Ατυχές παράδειγμα” χαρακτήρισε την αναφορά του στη δραχμή o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Δήλωσε εμφατικά πως είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, «…αλλά και των καινούριων σκέψεων».

Αυτό που προέχει, τόνισε, είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση με τους καλύτερους όρους για την ελληνική κοινωνία.

Ερωτηθείς εάν δεν ήταν τυχαία η αναφορά του ίδιου, αλλά και του κ. Φίλη, στο εθνικό νόμισμα, ο κ. Ξυδάκης επέμεινε πως έδωσε ένα παράδειγμα, αυτολοιδορούμενος, όπως είπε, αφού υπενθύμισε πως «πριν από ενάμιση χρόνο είπα μια κουβέντα κι έγινα σούργελο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «όταν αλλάζει η Ευρώπη (επικαλούμενος τις αλλαγές με το Brexit, τις εξελίξεις στην Ιταλία και την αλλαγή στον Λευκό Οίκο) οφείλουμε να σκεφτόμαστε και να συζητάμε (…) με ανοικτούς ορίζοντες και αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό».

Νέες δηλώσεις

Εν τω μεταξύ, νέες δηλώσεις περί δραχμής αυτή τη φορά στο περιστύλιο της Βουλής έκανε ο Νίκος Ξυδάκης μετά το σάλο που προκάλεσε με προηγούμενες αναφορές του και την προσπάθεια να ανασκευάσει.

«Κατ’ αρχάς έσπευσαν πολλοί και συνάδελφοι δημοσιογράφοι και συνάδελφοι πολιτικοί να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της. Έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο. Η δήλωση λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της», είπε ο κ. Ξυδάκης.

Και συνέχισε: «Το νόημα είναι αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό «πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον”. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές. Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα».

Δημοσιογράφος: Εκ των υστέρων και βλέποντας το σάλο που έχει προκληθεί μήπως ήταν λάθος το timing;

Ξυδάκης: Ναι. Μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς. Νομίζω ότι κάθε στιγμή να έχουμε την παρρησία και το κόστος να πληρώσουμε, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του. Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η 7ετία. Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε.

Δημοσιογράφος: Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ; (όχι όχι λέει ενδιάμεσα ο Ξυδάκης) ή επανέρχεστε στο παλιό του κου Τσίπρα ότι το νόμισμα δεν είναι ταμπού;

Ξυδάκης: Πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός.

Δημοσιογράφος: Με ευρώ;

Ξυδάκης: Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ

Δημοσιογράφος: Μα πάλι αφήνετε ανοιχτό το θέμα της δραχμής

Ξυδάκης: Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ. Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία Αυτό είναι το βήμα, Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.

Δημοσιογράφος: Σας ασκήθηκαν πιέσεις;

Ξυδάκης: Όχι, όχι, όχι δεν γίνονται τέτοια πράγματα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ