Το χορό των ξενοδοχειακών ντιλ του 2017 άνοιξε η Eurobank στη Ρόδο.  Εντείνουν τις προσπάθειές τους οι τράπεζες για να απαλλαγούν από ξενοδοχειακά «βαρίδια». Προς νέο πλειστηριασμό με χαμηλότερο τίμημα για το Ledra Athens η Alpha Bank.

Τη διαδρομή εξόδου από το λαβύρινθο των «χρόνιων» προβληματικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που βρίσκονται  στα χαρτοφυλάκιά τους φαίνεται πως βρίσκουν οι τράπεζες. Ένα ντιλ που έκλεισε  (στη Ρόδο) κι ένα άλλο που πιθανολογείται ότι θα τελεσφορήσει (στην Αθήνα) αποτυπώνει, σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, την αποφασιστικότητα των τραπεζικών ομίλων να εξορθολογίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, πετώντας από πάνω τους ηχηρά ξενοδοχειακά «βαρίδια».

Η δικαστική εμπλοκή που «φρέναρε» (προσωρινά σύμφωνα με τραπεζικές πηγές) τουλάχιστον πέντε  ξενοδοχειακά ντιλ που «ψήνονταν»,  δεν ανέκοψε τις προσπάθειες των τραπεζών να ολοκληρώσουν  άλλα ντιλ που είτε θεωρούνται «ώριμα», είτε λιμνάζουν επί χρόνια.

Κι αν το 2016 χαρακτηρίστηκε από τα mega ντιλ της Εθνικής (πώληση Αστέρα Βουλιαγμένης) και της Alpha (μεταβίβαση του Hilton Αθηνών) που αποτελούσαν δύο από τα καλύτερα «φιλέτα» της ελληνικής αγοράς, το 2017 ίσως αποδειχθεί χρονιά των  ξενοδοχειακών ντιλ από το «σεντούκι» των κόκκινων δανείων.

Το χορό του 2017 άνοιξε η Eurobank η οποία έφθασε σε συμφωνία 30 εκατ. ευρώ με τον επιχειρηματία Ν.Κούτρα  για την πώληση του πρώην Capsis Ρόδου. Ένα εμβληματικό όσο και γιγαντιαίο συγκρότημα (πέντε κτίρια, 691 δωμάτια,  1.820 κλίνες)  που αποτελούσε ένα από τα καλύτερα «κομμάτια» της βιτρίνας πολυτελείας του ελληνικού τουρισμού στις δεκαετίες ’70-’90. Το συγκρότημα ανήκε στην οικογένεια Καψή, πουλήθηκε εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων στη Eurobank και επαναμισθώθηκε (sale and lease back) από την Ντία Καψή η οποία το διαχειριζόταν μέχρι τα τέλη του 2011. Έκτοτε παρέμενε κλειστό.

Η πώληση του συγκροτήματος αποδείχθηκε «γόρδιος δεσμός» για την Eurobank η οποία είδε τις αλλεπάλληλες προσπάθειές της να πέφτουν στο κενό.

Ο τελευταίος διαγωνισμός που προκήρυξε η τράπεζα προσέλκυσε αρχικά το ενδιαφέρον 26 υποψηφίων αλλά στην κούρσα διεκδίκησής του βρέθηκαν να τρέχουν επτά «μνηστήρες».  Η επιλογή, μάλιστα, του Ν.Κούτρα για την πώληση της μονάδας, χαρακτηρίστηκε μίνι έκπληξη από παράγοντες της αγοράς καθώς συγκαταλέγονταν στα «αουτσάιντερ», δεδομένου ότι το συγκρότημα διεκδικούσαν μεταξύ άλλων οι όμιλοι Λάμψα και Δασκαλαντωνάκη.

Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης που  ακινήτου στο νέο ιδιοκτήτη του (τοποθετείται στον Απρίλιο)  σηματοδοτεί ταυτόχρονα την  άνοδο… κατηγορίας για έναν επιχειρηματία ο οποίος εδραιώθηκε στην Κω (ελέγχει το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων Akti Beach Club στην Καρδάμαινα)  και τώρα μεταπηδά στη  μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αγορά των Δωδεκανήσων (Ρόδο) και μια από τις τρεις μεγαλύτερες του τουριστικού τομέα της χώρας.

Το ντιλ της Eurobank στη Ρόδο ίσως έχει συνέχεια επί αθηναϊκού εδάφους αλλά από άλλη τράπεζα. Ο λόγος για  το ξενοδοχείο Ledra Athens του ομίλου Παρασκευαϊδη το οποίο παραμένει κλειστό από τις 31 Μαϊου 2016.

Η επιχείρηση έχασε το «ηχηρό» όνομα της αμερικανικής αλυσίδας Marriott  στα τέλη του 2013, αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οδηγήθηκε  σε πλειστηριασμό από τη βασική πιστώτρια τράπεζα Alpha. Από τον Ιούλιο του 2016, ωστόσο, όλες οι προσπάθειες που έγιναν να εκποιηθεί μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας απέβησαν άκαρπες.

Το τίμημα εκκίνησης των 48 εκατ. ευρώ  δεν αποδείχθηκε ελκυστικό καθώς στην τελευταία προσπάθεια δεν εμφανίστηκε κανείς «μνηστήρας». Ούτε καν οι κινέζοι επενδυτές που φέρονταν έτοιμοι να το αποκτήσουν.

Τα δεδομένα άλλαξαν, ωστόσο, καθώς η Alpha κατέθεσε αίτηση να μειωθεί το τίμημα εκκίνησης στα 37,5 εκατ. ευρώ. Κίνηση η οποία ερμηνεύεται από τουριστικούς παράγοντες ως ένδειξη της αποφασιστικότητας της Alpha να κλείσει το συγκεκριμένο μέτωπο πάση θυσία.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως το μειωμένο τίμημα ανοίγει το δρόμο για να αλλάξει χέρια το ξενοδοχείο, γυρίζοντας μια ακόμα σελίδα στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας.

Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση του Euro2day.gr, πάντως, δεν είχε οριστεί νέα ημερομηνία πλειστηριασμού.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πάντως, η νέα ημερομηνία πλειστηριασμού θα αφορά πιθανότατα τα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής-.euro2day.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ