Θύματα μιας καλοστημένης απάτης με την χρήση του συμβατικού και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια εταιρεία της Ολλανδίας, που τιτλοφορείται «EU Business Register» έπεσαν δεκάδες επιχειρήσεις της Ρόδου και εκατοντάδες σε ολόκληρη τη χώρα.
Το θέμα έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις στο νησί με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί ήδη η διαδικτυακή ομάδα παρέμβασης λογιστών και φοροτεχνικών, που ενημέρωσε τα μέλη της στην Ρόδο αλλά και η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ολλανδία, που ενημέρωσε με επιστολή της τα επιμελητήρια όλης της χώρας.
Η ιστοσελίδα ζητεί από επιχειρηματίες να υπογράψουν ένα τριετές συμβόλαιο για να γίνει η καταχώριση του καταστήματος στην ιστοσελιδα e-b-n.eu.
Μόνο που στα ψιλά γράμματα καταγράφονταν, ότι το ετήσιο κόστος είναι 771 ευρώ, το οποίο πληρώνεται κάθε χρόνο και το συμβόλαιο θα ανανεώνεται αυτόματα.
Η Ελληνική πρεσβεία στην Ολλανδία κάνει λόγο για «σωρεία καταγγελιών από ελληνικές επιχειρήσεις» που έπεσαν θύματα απάτης από την εταιρία που αποκαλείται «EU Business Register».
Όπως αναφέρει σε επιστολή της προς τα Επιμελητήρια της χώρας, η EU Business Register, χρησιμοποιεί τον τίτλο αυτόν για να δημιουργήσει σύγχυση με το Ευρωπαϊκό Μητρώο Επιχειρήσεων (European Business Register http://www.ebr.org/) και στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα σε εταιρίες, με σκοπό δήθεν την δωρεάν εγγραφή σε ένα μητρώο επιχειρήσεων, χρεώνει 995 ευρώ τον χρόνο ως συνδρομή.
Μάλιστα, ο συνδρομητής αν δεν ακυρώσει εγκαίρως, χρεώνεται και αυτόματη ανανέωση, με επιπλέον χρέωση φυσικά.
Ανάλογα ηλεκτρονικά μηνύματα εξαπάτησης δέχτηκαν πάρα πολλές επιχειρήσεις, όπως αναφέρει και Ολλανδική ιστοσελίδα βοήθειας για απάτες, ενώ οι Ελληνικές επιχειρήσεις που δέχονται τέτοια email καλούνται να τα διαγράφουν αμέσως.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία EU Business Register δεν είναι εγγεγραμμένη στο ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Υπάρχουν σύνδεσμοι και συζητήσεις στο διαδίκτυο, όπου αναφέρεται ότι πρόκειται περί απάτης.
Ανάλογα αιτήματα έχουν αποσταλεί και ταχυδρομικά σε επιχειρήσεις κι αυτό που ζητούν είναι να δώσει η κάθε επιχείρηση τον αριθμό ΑΦΜ ή αλλα στοιχεία της επιχείρησης για να συμπεριληφθεί και να επικαιροποιηθεί το μητρώο της συγκεκριμένης εταιρίας, μέσα σε μια σύντομη προθεσμία.
Η επιστολή είναι γραμμένη στα αγγλικά με τίτλο European Business Number (Ευρωπαϊκός Αριθμός Επιχειρήσεων) και γραφικά παρόμοια με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην επιστολή παρόλα αυτά αναγράφεται πως η εταιρία δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κομισιόν ή κάποιο οργανισμό που σχετίζεται με αυτές.
Σε περίπτωση που κάποιος πειστεί ότι πρόκειται απλά για μια επικαιροποίηση στοιχείων, αυτόματα δεσμεύεται να πληρώσει τα 771 ευρώ και σε αντίθετη περίπτωση η εταιρία απειλεί με νομικές κυρώσεις, όπως αναφέρεται σαφώς στο συμβόλαιο αλλά και μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα.
Πρόκειται ουσιαστικά για παραγγελία για διάθεση διαφημιστικού χώρου στο διαδίκτυο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ