Ειδήσεις

Γ. Πάππου: «Συνθήκες ασφυξίας» επικρατούν στην αγορά!

Χρεωμένοι θα ανοίξουν ταμείο την επόμενη σεζόν, οι περισσότεροι επιχειρηματίες του τουρισμού στη Ρόδο, αφού λόγω των χαμηλών εισπράξεων μετέθεσαν την κάλυψη πολλών οικονομικών υποχρεώσεών τους για του χρόνου!
Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά της Ρόδου στο κλείσιμο της τουριστικής περιόδου, με πολλούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες, να καλούνται να λύσουν σπαζοκεφαλιές για το πώς θα τα βγάλουν πέρα τον χειμώνα, μετά την απογοητευτική σε εισπράξεις, τουριστική περίοδο.
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου πολλοί επιχειρηματίες και επαγγελματίες επέλεξαν να αφήσουν υποχρεώσεις της τρέχουσας περιόδου ακάλυπτες, με την προσδοκία ότι θα μπορέσουν να τις καλύψουν στην επόμενη σεζόν.
«Εχει αλλάξει τελείως η εικόνα λειτουργίας της αγοράς κι αυτό είναι το στοιχείο που έχει θορυβήσει όλους τους παράγοντες. Δυστυχώς αυτή δεν είναι μια υγιής εικόνα, δεν είναι υγιής μορφή λειτουργίας της αγοράς. Είναι κάτι το οποίο δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και δεν μας δίνει την απαραίτητη ασφάλεια αλλά και την ψυχολογία, προκειμένου οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες να προχωρήσουν σε επενδύσεις ώστε οι επιχειρήσεις τους να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, σημαντικός παράγοντας είναι και η καλή ψυχολογία των καταναλωτών, που σήμερα δεν υπάρχει», ανέφερε στην «δ» ο κ. Γιάννης Πάππου.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, πολλοί δεν θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους αλλά ούτε και των οικογενειών τους στη διάρκεια του χειμώνα, λόγω των καθηλωμένων τουριστικών εσόδων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Παλαιότερα δούλευαν τα καταστήματα και οι ιδιοκτήτες τους έβαζαν χρήματα στην άκρη, προκειμένου να καλύψουν υποχρεώσεις ακόμα και της επόμενης τουριστικής περιόδου. Εκαναν τον προγραμματισμό τους με χρονοδιάγραμμα ετών ακόμα και με ορίζοντα τριετίας και πενταετίας. Σήμερα όμως, με τις επικρατούσες συνθήκες ο αγώνας γίνεται για την καθημερινότητα. Οι επιχειρήσεις, τα καταστήματα, τα νοικοκυριά, παλεύουν για την επιβίωσή τους. Σε αυτό το σημείο έχουμε φτάσει», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πάππου, οι καταναλωτές αλλά και οι επαγγελματίες στα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί απανωτά πλήγματα που έχουν συρρικνώσει την οικονομική τους δύναμη όπως:
-Η αύξηση του ΦΠΑ και η απώλεια των χαμηλών συντελεστών, που επέφεραν ακαριαία αύξηση στις τιμές των προϊόντων και πολύ περισσότερο στις τιμές των υπηρεσιών
-Η αλλαγή στον τρόπο επιβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών που καλούνται να καταβάλουν εισφορές επί εσόδων τα οποία είναι ανύπαρκτα
– Η επιβολή φόρου (ΕΝΦΙΑ) σε ακίνητα που η αξία τους είναι πλέον παράλογη και εκτός αγοράς, γι΄αυτό είναι απαραίτητο να επανυπολογιστούν προς τα κάτω οι αντικειμενικές αξίες
-Η επιβολή φόρων σε καύσιμα, σε κινητή τηλεφωνία
-Η αύξηση των φόρων εισοδήματος.
Όλα αυτά, όπως λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας, όχι μόνο μεμονωμένα στο κάθε νοικοκυριό αλλά και στο σύνολο της αγοράς της χώρας: «Η αγορά χρειάζεται ρευστότητα, που σήμερα όχι μόνο είναι χαμηλή αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμα και ανύπαρκτη. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κίνηση στην αγορά της Ρόδου, της Δωδεκανήσου ή της χώρας γενικότερα, όταν ο καταναλωτής δεν μπορεί να διαθέσει εκείνα τα ποσά που είναι απαραίτητα για την ενίσχυσή της».
Ο κ. Πάππου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους επιχειρηματίες που παραμένουν σε ομηρεία, καθώς δεν μπορούν να κλείσουν τα βιβλία τους λόγω των υπέρογκων ποσών που πρέπει να καταβάλουν: «Υπάρχουν επιχειρήσεις, που ενώ στο μητρώο παρουσιάζονται ενεργές, κατ ‘ ουσίαν βρίσκονται σε αδράνεια – ομηρεία και αδυνατούν να προχωρήσουν σε διακοπή, διότι αντιμετωπίζουν κωλύματα προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και λοιπούς οργανισμούς. Μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κλείσει τα βιβλία του με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις τους να φαίνονται λειτουργούσες ενώ στην ουσία έχουν κλείσει», δήλωσε ο κ. Γ. Πάππου, ο οποίος δεν βλέπει άμεσα φως στο τούνελ για ανάκαμψη της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου