Ρεπορτάζ

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης λογιστές και πολίτες και στη Ρόδο για το κοινωνικό μέρισμα!

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης είναι λογιστές, φοροτεχνικοί αλλά και πολίτες που προσπαθούν να βγάλουν άκρη με το περιβόητο κοινωνικό μέρισμα.
Στα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία της Ρόδου τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν και η κίνηση καταγράφεται αυξημένη από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή της σχετικής αίτησης.
Ωστόσο τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί είναι αυστηρά και όπως όλα δείχνουν, ούτε καν οι μισοί από όσους θα υποβάλουν αίτηση, δεν θα καταφέρουν να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα η καταβολή του οποίου κρίνεται κυριολεκτικά σε λεπτομέρειες.
Λάθη και ευτράπελα καταγράφονται καθημερινά στα λογιστικά γραφεία και οι φοροτεχνικοί έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να προλάβουν μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο αριθμό πολιτών που θεωρεί ότι δικαιούται κοινωνικό μέρισμα… μέχρι να διαψευστεί από το σύστημα!
Όπως δηλώνει στην «δ» ο γραμματέας της ΕΛΦΕΕ Ρόδου κ. Νίκος Παπαγρηγορίου το ενδιαφέρον και στη Ρόδο καταγράφεται τεράστιο από την πρώτη κιόλας ημέρα που άνοιξε το σύστημα: «Το ενδιαφέρον των πολιτών είναι πάρα πολύ μεγάλο. Επικοινωνούν με κάθε τρόπο με τα λογιστικά μας γραφεία προκειμένου να δουν αν καταρχήν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και στη συνέχεια να κλείσουν το ραντεβού τους για να προχωρήσει η αίτησή τους. Υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό, που προχωρούν τις διαδικασίες μόνοι τους, μέσα από την ιστοσελίδα που έχει ορίσει το Υπουργείο».
Όπως προκύπτει ωστόσο από τα στοιχεία, ο αριθμός των πολιτών που θα λάβει τελικά το κοινωνικό μέρισμα θα είναι κατά πολύ μικρότερος από τις κατατεθείσες αιτήσεις, αφού τα εμπόδια είναι πολλά και τα προβλήματα περισσότερα: «Οσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον άλλο τόσο μεγάλη είναι και η απογοήτευση των πολιτών, διότι υπάρχουν πάρα πολλές αιτήσεις που δεν εγκρίνονται τελικά. Οι βασικότεροι παράγοντες για τους οποίους μπορεί να απορριφθεί μια αίτηση είναι το εισοδηματικό κριτήριο, οι τόκοι καταθέσεων όχι μόνο για τους δικαιούχους του λογαριασμού αλλά και για τους συνδικαιούχους, η ασυμφωνία των στοιχείων μεταξύ ΑΜΚΑ και ΑΦΜ καθώς επίσης και ο χρόνος ανεργίας που είναι δηλωμένος στον ΟΑΕΔ αφού η διάταξη αναφέρει ότι θα πρέπει είναι κάποιος άνεργος τουλάχιστον για έξι συνεχείς μήνες μέχρι 31-10-2017 και εμφανίζονται προβλήματα στην ταυτοποίηση των ανέργων. Τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται όμως και από το ασαφές τοπίο στη φιλοξενία προσώπων και στη δωρεάν παραχώρηση κατοικίας», εξηγεί ο κ. Ν. Παπαγρηγορίου.
Στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος αναφέρεται ξεκάθαρα ότι σε ένα νοικοκυριό δεν εξετάζεται μεμονωμένα η οικονομική κατάσταση του κάθε προσώπου, αλλά το νοικοκυριό συνολικά το οποίο για τις διατάξεις της συγκεκριμένης παροχής αποτελεί ο ιδιοκτήτης ή μισθωτής της οικίας όπου διαμένει ο ίδιος, η οικογένειά του και ενδεχόμενα άτομα που φιλοξενεί. Τα άτομα που φιλοξενεί, ακόμα κι αν έχουν δικό τους εισόδημα δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση, καθώς εξαιρούνται απευθείας από τον νόμο.
Σε ο,τι αφορά τους συνταξιούχους η διάταξη προβλέπει ότι όσοι είναι άνω των 70 ετών, λαμβάνουν σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, δεν φιλοξενούνται αλλά ούτε φιλοξενούν, κι έχουν κύρια ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία, τότε το κοινωνικό μέρισμα θα το λάβουν στη σύνταξή τους, προφανώς με την πληρωμή του μηνός Δεκεμβρίου.
Ωστόσο η ΕΛΦΕΕ Ρόδου προτείνει, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την καταβολή του κοινωνικού επιδόματος οι συνταξιούχοι να ελέγξουν προηγουμένως τα κριτήρια, διότι με την παράμετρο της φιλοξενίας έχουν παρατηρηθεί πάρα πολλά ευτράπελα όπως για παράδειγμα πολίτες που φέρονται να φιλοξενούν άτομα τα οποία ενδεχομένως έχουν ξεχάσει πως είναι δηλωμένα ως φιλοξενούμενα στην οικία τους (π.χ. εγγόνια) με αποτέλεσμα να μην καθίστανται τελικά δικαιούχοι. «Καλό θα είναι σε συνεργασία με τους φοροτεχνικούς τους να ερευνήσουν αν πληρούν σωρευτικά και τα τέσσερα κριτήρια προκειμένου να τους χορηγηθεί απευθείας το κοινωνικό μέρισμα στη σύνταξη ώστε να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων», αναφέρει ο κ. Ν. Παπαγρηγορίου.
Ως προς το ζήτημα της φιλοξενίας πάντως τόσο η ΕΛΦΕΕ Ρόδου όσο και άλλες ενώσεις ανά την Ελλάδα θα ζητήσουν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις καθώς ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων δεν θα λάβει το μέρισμα εξαιτίας της ασάφειας στο θέμα της δωρεάν παραχώρησης και της φιλοξενίας.
«Προσπαθούμε να διερευνήσουμε κάθε φορά τον λόγο της απόρριψης προκειμένου να διαπιστώσουμε αν υφίσταται, διότι έχουν παρατηρηθεί και πολλά λάθη. Για παράδειγμα στη Ρόδο υπάρχει περίπτωση όπου εξαρτώμενο μέλος χωρίς εισόδημα, εμφανίζεται στο σύστημα με μεγάλο χρεωμένο εισόδημα, με αποτέλεσμα η αίτηση να απορριφθεί χωρίς όμως να συντρέχουν λόγοι. Βεβαίως, αυτά είναι τεχνικά λάθη τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι οι φοροτεχνικοί ανά την Ελλάδα, στέλνοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις και διορθώσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση που όρισε το Υπουργείο, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα και να λυθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
Ο γραμματέας της ΕΛΦΕΕ Ρόδου πάντως εκτιμά ότι λιγότεροι από τους μισούς που θα υποβάλουν αίτηση θα καταφέρουν τελικά να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα, εξαιτίας των αυστηρών κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί.
Η προθεσμία για την υποβολή του κοινωνικού μερίσματος λήγει στις 12 Δεκεμβρίου ωστόσο ο κ. Ν. Παπαγρηγορίου συνιστά να μην περιμένουν οι Ρόδιοι την τελευταία στιγμή για να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις τους ή να διορθώσουν τυχόν λάθη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω της υπερφόρτωσης της σελίδας από την αυξημένη κίνηση που αναμένεται πριν την εκπνοή της προθεσμίας, να καταρρεύσει το σύστημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου