Στον εντοπισμό των στρατηγικά κακοπληρωτών δανειοληπτών στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι τράπεζες, χρησιμοποιώντας  ως όπλα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και την πώληση κόκκινων δανείων σε funds, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να αρχίσουν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

Με τον εξαναγκασμό των μπαταχτήδων να προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών οι τελευταίες θα επιδιώξουν να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό τα ερχόμενα δύο χρόνια, κατά απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα ανοίγματά τους που αγγίζουν πλέον τα 105 δισ. ευρώ σε σύνολο χορηγήσεων 190 δισ. ευρώ.

Το παράδοξο της υπόθεσης ωστόσο είναι ότι σύμφωνα με έρευνες που έχουν κάνει οι ίδιες οι τράπεζες το υψηλότερο ποσοστό κακοπληρωτών-δανειοληπτών καταγράφεται σε πλούσιες Περιφέρειες της χώρας, όπου το κατα κεφαλήν εισόδημα είναι το υψηλότερο της χώρας, αντί σε φτωχότερες όπως θα ήταν αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ ο μέσος όρος μη εξυπηρετούμενων δανείων στις 13 γεωγραφικές Περιφέρειες της χώρας είναι 41% στο σύνολο των χορηγηθέντων δανείων, τα υψηλότερα ποσοστά κακοπληρωτών εμφανίζουν οι πλουσιότερες Περιφέρειες της χώρας όπως η Δυτική Ελλάδα(47%), εν αντιθέσει με τις φτωχότερες όπως η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος και το Βόρειο Αιγαίο όπου τα ποσοστά μπαταχτήδων είναι μόλις 37% στο σύνολο των δανείων που χορηγήθηκαν.

Παράγοντες των τραπεζών χαρτακτηρίζουν παράδοξο το γεγονός Περιφέρειες, όπως το Νότιο Αιγαίο με αυξημένο χρόνο με το χρόνο τουρισμό ή η Στερεά Ελλάδα με αυξημένο κατά κεφαλή εισόδημα να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά κακοπληρωτών, εν αντιθέσει με την Ήπειρο ή το Βόρειο Αιγαίο δηλαδή σε Περιφέρειες με ιδιαίτερα χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.

«Το γεγονός οφείλεται», λένε οι παράγοντες των τραπεζών, «σε μια ολόκληρη κουλτούρα μη πληρωμών που έχει κτιστεί τελευταία με την συνδρομή μάλιστα κομμάτων, αλλά και χάρις στο νόμο Κατσέλη που αποτέλεσε και αποτελεί ομπρέλα προστασίας για τους μπαταχτήσες, καθώς όπως εκτιμάται ο ένας στους τρείς που έχει υπαχθεί στο νόμο ή έχει υποβάλλει αίτηση υπαγωγής ανήκει στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών». 

newpost.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ