι ελ­πί­δες για πρό­ω­ρο τέλος στην κρίση τους κα­λο­και­ρι­νούς μήνες, οι επι­χει­ρή­σεις της εται­ρεί­ας έχουν στα­μα­τή­σει πάλι στις πε­ρισ­σό­τε­ρες χώρες λόγω του αυ­ξα­νό­με­νου αριθ­μού των κρου­σμά­των του κο­ρο­νοϊ­ού. Ο κύ­κλος ερ­γα­σιών της TUI κι­νεί­ται προς το μηδέν, πολλά έξοδα συ­νε­χί­ζουν να τρέ­χουν, γι ‘αυτό ο όμι­λος απει­λεί­ται να μεί­νει σύ­ντο­μα χωρίς χρή­μα­τα . Η γερ­μα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση έχει ήδη βοη­θή­σει την εται­ρεία δύο φορές με δά­νεια από την κρα­τι­κή τρά­πε­ζα KfW, συ­νο­λι­κού ύψους τριών δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ. Αλλο ένα πα­κέ­το βο­ή­θειας βρί­σκε­ται επι­σης υπό δια­πραγ­μά­τευ­ση, ύψους 1,8 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ. Συ­ζη­τεί­ται επί­σης μια άμεση εί­σο­δος του κρά­τους στην εται­ρία» και προει­δο­ποιεί ότι «Χωρίς νέα βο­ή­θεια, η TUI απει­λεί­ται με κα­τάρ­ρευ­ση ως το Πάσχα,κάτι που θα προ­κα­λού­σε σοκ στον κλάδο και θα έθετε σε κίν­δυ­νο πολ­λές από τις πε­ρί­που 70.000 θέ­σεις ερ­γα­σί­ας σε όλο τον κόσμο».

Πηγή money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.