Για την χρήση ακόμα και…πλωτών hot spots αν χρειαστεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της συμφόρησης από τους μετανάστες στα νησιά μίλησε σήμερα ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας. 

«Το ζήτημα της παραμονής και της σχέσης των προσφύγων – μεταναστών με τα νησιά διέπεται από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Μία συμφωνία η οποία μπορεί να μην είναι τέλεια, δεν υπάρχουν τέλειες καταστάσεις, αλλά βοήθησε σε δύο πράγματα, οι ροές να μην είναι οι ροές του 2015 και περιόρισε στο ελάχιστο, μηδένισε ουσιαστικά τους πνιγμούς στο Αιγαίο. Άρα, εμείς αυτή τη συμφωνία τη θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και δεν θέλουμε να καταρρεύσει» τόνισε καταρχήν στον Real ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτική και συμπλήρωσε:

«Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι όσοι δεν παίρνουν άσυλο, όσοι απορρίπτεται η αίτηση τους για άσυλο ή δεν κάνουν αίτηση για άσυλο πρέπει να γυρίσουν πίσω, δεν μπορούν να περάσουν στην ενδοχώρα… Παίρνουμε και άλλα μέτρα, ξενοδοχεία για το καλοκαίρι, δίνουν στη Λέσβο και στη Χίο τα άδεια το χειμώνα ξενοδοχεία για να πάνε οι άνθρωποι. Είπαμε ότι εάν χρειαστεί, προκειμένου να μην μείνουν κάποιοι άνθρωποι σε ακατάλληλες σκηνές να χρησιμοποιήσουμε και τα πλοία αυτά, τα πλωτά δηλαδή, για ένα διάστημα κάποιων μηνών, εάν χρειαστεί σαν plan B. Έχουμε κάνει τα κουμάντα μας, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν… Τα πιο ζορισμένα νησιά είναι η Λέσβος και η Σάμος… Υπάρχει αυτή η σκέψη, εάν βρεθούμε στην ανάγκη… Είναι κάποια ειδικά διαμορφωμένα ας πούμε κρουαζιερόπλοια, τα οποία θα σταματήσουν σε ένα σημείο του λιμανιού για 2-3 μήνες, που είναι οι ζόρικοι χειμωνιάτικοι μήνες”.

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και ερωτηθείς εάν ο κ. Μουζάλας είναι ‘υπό αναχώρηση’, ο κ. Μπαλάφας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “όχι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ο Γιάννης Μουζάλας προτάθηκε, με βάση το βιογραφικό του, για να είναι από την πλευρά της χώρας μας ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Θα υπάρξουν διαδικασίες τους επόμενους μήνες. Και από εκεί και πέρα, τότε τεθεί θέμα. Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται κανένα ζήτημα».

newpost.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ