Ανοίγει από αύριο Δευτέρα ο δρόμος σε μεγάλα ξένα funds να μπουν στην ελληνική κτηματαγορά για να αγοράσουν σπίτια, εκτός πρώτης κατοικίας, ή άλλα κτήρια επαγγελματικού χαρακτήρα, όπως γραφεία και καταστήματα. Από μεθαύριο απελευθερώνονται όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο. Η συγκεκριμένη διάταξη, η ισχύς της οποίας δεν παρατείνεται, προέβλεπε την αναστολή έως 31 Οκτωβρίου διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων.
Από τους πλειστηριασμούς εξαιρείται η πρώτη κατοικία, ειδικά για όσους έχουν ενταχθεί στο «νόμο Κατσέλη». Ωστόσο, ουσιαστικά θα μπορεί πλέον το Δημόσιο να βγάζει στο σφυρί ακίνητα οφειλετών, κυρίως εξοχικές κατοικίες ή επαγγελματική στέγη με τα μεγάλα ξένα funds να έχουν ήδη προχωρήσει σε διερευνητικές κινήσεις και επαφές στην ελληνική αγορά.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες εβδομάδες έφτασαν στην Αθήνα εκπρόσωποι hedge funds και distressed funds, οι οποίοι συναντήθηκαν με τραπεζίτες αλλά και στελέχη του real estate. Μεταξύ των επενδυτών από το εξωτερικό που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την ελληνική αγορά και τα «κόκκινα» δάνεια άνω των 100 δισ. ευρώ, είναι οι: Dromeus Capital, Paulson & Co, Apollo Management, Cerberus, Fortress, Baubost, η Strategic Value, Third Point, York Capital Management.
Οι ξένοι βρίσκονται σε αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια, κυρίως τα επιχειρηματικά καθώς από εκεί θα μπορέσουν να βρουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Για παράδειγμα στον τομέα του τουρισμού υπάρχουν πολλές υπερχρεωμένες τουριστικές μονάδες, που ζητούν ρυθμίσεις από τις τράπεζες. Διαθέτουν σημαντικά ξενοδοχεία και άλλα ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να περάσουν στα χέρια των «κορακιών», όπως αποκαλούνται τα distressed funds. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών αυτών, αφού πρώτα γίνει ρύθμιση και «κούρεμα» μέρους των δανείων. Οι ξένοι θα μπορούν να βάλουν κεφάλαια και να αποκτήσουν ποσοστό της εταιρείας και φυσικά τα περιουσιακά της στοιχεία.

ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Βεβαίως, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα «κοράκια» έχουν έρθει σε επαφή με μεγάλα μεσιτικά γραφεία που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία σε τουριστικές περιοχές καθώς και μεγάλες εκτάσεις γης. Ανήκουν κατά κύριο λόγο σε πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και θέλουν να «σκοτώσουν» την περιουσία τους για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους ή για να γλιτώσουν από τον ΕΝΦΙΑ.
Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των ξένων χαρτοφυλακίων δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για πολυτελή σπίτια και εκτάσεις σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κέρκυρα αλλά και η Χαλκιδική και η Πελοπόννησος. Ζητούν από Ελληνες κτηματομεσίτες να εντοπίσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν από υπερχρεωμένους πολίτες και να καταθέσουν προτάσεις εξαγοράς, προτού η εν λόγω περιουσία βγει στο σφυρί για χρέη.
Η επαναφορά των αναγκαστικών μέτρων για χρέη προς το Δημόσιο, εντείνει τις πιέσεις προς τους οφειλέτες οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ της απόφασης να χάσουν το ακίνητό τους σε πλειστηριασμό ή να το δώσουν σε «σκοτωμένες» τιμές, ακόμη και 60% κάτω από την τρέχουσα αξία του.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ