Στην Ρόδο της «ευμάρειας» όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα έρχονται αντιμέτωποι με τις οφειλές τους σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, που συνεχώς διογκώνονται.
Στα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι κατάδικοι, που κάνουν χρήση της δυνατότητας να επιλέξουν την κοινωφελή εργασία αντί της φυλάκισης. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά μέσο όρο 40 άτομα (!), άνδρες  και γυναίκες, κάθε χρόνο, στα τελευταία τρία χρόνια απασχολούνται με την μορφή της κοινωφελούς εργασίας μόνο στον Δήμο Ρόδου, ενώ από το 2015, που ανέλαβε την αντιδημαρχία των Οικονομικών ο κ. Σάββας Διακοσταματίου, έθεσε σε ισχύ το μέτρο αυτό και για ανήλικους κατάδικους.
Ο Ν., πατέρας δύο παιδιών και επιχειρηματίας, στα 43 του χρόνια καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση για ακάλυπτες επιταγές ύψους 5.400 ευρώ. Είχε την δυνατότητα να επιλέξει κοινωφελή εργασία 200 ωρών για να γλιτώσει την φυλακή και σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Υπηρεσία Πρασίνου, δουλεύοντας 5 με 6 ώρες την ημέρα. «Εργάζομαι περίπου 1,5 μήνα τώρα και έχω εκτίσει σχεδόν το μισό της ποινής μου. Όταν τελειώνω το μεσημέρι από την κοινωφελή εργασία, πηγαίνω στην επιχείρησή μου. Εχω κι άλλα χρέη… Περιμένω κι άλλα δικαστήρια και όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί να επιλέξω ξανά την κοινωφελή εργασία. Αν δεν υπήρχε η δυνατότητα της κοινωφελούς εργασίας, θα πήγαινα φυλακή. Στον καιρό της οικονομικής κρίσης δεν θα μπορούσα να βρω χρήματα για να ξεχρεώσω. Στην Υπηρεσία Πρασίνου είμαστε αρκετοί που γλιτώσαμε την φυλακή, επιλέγοντας την κοινωφελή εργασία. Οι περισσότεροι λόγω χρεών. Περιμένουμε κι άλλους…», λέει ο επιχειρηματίας στην «δ».
Ο ίδιος αναφέρει ότι, οι περισσότεροι που εκτίουν την ποινή τους σε κοινωφελή εργασία είναι επιχειρηματίες και καταστηματάρχες που η οικονομική κρίση τους «τσάκισε». Ο ίδιος έκανε επιχειρηματικό άνοιγμα στην έναρξη της οικονομικής κρίσης και δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει. Τα χρέη ξεκίνησαν να συσσωρεύονται, η δουλειά να μειώνεται και πολύ σύντομα το δεύτερο κατάστημα έκλεισε, αφήνοντας όμως τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις, που ήταν αδύνατον να καλυφθούν και παρά το γεγονός ότι το πρώτο του κατάστημα παραμένει σε λειτουργία, δεν μπορούν να καλυφθούν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να ξανασταθεί στα πόδια του, αν και γνωρίζει πως έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του. Στήριγμά του, όπως λέει, είναι η σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά.
Ο νόμος δίνει το δικαίωμα της κοινωφελούς εργασίας σε άτομα που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση μέχρι και πέντε έτη. Αφορούν σε μεγάλο βαθμό πλημμελήματα για οικονομικές υποθέσεις, χρέη στο δημόσιο, ακάλυπτες επιταγές κ.ά. Συνήθως οι δράστες δεν είναι ποινικοί και δεν απειλούν το κοινωνικό σύνολο και ο εγκλεισμός τους στη φυλακή, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει. Η πιθανότητα να βρίσκονται έξω και να εκτίουν την ποινή τους εργαζόμενοι για το κοινωνικό σύνολο, δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους υπό το άγρυπνο βλέμμα των σωφρονιστικών αρχών μεν, εκτός φυλακής δε. Τους δίνεται η δυνατότητα, επίσης να μπορούν να εργάζονται παράλληλα ώστε να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους και να στηρίζουν τις οικογένειές τους.
Η εναλλακτική ποινή της κοινωφελούς εργασίας αφορά άτομα που έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε έτη, οι οποίες είναι εξαγοράσιμες και έχει παράλληλα αποδειχθεί ότι ο κατάδικος δεν έχει τα χρήματα για να εξαγοράσει την ποινή του.  Ο ενδιαφερόμενος καλείται να φέρει βεβαίωση με την οποία ο φορέας στον οποίο θέλει να απασχοληθεί, τον δέχεται.
Οι συνολικές ώρες εργασίας ορίζονται από τον δικαστή στο πλαίσιο του νέου νόμου. Ειδικότερα, 100 έως 240 ώρες για ποινή ως ένα έτος, 241 έως 480 ώρες για ποινή από ένα έως δύο έτη κ.ο.κ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ