Συνεντεύξεις

Στρ. Kαρίκης: «Τα πράγματα με τα Led του Δήμου είναι συγκεκριμένα, τόσο για την Οικονομική Επιτροπή, όσο και για το δημοτικό συμβούλιο»

Την βεβαιότητα ότι ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ορθώς έπραξε και κίνησε τις διαδικασίες για την έκπτωση του αναδόχου των LED, εκφράζει σε συνέντευξή του προς την “δημοκρατική” ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής, Οικολογίας, Ισότητας και Μετανάστευσης κ. Στράτος Καρίκης.
Επίσης, μιλάει για τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, αποκλείοντας γι’ ακόμη μια φορά την δημιουργία κλειστής δομής στην Ρόδο.
• Κύριε Καρίκη, να ξεκινήσουμε από τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την έναρξη διαδικασίας έκπτωσης του αναδόχου των LED, που αποφάσισε ο Δήμος Ρόδου και συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Τα πράγματα για την Οικονομική Επιτροπή και πιστεύω για το δημοτικό συμβούλιο, είναι πολύ συγκεκριμένα. Θα επαναλάβω αυτά που είπα και στην συνεδρίαση του δ.σ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε ένα έγγραφο της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου που αναφέρει εννέα (9) σημεία, τα οποία καθιστούν προβληματική την συνέχιση της εργολαβικής συμφωνίας και συνεργασίας. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η ίδια η Επιτροπή, αναφέρει ότι πρέπει να εκπέσει (μέσα, πάντα από τις διαδικασίες του νόμου) ο συγκεκριμένος ανάδοχος του έργου. Ο δρόμος, λοιπόν, για τον ίδιο τον δήμαρχο, την δημοτική αρχή και για τα μέλη των επιτροπών και του δημοτικού συμβουλίου, είναι ξεκάθαρος. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να επικροτούμε τον υπάλληλο που έχει το θάρρος να αναλαμβάνει, εγγράφως, την ευθύνη και να διατυπώνει την άποψή του προς την δημοτική αρχή και τις αρμόδιες επιτροπές. Όταν αυτοί οι υπάλληλοι έρχονται και επισημαίνουν συγκεκριμένα σημεία πρέπει να λάβουμε υπόψη τα πραγματικά μεγέθη που είναι τα εξής: ενώ σε δύο μήνες λήγει το έργο και έπρεπε να είχε εκτελεστεί ένας τεράστιος αριθμός τοποθέτησης αυτών των φωτιστικών, οι ίδιοι παραδέχτηκαν ότι βρίσκονται στο 10-11% περίπου. Βλέπουμε λοιπόν ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία. Είδαμε και μια σειρά άλλων θεμάτων, που σε συμβάσεις τέτοιου ύψους (περίπου 26εκ. ευρώ) καθίσταται αδύνατον τόσο υπηρεσιακά όσο και πολιτικά, να μην ληφθούν υπόψη. Αυτές οι συμβάσεις πρέπει να τηρούνται και στο τελευταίο σημείο με ευλάβεια, με λεπτομέρεια και με μεγάλη αυστηρότητα. Κανένας δεν έχει δικαίωμα, όταν μιλάμε για το όφελος του Ροδίτη, του πολίτη, είτε από την πλευρά των αναδόχων, είτε από την πλευρά της δημοτικής αρχής, να βάζει… νερό στο κρασί οποιασδήποτε τέτοιας κατάστασης. Μιλάμε για πολύ υψηλά ποσά με συνέπεια να δημιουργείται μεγάλη υποχρέωση στους υπηρεσιακούς και στους πολιτικούς, να λειτουργούν με αυστηρότητα. Κατά την άποψή μου, πολύ σωστά ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, κίνησε τις συγκεκριμένες διαδικασίες, και ορθώς προχωρά με την νομική υπηρεσία, η διαδικασία. Κάτι το οποίο είχα τονίσει και στην προηγούμενη δημοτική θητεία, είναι το γεγονός πως πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στα στελέχη του Δήμου Ρόδου. Υπήρξε, επίσης και ο ανεξάρτητος σύμβουλος, ο οποίος μέσα από την διαδικασία επισημαίνει πολλά σημεία που δικαιολογούν την ανάγκη έκπτωσης του συγκεκριμένου συμβούλου. Και να σας πω το κυριότερο. Η διαδικασία από τώρα και στο εξής, πρέπει να είναι δίκαιη και για τον Δήμο Ρόδου. Εμείς σεβαστήκαμε απόλυτα τις υπηρεσιακές εισηγήσεις, θεωρήσαμε πως οι αρμόδιοι υπάλληλοι έκαναν σωστά την δουλειά τους γι αυτό και η απόφαση, ήταν μονόδρομος για την Ο.Ε.
• Να περάσουμε στα θέματα της αρμοδιότητάς σας ξεκινώντας από το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Η δημοτική αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί κλειστά κέντρα φιλοξενίας (ή όπως αλλιώς θέλουν κάποιοι να ονομάζουν). Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε;
Τα πράγματα είναι απλά. Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Την ίδια πρακτική ακολούθησε και η προηγούμενη δημοτική αρχή, την ίδια ακολουθούμε κι εμείς: η Ρόδος δεν αποτελεί και ούτε θα επιτρέψουμε να αποτελέσει μονοπάτι για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Οι ροές συνδέονται με συγκεκριμένα νησιά. Κι εμείς, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, είμαστε ξεκάθαροι: δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί στο νησί της Ρόδου, οποιαδήποτε δομή. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει η ανάγκη για την δημιουργία σταθμών μετεγκατάστασης. Όταν φεύγει κάποιος από ένα νησί, πρέπει να μεταφέρεται προς την Ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν υπάρχει λογική να φεύγουν από το ένα νησί και να πηγαίνουν στο άλλο. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όπου οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της χώρας, πρέπει να προστατευτούν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και το σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Όσον αφορά στη Ρόδο, γνωρίζουμε όλοι ότι συνεισφέρει με τεράστια ποσά στο ΑΕΠ που προέρχονται από τον Τουρισμό. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα νησιά, που θεωρώ πως πρέπει, επίσης να προστατευτούν. Η δική μας αγωνία είναι αυτή -τόσο ως δημοτική αρχή όσο και μέσα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων με τους δημάρχους των νησιών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Το να μεταθέτεις το πρόβλημα από νησί σε νησί, δεν νομίζω ότι αποτελεί λύση. Εμείς, προστατεύουμε το δικό μας νησί, την Ρόδο για να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία του και φυσικά, να έχει μια καλύτερη εικόνα προς τα έξω ως τουριστικός προορισμός. Από εκεί και πέρα, οι ροές προς την Ρόδο είναι μειωμένες σε σχέση με άλλα νησιά. Αντιμετωπίζονται στην βάση του εθελοντισμού και υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση το τελευταίο διάστημα με πολλούς τοπικούς φορείς για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν μέσα στην άτυπη δομή των παλαιών σφαγείων. Εμείς, θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, θα γίνουν παρεμβάσεις στις υπάρχουσες υποδομές (όπου χρειαστεί) και φυσικά, θα εξασφαλιστεί η σίτιση και οι ιατρικοί έλεγχοι όπως π.χ. εμβολιασμοί, εξετάσεις κ.λπ.

• Τι γίνεται σχετικά με τις λοιπές δομές τις οποίες έχετε στην αρμοδιότητά σας;
Υπάρχει και αυτό το κομμάτι των δομών με πολλές δράσεις, που αφορούν διάφορα θέματα. Π.χ. την στέγη των κακοποιημένων γυναικών όπου συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θα προχωρήσουμε σε έναν διαγωνισμό ώστε να βρεθεί ένα νέο κτήριο. Επιπλέον σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Υγείας κ. Γιώργο Τριάντο, στηρίζουμε όλες τις κοινωνικές δομές με εξωστρέφεια. Δηλαδή, προσπαθούμε με εβδομαδιαίες δράσεις όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια, να γίνουν πιο γνωστές στους δημότες μας και να δώσουν την δυνατότητα εκμάθησης, εκπαίδευσης και παρακολούθησης σε θέματα που είναι μέσα στην καθημερινότητά μας.
Άφησα τελευταία τα σχολεία γιατί φαίνεται ότι η δημοτική αρχή εγκαινίασε μία νέα εποχή σε αυτά τα ευαίσθητα θέματα.
Με την έναρξη του νέου έτους, ξεκίνησε μια περίοδος συνεργασίας με τους διευθυντές των σχολείων σε όλο το νησί της Ρόδου (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Ξεκινήσαμε την εκπαίδευση από τα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών με ομάδες εκπαιδευτικών για την κατάρτισή τους. Ταυτόχρονα, σε συνεννόηση με τις σχολικές επιτροπές του Δήμου Ρόδου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα προσπαθήσουμε να διαθέσουμε όλα όσα απαιτούνται για τις πρώτες βοήθειες ώστε να υπάρχει σε όλα τα σχολεία ο απαραίτητος εξοπλισμός και τα εργαλεία. Είναι απαραίτητο να υπάρχει κατάλληλη και άρτια προετοιμασία για την διαχείριση πρώτων βοηθειών σε όλα τα σχολεία, εάν συμβεί οποιαδήποτε ανάγκη. Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή προχώρησε στην δεύτερη κατανομή των πόρων στα σχολεία.
Οι καθαρίστριες έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 2019, ενώ προχωράμε σε μικρές εργολαβίες σε συνεννόηση με τις σχολικές επιτροπές. Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι πολύ σημαντικό, σε κάθε σχολείο και σε συνεργασία με τους διευθυντές και τις επιτροπές, να γίνονται όλα όσα είναι απαραίτητα, κατά προτεραιότητα. Μονώσεις, βαψίματα, αποκαταστάσεις, παρεμβάσεις κ.λπ. Η αμέσως επόμενη κίνηση είναι η συνεργασία μας με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, ώστε μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα να γίνουν οι απαραίτητες εγκρίσεις και να προωθηθούν τα έργα που πρέπει να γίνουν.
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, θα έχουμε τον χρόνο να κάνουμε μεγάλες παρεμβάσεις, σε όλα τα σχολεία στο νησί της Ρόδου και τον προσεχή Σεπτέμβριο θα έχουμε λύσει τα προβλήματα -που βρήκαμε εμείς όταν αναλάβαμε τον περασμένο χρόνο- πριν την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Είναι εντολή του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και εργασίες.
Επίσης, θα πρέπει να δώσουμε λύση με πρόσθετες αίθουσες (λυόμενες) στα σχολεία όπου θα ξεκινήσει η προσχολική αγωγή για τα μικρά παιδιά των τεσσάρων ετών.
Η συνεργασία μας με τους διευθυντές είναι πολύ καλή καθώς και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε θέματα προγραμματικών συμβάσεων για νέα σχολεία και με διαδικασίες ΣΔΙΤ. Ευελπιστούμε να προχωρήσουν όλα κανονικά, διότι οι υποδομές στο νησί της Ρόδου είναι πεπαλαιωμένες κι αυτό από μόνο του, δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου